am6
• Strona 1 z 1
am6
jakie są wasze opinie na temat cylindra 80 ccm w am6
- Paulo_JWRZ
- Świeżak
zalezy jaki cylek. zreszta jakie maja byc opinie ? wiekszy cylek wieksza moc, mniejsza wytrzymałosc. norma i logika ;D
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Ja po zmianie cylindra zwiększenia spalania nie odczułem, moc owszem, wytrzymałość? Na korbowodzie nie ma śladu, jedynie tłok przypieczony od braku oleju, który to wyniknął z "żółtkowej winy". No i ząbki na skrzyni zjechane ale to też "żółtkowa wina materiału".
- Marshal
- Świeżak
co do spalania. celowo tego nie napisałem, ponieważ to zalezy od zestawu. czasami motocykl na seryjnym cylku ma po prostu cięzko z napędzanie całej masy
wiekszaa moc sprawia że silnik sie mniej męczy i nie musi tyle palic ;P podam przykład auta. kumpel miał golfa IV 110 koni palił mu pewną ilosc ( wg kompa pokładowego) zrobił boshowski chip tuning, ma koło 130 koni ( moc wyraźnie odczuwana na lepsza ) a spalanie spadło. i to dosyc znacząco. co do korby, ona jest na tyle wytrzymała że spoko zniesie wieksze obciązenia. ale prędzej padnie niz przy seryjnym cylku. sprzegło, skrzynia itp tez wytrzymaja

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Pod 80ccm na pewno już trochę gratów musisz wymienić, m.in. gaźnik, króciec, odblokować membranę, dyfuzor, sprzęgło od biedy też może nie wytrzymywać. Wał to zależy, czy do sporta, czy racinga, ale pod 80 już raczej bym dał sportowy, co do łożysk i uszczelniaczy to chyba mówić nic nie trzeba
. Generalnie im więcej mocy tym bardziej zjada inne części, bo te silniki nie są przystosowane do takich mocy - dobra 80 na odpowiednim setupie może mieć już coś koło 20km=ponad dwa razy tyle co seria. IMO najlepszym rozwiązaniem jest sportowa 70, taki kompromis między osiągami a wysileniem. Sam jutro składam silnik na takim cylindrze, obadałem dobrze temat i wiem co mówię
.

-
hiroshima - Świeżak
hiroshima napisał(a):Pod 80ccm na pewno już trochę gratów musisz wymienić, m.in. gaźnik, króciec, odblokować membranę, dyfuzor, sprzęgło od biedy też może nie wytrzymywać. Wał to zależy, czy do sporta, czy racinga, ale pod 80 już raczej bym dał sportowy, co do łożysk i uszczelniaczy to chyba mówić nic nie trzeba. Generalnie im więcej mocy tym bardziej zjada inne części, bo te silniki nie są przystosowane do takich mocy - dobra 80 na odpowiednim setupie może mieć już coś koło 20km=ponad dwa razy tyle co seria. IMO najlepszym rozwiązaniem jest sportowa 70, taki kompromis między osiągami a wysileniem. Sam jutro składam silnik na takim cylindrze, obadałem dobrze temat i wiem co mówię
.
No już tak z tymi wymianami nie przesadzaj;)
U mnie jedyne co zostało "zmienione" to usunięty katalizator, wycięta zwężka w kolanku, zatkany "przepalacz spalin". Gaźnik oryginalnie z 19mm jest zwężony do 16mm i na takim jeżdżę, króciec również oryginał, jedynie membranki delikatnie poszerzone (o jakiś 1-2mm).
Łożyska oryginalne, ogólnie w silniku poza wymianą cylindra na Racing Part EVO 80ccm, głowicy i świecy nic nie było robione.
Motorek ma dużo większą moc niż mogłoby się wydawać. Gdyby chcieć uzyskać pełnie mocy w moim wypadku, musiałbym zainwestować w gaźnik min. 19mm, i wydech od Apki MX. Aktualnie moc oscyluje w granicach 5km, a spalanie mniejsze niż przy 50-tce i 1+km. Czyli to co napisał henio jest prawdą!:D
Jedyna na co narzekam u siebie to, jest to że "mejd in Tajwan" >..<
- Marshal
- Świeżak
bo kolega ma cylek 80 cm gaznik 17 odblokowaną membrane i sie mu zabardzo na obroty nie chce wkrecac tzn jak jedzie pod niewielka gorke to ma pelny gaz a moze 5 tys i silnik nie chce sie wyzej wkrecic
- Paulo_JWRZ
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Motorowery do 50 ccm