Problem z świecą w silniku dwusuwowym
• Strona 1 z 1
Problem z świecą w silniku dwusuwowym
Witam ... Mam taki problem ... Nie umiem sobie dać z nim rady ... O tuż posiadam silnik dwusuwowy 30cm. Problem polega na palących (zniszczonych) świecach. Jak odpalę model na nowej świecy silnik na niej pochodzi ok 30 min po czym zalewa się, traci moc, nie ma wolnych obrotów ... Gdy wyjmuje świece jest ona osadzona czarnym nalotem ... a iskra zamiast na elektrodzie jest na obudowie lub gwincie ... Świece są orginalne i przeznaczone do tego silnika ... Co to może być ... ??????? Jest świeże i czyste paliwo .. olej jaki stosuje to Castrol 2T ... No nie mam już pojęcia ... Jak wsadzę nową świecę wszystko ustępuje ... Silnik wraca do normy ... Bardzo proszę o pomoc lub jakieś wskazówki ...
- Luki_1232
- Świeżak
To jest jakaÅ› kosiarka czy jak?
Mieszanka do regulacji i nie wiem może zadużo oleju w paliwie? Co się dzieje gdy wyczyścisz świece z tego nagaru i wkręcisz z powrotem?
O czym wogóle rozmawiamy, bo z wypowiedzi to bym sobie pomyślał, że to jakaś wykaszarka do trawy, a nie coś o czym my wszyscy tu gadamy, ale ja się moge mylić

Mieszanka do regulacji i nie wiem może zadużo oleju w paliwie? Co się dzieje gdy wyczyścisz świece z tego nagaru i wkręcisz z powrotem?
O czym wogóle rozmawiamy, bo z wypowiedzi to bym sobie pomyślał, że to jakaś wykaszarka do trawy, a nie coś o czym my wszyscy tu gadamy, ale ja się moge mylić

CBR 600 F3
-
Fenek16 - VIP Åšcigacz.pl
sprawdz czy alternator, iskrownik lub tez czy jakis przewod nie ma przypadkiem nigdzie przebicia. Moze sprobuj dobrac swiece o innej cieplocie, gdyz te mimo swego przeznaczenia nie wytrzymuja.
Fenek- Tez mi zdaje, ze to jakas kosiarka, ale cóż...
Fenek- Tez mi zdaje, ze to jakas kosiarka, ale cóż...

Honda VFR 800 FI
-
elco - Moderator
- pawlak200192
- VIP Åšcigacz.pl
Po tym co tu się oczytałem na tym forum to mnie to wcale nie dziwi
Wczoraj czytałem jak koleś dał zdjęcie silnika w temacie i kazał oceniać jego stan i podać osiągi, rok itp

Wczoraj czytałem jak koleś dał zdjęcie silnika w temacie i kazał oceniać jego stan i podać osiągi, rok itp

CBR 600 F3
-
ups .. sorry zapomniałem opisać silnik ..
Jest to zwykły silnik coś w stulu kosiarki ... ale nie w kosiarce tylko w modelu RC ... http://www.fg-polska.pl/oss/catalog/pro ... ucts_id=50 a silnik wygląda tak .. http://www.fg-polska.pl/oss/catalog/pro ... ts_id=1547 Producent zaleca mieszankę w stosunku 1:25 ... Na tej mieszance .. silnik specjalnie nie kopci .. choć nie jest tego aż tak mało ... Zmniejszyłem już mieszankę .. tak trochę ciut niżej ... mniej kopcił ale i tak po 30 min zabawy padła świeca ... Z świecy nie zostaje nic ... Po prostu jak zgaszę gada ,,, nie zapale .. A iskra zamiast na elektrodzie, to np: pojawia się na izolatorze ...
Sorrka że tu piszę w sprawie "kosiarki" ;P ale no kukra nikt nie umie mi pomuc ...

Sorrka że tu piszę w sprawie "kosiarki" ;P ale no kukra nikt nie umie mi pomuc ...

- Luki_1232
- Świeżak
elektroda jest przepalona,stopiona czy tylko zabrudzona moze wystarczy przeczyscic
powodem moze byc zbyt mocna iskra
P.S-sprubuj popytac na forum RC
powodem moze byc zbyt mocna iskra
P.S-sprubuj popytac na forum RC
- pawlak200192
- VIP Åšcigacz.pl
No napewno jest to wina tego nagaru, ale skąd on się tam bierze? Może nie mocna, ale za słaba iskra? Wogóle mieszanka 1:25 to jest troche chyba niebardzo. Standart to jest 2%, czyli 1:50. Zrób taką mieszanke i jak bedziesz miał dobry olej(nie mixol napewno:lol:) to nic Ci się nie stanie z silnikiem...
Spróbuj tak i daj znać co się dzieje...
Pozdro

Spróbuj tak i daj znać co się dzieje...
Pozdro
CBR 600 F3
-
jak to jest silnik, to pewnie jakiś olej do niego trzeba lać, wymień simering na wale uszczelniający od oleju, powinno pomóc.
<b>Life begins at 200km/h!!!!</b>
było gsx600f, było ZX12R
, jest V-Strom 650 AK8 
było gsx600f, było ZX12R

-
mar111cin - VIP Åšcigacz.pl
on tam nie mam zaraz kolo wału skrzyni biegow itp
więc to nie zimering, pewnie jakis beznadziejny olej
sprawdz jaka jest iskra

sprawdz jaka jest iskra
- pawlak200192
- VIP Åšcigacz.pl
• Strona 1 z 1
Powrót do Motorowery do 50 ccm
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości