Niepokojąco długie zejście z obrotów
• Strona 1 z 1
Niepokojąco długie zejście z obrotów
Witam
Zakładam nowy temat bo nie znalazłem nic o tym w archiwum.
Mam problem z obrotami w cbr 1000 F. Motorek fajnie odpala, nie ma dziur w mocy - ciągnie gładko i płynnie jak to w CBR, ale bardzo powoli schodzi z obrotów. Jak się szybko zamknie gaz to on sobie powoli schodzi do wartości jałowych. (z opóźnieniem może 3 sekundowym) Jest to o tyle kłopotliwe, że przy zmianie biegów kiedy na moment włączam sprzęgło efekt jest taki jakbym nie odjął przy tym gazu.
Cebre kupiłem bez drugiej linki od gazu (tej zamykającej przepustnice), ale na sucho jak sprawdzałem to sprężyna raczej zamyka przepustnice bo nawet słychać jak dźwigienka opiera się o śrubę oporową. Chyba że podciśnienie robi takie zamieszanie.
Jak myślicie, jest to sprawa tej linki, regulacji, czy może np. wytartych iglic czy przepustnic w gaźnikach.
Dodam, że nie określę ile to pali bo zegary oszukują (nie miałem okazji zmierzyć)
Śruba obrotów biegu jałowego nie ma na ten efekt wpływu.
Ostatnio zrobiłem niecałe 200km trasę i efekt jakby się pogorszył (czyli jeszcze dłużej schodzi z obrotów) - a może coś się od (nieznacznych) wibracji odkręca i rozregulowuje..?
Czekam na opinie.
Pozdr.
Zakładam nowy temat bo nie znalazłem nic o tym w archiwum.
Mam problem z obrotami w cbr 1000 F. Motorek fajnie odpala, nie ma dziur w mocy - ciągnie gładko i płynnie jak to w CBR, ale bardzo powoli schodzi z obrotów. Jak się szybko zamknie gaz to on sobie powoli schodzi do wartości jałowych. (z opóźnieniem może 3 sekundowym) Jest to o tyle kłopotliwe, że przy zmianie biegów kiedy na moment włączam sprzęgło efekt jest taki jakbym nie odjął przy tym gazu.
Cebre kupiłem bez drugiej linki od gazu (tej zamykającej przepustnice), ale na sucho jak sprawdzałem to sprężyna raczej zamyka przepustnice bo nawet słychać jak dźwigienka opiera się o śrubę oporową. Chyba że podciśnienie robi takie zamieszanie.
Jak myślicie, jest to sprawa tej linki, regulacji, czy może np. wytartych iglic czy przepustnic w gaźnikach.
Dodam, że nie określę ile to pali bo zegary oszukują (nie miałem okazji zmierzyć)
Śruba obrotów biegu jałowego nie ma na ten efekt wpływu.
Ostatnio zrobiłem niecałe 200km trasę i efekt jakby się pogorszył (czyli jeszcze dłużej schodzi z obrotów) - a może coś się od (nieznacznych) wibracji odkręca i rozregulowuje..?
Czekam na opinie.
Pozdr.
-
Grzybu - Bywalec
Ja mam niepokojące bardzo szybko zchodzenie z obrotów az zwalania moto ....

http://www.photoblog.pl/krizzz zapraszam!
-
kris - VIP Åšcigacz.pl
no, to chyba dobrze, że zwalnia.... a co - ma przyspieszać ?
sprecyzuj może bardziej, bo jak narazie to wygląda mi to raczej na ironię a nie konkretny problem
Do tematu dodam, że już się rozglądam za tą brakującą linką, ale jakoś nie chce mi się wierzyć, żeby jej brak powodował takie problemy.

Do tematu dodam, że już się rozglądam za tą brakującą linką, ale jakoś nie chce mi się wierzyć, żeby jej brak powodował takie problemy.
-
Grzybu - Bywalec
Ok. Tylko muszę ją najpierw zdobyć...
Pozdrawiam
Pozdrawiam
http://filmy.scigacz.pl/Julien_Dupont_trial_Ateny Inter:pediatric
-
Grzybu - Bywalec
jak masz starą ale pękniętą, to kup w rowerowym linke jakowąś o podobnej długości i przełóż do pancerza.
końcówkę przełóż i zalutuj.
proste i tanie
i działa. mi już któryś sezon.
pozdro
końcówkę przełóż i zalutuj.
proste i tanie

pozdro
667 - nowy lepszy szatan
bez gratów.
bez gratów.
-
oorbus - Świeżak
Kiedyś w mojej starej Kawie ze sprzęgłem robiłem taki numer (linka od ręcznego jakiejś puszki i lutowanie) ale niestety nie mam pancerza od tego gazu, więc pytam po aukcjach na allegro. - na razie mina
nie ma tego tam za dużo.
Jak ktoś posiada tą linkę to piszcie. Albo inną od gazu - tylko, że nie mam starej na porównanie to nie wiem jaka tam podpasuje.

Jak ktoś posiada tą linkę to piszcie. Albo inną od gazu - tylko, że nie mam starej na porównanie to nie wiem jaka tam podpasuje.
-
Grzybu - Bywalec
nie wiem czy to ci pomoże. mam tez cebre 1000 f i tez mi wolno schodzi z obrotów a te drugą linke mam... i zwłaszcza gdy jest mocno nagrzana. tyle ze ja wiem co mojej(moze i twojej) jest. jak mi mechanik czyścił gazniki to zauważyliśmy że jeden z nich, a moze dwa bardzo ciezko sie zamykały-ze starosci albo sprężyna za słaba albo przytarty lekko. w każdym razie trzeba sie przyzwyczaić albo...kupić nowe gazniki 

jawa50>>>jawa175>>>3xjawa350ts>>>cbr1000>>>zzr1100...wreszcie upragniona hayabusa
)

- neptyk
- Świeżak
Dzięki za poradę. Ja też czuję, że to bardziej wina gaźników niż brak tej linki. Tymbardziej, że tak jak piszesz, po trasie (czyli przy pełnym nagrzaniu pieca) ten objaw jest wyraźniejszy a na drugi dzień znów było tak jak wcześniej.
Nie lubię ubytków więc brak linki szybko uzupełnię, ale zdaje mi się, że to nie pomoże...
Tylko, że bardziej prawdopodobne wydaje mi się zużycie niż zatarcie tych gaźników.
Niebawem zrobiÄ™ rozpoznanie - ale najpierw linka
Nie lubię ubytków więc brak linki szybko uzupełnię, ale zdaje mi się, że to nie pomoże...

Tylko, że bardziej prawdopodobne wydaje mi się zużycie niż zatarcie tych gaźników.
Niebawem zrobiÄ™ rozpoznanie - ale najpierw linka

http://filmy.scigacz.pl/Julien_Dupont_trial_Ateny Inter:pediatric
-
Grzybu - Bywalec
Na jałowym koza powinna mieć jakoś 1200 - 1300 rpm
A co do problemu Grzybu. To jedna linka cięgnie przepustnice żeby ją otwierać, a jak puścisz rolla to druga linka zamyka przepustnice. Żółtki nie robią nic na próżno, i obie linki są potrzebne do czegoś. Jeżeli się okaże że po wymianie linki dalej nie schodzi to najprawdopodobniej gdzieś podciśnienie ucieka w gaźnikach. Pewnie membrana bączka któregoś. Bączki podciśnieniowe są odpowiedzialne za zamykanie gaziurków. jeszcze luknij czy wszystkie śrubki masz podkręcane i czy wszystkie węże podciśnieniowe są ok. Pozdrawiam i daj znać co się dzieje po wymianie link
A co do problemu Grzybu. To jedna linka cięgnie przepustnice żeby ją otwierać, a jak puścisz rolla to druga linka zamyka przepustnice. Żółtki nie robią nic na próżno, i obie linki są potrzebne do czegoś. Jeżeli się okaże że po wymianie linki dalej nie schodzi to najprawdopodobniej gdzieś podciśnienie ucieka w gaźnikach. Pewnie membrana bączka któregoś. Bączki podciśnieniowe są odpowiedzialne za zamykanie gaziurków. jeszcze luknij czy wszystkie śrubki masz podkręcane i czy wszystkie węże podciśnieniowe są ok. Pozdrawiam i daj znać co się dzieje po wymianie link
tylko cebra
dcsport.pl (otwórz link)
dcsport.pl (otwórz link)
-
Ryjek - Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 20 gości