Problem z Suzuki DR-350 - proszÄ™ o pomoc
• Strona 1 z 1
Problem z Suzuki DR-350 - proszÄ™ o pomoc
Panowie prosze o pomoc w temacie drki 350 z 94r - odpalana na starter (brak rozruszinka) Kumpel kupil sobie pierwszy motor Suzuki DR350 od znajomego ktory przestal nim jezdzic 2 lata temu i motocykl stał pokryty gruba warstwa kurzu. Motocykl został odswiezony (wymiana swiecy, oleju, filtrów, czyszczenie i regulacja gaznika) Problem polega na odpaleniu maszyny. Suzi odpala baaardzo sporadycznie po godzinach walki z kopką (dodam, ze obsluga dekompresora i technika odpalania jest mi znana) Odpalony motocykl działa prawidłowo aż do zgaszenia i pozniej nawet na ciepłym silniku walka z odpaleniem zaczyna się od nowa...Iskra jest prawidłowa, paliwo dochodzi. Kiedy nie odpala świeca niestety jest czarna i mokra...jak dla mnie kompresja jest duża - nie ma mowy o kopnięciu bez zastosowania dekompresji, odpalenie na "zapych" nie wchodzi w grę - nawet na 3 biegu blokuje koło na betonie. Motocykl trafił do mechanika ktory ponownie przeciscił gaznik i niestety nie poradził nic na odpalanie. Zadziwil mnie nawet stwierdzeniem, ze silnik bedzie juz pewnie 'wypluty' i trzeba romont zrobic (ok 2 tys PLN). Stwierdzil tak po tym jak w koncu odpalil i niby mocno dymił po dodaniu i odjeciu gazu...(dodam, ze nawet nie zdjął głowicy i nie widział tłoka) Kiedy przed oddaniem do mechanika jezdzilem motorem przez ok 30 min to silnik pracowal przyzwoicie i nie zauwazylem zadnego dymienia a problemem był tylko rozruch. Obawiam sie ze mechanik zwyczajnie rozłożył ręce i chce sie pozbyc motocykla z warsztatu odstraszając ceną remontu....
Może jest ktoś na forum, kto podpowie coś mądrego? Może polecicie mi kogoś z wielkopolski, kto ma pojęcie i chęć by zająć się starą DR-ką? Wygląda mi na to, ze mechanicy ktorych znam chcieliby najchetniej wymieniac olej i to w nowych motocyklach...
Może jest ktoś na forum, kto podpowie coś mądrego? Może polecicie mi kogoś z wielkopolski, kto ma pojęcie i chęć by zająć się starą DR-ką? Wygląda mi na to, ze mechanicy ktorych znam chcieliby najchetniej wymieniac olej i to w nowych motocyklach...
- us07
- Świeżak
nawet stary zuzyty tłok bedzie dawał taka kompresje własnie. a mimo to moze brac olej i ciezko odpalac. nic nie napisałes o zaworach, one mogą byc przyczyną słabego odpalenia. wystarczy że luz jest źle ustawiony. sprawdź luzy zaworowe. i powinien palic. i ja bym podjechał gdzies na mierzenie kompresji ;P dla ciebie moze byc duuuza ale w rzeczywistosci tłok moze byc rzeczywiscie do wymiany.
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
-
henio12323 - Moderator
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum