Czyszczenie łańcucha benzyną
• Strona 1 z 1
Czyszczenie łańcucha benzyną
No właśnie
RAZ wyczyściłem łańcuch benzyną ekstrakcyjną (ale nie zamaczałem w benzynie, tylko szczoteczką z boku). Dopiero potem wyczytałem, że tak nie powinno się robić. Bardzo doje*** przez to łańcuch?

RAZ wyczyściłem łańcuch benzyną ekstrakcyjną (ale nie zamaczałem w benzynie, tylko szczoteczką z boku). Dopiero potem wyczytałem, że tak nie powinno się robić. Bardzo doje*** przez to łańcuch?
-
Kirgeron - Świeżak
zalezy jaki. zwykły łancuch mozna tak czyscic. bo i tak składniki zawarte w niektórych smarach moga miec podobne własciwosci rozpuszczające ( dopiero po odparowaniu sie ulatniaja i zostaje sam smar) z kolei jak tak robiłes na łancuchu o x z (itp) ringowym. to oringi mogły sie uszkodzic. ale jak od razu tez nasmarowałes łancuch ;P mogło sie nic nie stac. i wlasnie smary do oringów są bardziej delikatne i zawieraja inne substancje rozpuszczajace smar. tak btw na forach rowerowych ludzie czesto uzywaja smaru własnej roboty - typu gesty olej/smar rozcięczone w zwykłej benzynie ! benzyna odparowuje i smar zostaje
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Zawsze używam ekstrakcyjnej i nigdy nic się nie popsuło.
Raz użyłem nafty: nie dość że łańcuch nie był tak domyty jak po ekstrakcyjnej to jeszcze opona była śliska pomimo próby zabezpieczenia.
Raz użyłem nafty: nie dość że łańcuch nie był tak domyty jak po ekstrakcyjnej to jeszcze opona była śliska pomimo próby zabezpieczenia.
Moto Theodor - nieautoryzowany serwis Ducati
- Raczek_6
- VIP Ścigacz.pl
ja 2 razy czyscilem łancuch rez w starym gsxf600 a drugi raz w mojej ninji al to glownie by wyrwac sie do garazu i przy tym wypic kilka piwek z kumplami
Łancuch czysci sie sam!!!

Łancuch czysci sie sam!!!
Motorynka Pony
WSK 125 (1983r)
MZ ETZ 251
GSX 600F
ZX 9 R (moje oczko w głowie)
WSK 125 (1983r)
MZ ETZ 251
GSX 600F
ZX 9 R (moje oczko w głowie)
-
hugo2003 - Mieszkaniec forum
bez przesady jak bys w ropie na miesiac czasu zostawi to by szkoda byla ale jak nawet ropa umyjesz i zaraz wytrzesz to sie nic nie stanie
TL1000R- Odszedł została Hayabusa i
Nowy nabytek KTM RC8
Nowy nabytek KTM RC8
-
RUTRA.RD - VIP Ścigacz.pl
zalezy jaki łancuch. zwykły mozesz myc wszystkim. metalu ci nie rozpusci. z kolei oringowy łancuch najlepiej jak sie go myje preparatem do mycia
w lidlu po 10 zł są takie xd ja tam myje zwykłe łancuchy karcherem z bliska. wypłukują wszystko
cały smar nawet ze srodka. potem porządnie smaruje i jest ok. ale tutaj tez mycie oringowego łancucha karcherem moze pociąć oringi. ew polecam preparat DIMER troche rozrobic z woda ( 1:80 proporcja) spryskiwaczem jakims naniesc,, szczotką ryżowa mozna przeleciec spłukac zwykłą wodą i kazdy syf sie usunie! i nie szkodzi oringom.

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
oringow absolutnie nie myjesz benzyna bo szkodzi gumie (rozszeza ja). Kup byle jaki produkt ktory nie szkodzi gumie i ma niskie wlasciwosci penetracyjne zeby nie przedostal sie do srodka o-ringow i nie wyplukal smaru. Wielu ludzi chwali sobie parafine
zwykly lancuch myjesz byle czym
zwykly lancuch myjesz byle czym
tea who you yea bunny
-
zxer - Stały bywalec
i nic sie nie zmieni. bo nawet jak wszystkie gumki powywalasz to nic sie nie zmieni od razu
ale syf zacznie sie dostawac i potem zacznie sie gwałtownie rozciągać
jednorazowo mogło sie po prostu nic nie stac
także nie ma co sie przejmować po prostu smigaj dalej
smaruj jak nalezy i na przyszłosc oringowego nie zaczepiaj benzyną
i innymi srodkami które mogą negatywnie wpływac na gume.

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
ja sie tak zastanawiam co ta benzyna czy ropa zrobi tym gumka jak ma z nimi kontakt przez 2 minuty? a co robi z nimi brud i inny syf co jest na drogach ?
TL1000R- Odszedł została Hayabusa i
Nowy nabytek KTM RC8
Nowy nabytek KTM RC8
-
RUTRA.RD - VIP Ścigacz.pl
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa