Zmiana biegów bez sprzęgła
• Strona 1 z 1
Zmiana biegów bez sprzęgła
Witam przez ostatni miesiąc jezdzy na mojej yz 250 2002 sprzegło służyło mi tylko do zatrzymania i ruszenia zmieniałem biegi bez sprzegła czy może sie cos stać jeśli dalej bede jezdził bez sprzęgła ? czy sie coś bardziej złużywa ?
- kipcio8
- Świeżak
Ale pytanie zadałeś? Niby jest mokre sprzęgło i można zapinać bez, ale wtedy kosz na sezon i tarczki plus przekładki. Koszt nie mały. Mnie sam kosz do kata kosztował oryginalny po zniżkach ponad 600 stów. Jak latasz rekreacyjnie to używaj sprzęgła po to ono jest chyba ze masz full kasy. Ja wychodze z założenia ze jak sprzegło jest to sie go używa. Na pewno tez na skrzynie biegów idą inne przeciążenia i bardziej ją niszczy takie zapinanie biegów.
KTM SX 520
Suzuki GSR 600 K7
Suzuki GSR 600 K7
-
mentorsct - Bywalec
mentor co ty gadasz ? sprzegło na sezon ? oO to ja powinienem chyba u siebie sprzęgło dawno wymieniac xd akurat panie kolego zapinanie biegów ze sprzegłem niszczy kosz. bo jak sie w trudnym terenie smiga to zazwyczaj sie ze sprzegła strzela a nie puszcza spokojnie. wtedy to własnie tarcze wbijaja sie w kosz. te skrzynie są przystosowane pod zmiane biegów bez sprzegła ( w górę i w dół ) jednak trzeba umieć to robic. sprawdź sam, obczaj że biegi lepiej wskakują bez sprzegła niz z nim.
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
przeczytaj jeszcze raz co napisałem
!
mozna ale trzeba umieć. jak wbijał moze biegi na obrotach że aż skrzynia zgrzytała to nic dziwnego

mozna ale trzeba umieć. jak wbijał moze biegi na obrotach że aż skrzynia zgrzytała to nic dziwnego

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Wbijasz biegi do gory ujmujac gazu, redukujesz nie przeciazajac silnika.Mozna wbijac biegi na odkreconym gazie muskajac tylko sprzeglo, nie ktore sprzety sa tak wycwiczone, ze da sie wbijac biegi nie ujmujac gazu i nie muskajac sprzeglem bez zadnych zgrzytow.Generalnie sprzeglo w wyczynach jest do ruszania i dohamowywania w przypadku 2t(jak wiadomo nie nalezy hamowac silnikiem ze wzgledu na brak smarowania
).Smialo mozesz wbijac i zbijac biegi bez sprzegla robiac to umiejetnie i nie martwiac sie o skrzynie 

Honda CR 500
-
WojciechW - Świeżak
Ja tam czekam na quick shifter w corssach
ciekawe czy takie rozwiązanie się znajdzie w takim sprzęcie.
PS. O sprzęgle na sezon to mówie o kimś kto ostro katuje motocykl. Skąd mam wiedzieć jak kolega jeździ i z jaką częstotliwością. A każdy lubi zapier... Ja wychodzę z założenia że jak coś jest to się tego używa. Jedynie sporadycznie sam czasem sobie pyknę bieg bez sprzęgła. Ja tam wole redukować swoje koszta na remonty.

PS. O sprzęgle na sezon to mówie o kimś kto ostro katuje motocykl. Skąd mam wiedzieć jak kolega jeździ i z jaką częstotliwością. A każdy lubi zapier... Ja wychodzę z założenia że jak coś jest to się tego używa. Jedynie sporadycznie sam czasem sobie pyknę bieg bez sprzęgła. Ja tam wole redukować swoje koszta na remonty.
KTM SX 520
Suzuki GSR 600 K7
Suzuki GSR 600 K7
-
mentorsct - Bywalec
masz racje - sprzegło jest do ruszania i ew hamowania moto bez gaszenia silnika i po to sie sprzegła uzywa
na prostych mozna uzywac sprzegła i sam uzywam bo mi to nie przeszkadza, ale na torze czasem po prostu nie ma czasu i siły żeby jeszcze sprzegło wcisnac. i jak pisałem uzywanie sprzęgła i strzelanie z niego wybija kosz sprzegłowy, no a same uzywanie przyspiesza scieranie tarcz sprzęgłowych. a skrzyni nim sie posypie minie wiecznosc. i prędzej padnie z braku dbania o oleje i łozyska xd
a co do quick shifterów byłem na torze w Wasilkowie i tam koleżka miał ktma na sprzęgle automatycznym czy jakos tak. nie było dzwigni sprzęgła w ogóle jak puszczasz gaz to po prostu pracuje na jałowych obrotach ;P jak sie nie myle firma REKLUSE to robi

a co do quick shifterów byłem na torze w Wasilkowie i tam koleżka miał ktma na sprzęgle automatycznym czy jakos tak. nie było dzwigni sprzęgła w ogóle jak puszczasz gaz to po prostu pracuje na jałowych obrotach ;P jak sie nie myle firma REKLUSE to robi
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Zajomy zakladal to do crfy 450, nazywa sie rekluse i koszty takiego sprzegla oscyluja w granicach 2k.Fajna zabawka bo zamiast klamki sprzegla mozna przerobic na tylny hamulec.Szczerze odradzam sciagania klamki sprzegla bo czasami brakowalo strzalu na wyzszym biegu ;D
Honda CR 500
-
WojciechW - Świeżak
ogólnie mało który zawodowiec jeździ na sprzegle, oczywiście jeśli nie wymaga to straty czasu to urzywają, ale jak wiadomo w zawodach liczy się czas więc, redukcja w dół lub w górę bez sprzegła i poszło
sprzegło jedynie na winklach jest potrzebne aby jak najlepiej się z niego wybic
jako amator lepiej jest jeździc na sprzęgle, bo od tego ono jest
sprzegło jedynie na winklach jest potrzebne aby jak najlepiej się z niego wybic
jako amator lepiej jest jeździc na sprzęgle, bo od tego ono jest

Oleje motocyklowe,samochodowe,smary,chemia, części,naprawy
-
Bostorn - Moderator
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości