YPVS (Yamaha Power Valve System) co to
• Strona 1 z 1
YPVS (Yamaha Power Valve System) co to
mam małe pytanako czy ktos wie co to jest YPVS (Yamaha Power Valve System) bo słyszałem ze to blokuje wydech w cylindrze ale w yamaszkach 80 a ja mam 50 czy tez to mam a jezeli tak to gdzie to sie znajduje
- KUBAS007
- Świeżak
taki system ma yamaha RD350 i polega to na regulacji wyloty spalin....dlatego ta yamaha pomimo pojemnosci TYLKO 350 ma az 61 KM i zasuwa 190km/h....mam gdzies serwisówke do RD350 i tam jest rozrywane co i jak...tylko po angielsku opisane
- szypowski1
- Świeżak
YPVS - Yamaha Power Valve System to system elektronicznego ustawiania przepustnicy (zaworu) przy wylocie cylindra. Steruje on czasem emisji spalin i możliwością oddawania spalin. Bez takiego zaworu silnik ma około 65% mocy. Technika ta początkowo stosowana była w motocyklach sportowych.
Jak to działa?
Przy kanale wylotowym cylindra zamontowany jest zawór w postaci mniej-więcej walca z "wycięciami". Cholera, ciężko mi to opisać, mogłem zrobić zdjęcie. Walec ten ma jedno duże wycięcie dzięki któremu właśnie mamy zamykany lub otwierany zawór i przez cały walec biegnie jeszcze jedno, mniejsze wycięcie, po co? żeby walec nie haczył o tłok:) Walec złożony jest z dwóch części
Jak to działa?
Przy kanale wylotowym cylindra zamontowany jest zawór w postaci mniej-więcej walca z "wycięciami". Cholera, ciężko mi to opisać, mogłem zrobić zdjęcie. Walec ten ma jedno duże wycięcie dzięki któremu właśnie mamy zamykany lub otwierany zawór i przez cały walec biegnie jeszcze jedno, mniejsze wycięcie, po co? żeby walec nie haczył o tłok:) Walec złożony jest z dwóch części
- cobee
- Świeżak
pytanko yamaha rd 350 ypvs
Witam. mam pytanko. bo mam do kupienia motorek yamahe rd 350 ypvs tylko nie ma systemu ypvs. czy da rade gdzies to kupić czy jakos zrobic? pozdro
- Dextero
- Świeżak
• Strona 1 z 1