Android i motocykle
• Strona 1 z 1
Android i motocykle
Przypomniało mi się, że kiedyś ktoś tutaj polecał jedną aplikację na androida, a znaleźć tego nie mogę. Aplikacja ta zapamiętywała drogę jaką się poruszaliśmy za pomocą GPS, a następnie można było w domu nanieść tą drogę na mapę i zobaczyć jak się jechało. Ktoś pamięta nazwę?
albo macie jeszcze jakieÅ› przydatne programy na Androida, ale takie przydatne na motocykl ?
albo macie jeszcze jakieÅ› przydatne programy na Androida, ale takie przydatne na motocykl ?
<b>Life begins at 200km/h!!!!</b>
było gsx600f, było ZX12R
, jest V-Strom 650 AK8 
było gsx600f, było ZX12R

-
mar111cin - VIP Åšcigacz.pl
ja mam aplikacje MyTracks. Aplikacja zapisuję predkośc max, średnią prędkośc, wzrost wysokości, max wysokośc, min wysokośc, czas ruchu, odległośc, min nachylenie, max nachylenie, do tego aplikacja jeszcze robi wykresy np. prędkośc w czasie i jeszcze jest podgląd mapy jaką drogą sie poruszaliśmy. Dla mnie ta aplikacja to taka mała "czarna skrzynka" w motocyklu 

GSX-R 750 95r
- piotrek7714
- Świeżak
mar111cin napisał(a):rozumiem że te aplikacje mape zrzucają dopiero po powrocie do domu, przez wifi ?:>
mar111cinowi chodziło chyba o to czy telefon nie pobiera dodatkowych opłat np za rejestrowanie trasy czy upload plików na jakiś serwer. Sam jestem zainteresowany

They won't get me. they won't get me, they will never cease to try!
-
ASR1927 - Moderator
nie no spox, limit mam dość spory i tak go pewnie nie wykorzystam, to z tym by nie było problemu, gorzej jak po jednej takiej podróży poszlo by kilkadziesiat mega xD
było gsx600f, było ZX12R
, jest V-Strom 650 AK8 
było gsx600f, było ZX12R

-
- piotrek7714
- Świeżak
MyTracks ogólnie nie jest zbyt dokładnym urządzeniem. Trase nanosi świetnie, odległość też podaje ciekawie, jednak nie mam porównania czy realnie. Jednak jesli chodzi o funkcje obrazującą przyrosty prętkości w postaci wykresów to tutaj aplikacja zawodzi. sam chciałem sprawdzić przyspieszenie moto, wiec wybralem sie na ładną, pustą i szeroką drogę i wykonałem kilka prób (około 10) przyspieszenia w taki sposób: staje -> przyspieszenie od 0 do max km/h -> hamuje -> zawracam -> kolejna próba. Czas od momentu zatrzymania do rozpoczecia kolejnego przyspieszania wynosil moze hmm z 20 - 30 sekund, a po powrocie do domu, wykres pokazywał, że cały czas byłem w ruchu i nie zatrzymałem się ani razu..
Podsumowując: moich oczekiwań program nie spełnił, ale jeśli chodzi komuś wyłącznie o naniesienie trasy na mapę to polecam jak najbardziej. Tymbardziej, że można je importować bezpośrednio ze poziomu map googla co jest mega wygodne.
Natomiast jeśli chodzi o sports trackery to nie bardzo mozna je zastosowac do motocykli. Nie pokazują informacji wymaganych przez kierowce, a bajery typu spalone kalorie itd, są w tym przypadku zbędne.
Warto też pobawić sie i testować wszystkie programy. Każdy znajdzie cos dla siebie na pewno. W Markecie, przy każdej aplikacji mamy propozycje 3 podobnych, a czasem i w komentarzach znajdziemy ciekawą alternatywe.
Podsumowując: moich oczekiwań program nie spełnił, ale jeśli chodzi komuś wyłącznie o naniesienie trasy na mapę to polecam jak najbardziej. Tymbardziej, że można je importować bezpośrednio ze poziomu map googla co jest mega wygodne.
Natomiast jeśli chodzi o sports trackery to nie bardzo mozna je zastosowac do motocykli. Nie pokazują informacji wymaganych przez kierowce, a bajery typu spalone kalorie itd, są w tym przypadku zbędne.
Warto też pobawić sie i testować wszystkie programy. Każdy znajdzie cos dla siebie na pewno. W Markecie, przy każdej aplikacji mamy propozycje 3 podobnych, a czasem i w komentarzach znajdziemy ciekawą alternatywe.
Wole jak człowiek na dwóch, niż jak zwierze na czterech...
Honda XLV 125 Varadero V-8
http://www.polskajazda.pl/Profil,Honda,XLV,125,Varadero,TGB,F409,Royal,Cruise/42971 (otwórz link)
http://www.polskajazda.pl/Profil,Honda,XLV,125,Varadero,TGB,F409,Royal,Cruise/42971 (otwórz link)
-
gruby19 - Stały bywalec
- piotrek7714
- Świeżak
http://maps.google.com/maps/ms?msa=0&ms ... a33a5dc418 <- mój dzisiejszy zapis z MyTracks
Wole jak człowiek na dwóch, niż jak zwierze na czterech...
-
gruby19 - Stały bywalec
Gruby, z tego co zauważyłem jak działa gps, to wystarczy się kilka razy poobracać i on głupieje w którą stronę jedziesz. Myślę że jak tak zatrzymywałeś się i zawracałeś, to mogło właśnie coś takiego wyniknąć.
było gsx600f, było ZX12R
, jest V-Strom 650 AK8 
było gsx600f, było ZX12R

-
Bez przesady do mierzenia przyśpieszenia na tak krótkim odcinku.
Przeciez GPSy mają dokłądność w ruchu nawet do kilkunastu metrów, w czasie postoju gdy antena widzi satelity dokłądnosć jest w promieniu 5m, czyli 10m tu albo tam.
A jak wsadzisz urządzenie do kieszeni to jeszcze dochodzi błąd wynikający z tego ze GPS widzi jeszcze mniej satelit.
Nowe telefony mają jeszcze dodatkowo pomiar wg stacji nadawczych GSM oraz magnetyzmu ziemi, co prawda ta metoda jest bardziej niedokładna, ale sumując wszystkie 3 sposoby uzyskuje się lepszą i mniej zawodną dokładność, np w budynkach tunelach itd tam gdzie nie widać satelity.
Dopiero tak uzyskany pomiar jest nakładany na mape w GPS i przez program Logiczny umieszcza "pojazd" na drodze.
Ale jak ktoś z was ma GPSa który zapisuje ślad to dokładnie widać że zapis trasy jest koło drogi nie na drodze i w tym względzie nic się nie zmieniło od pierwszego GPSa jakiego miałem ponad 10 lat temu
)
A co do Aplikacji androida to testowałem trip, ale to jest raczej dla piechurów, więcej nie grzebałem bo trase mi zapisuje Zumo660, natomiast do zapisu przebytej trasy i np by rodzina wiedziała gdzie jestem w razie W gdy jadę w trase to mam włączoną usługe google latitude. Co pewien czas automatycznie jest wysyłana informacja i jak nie mają ze mną kontaktu to może zobaczyć na google gdzie niedawno byłem i czy poruszam się, nie jest to non stop, ale co kilka - kilkanascie minut.
Poza tym sam mogę sobie oglądać historie przebytej drogi i kilka podstawowych statystyk.
niestety potrzebny jest do tego dostęp do internetu czyli zabiera Kb. Ile? nie wiem. ale chyba niewiele.
Poza tym jak się wybieramy gdzieś to można pobrać mapę i zapisać obszary w telefonie.
Przeciez GPSy mają dokłądność w ruchu nawet do kilkunastu metrów, w czasie postoju gdy antena widzi satelity dokłądnosć jest w promieniu 5m, czyli 10m tu albo tam.
A jak wsadzisz urządzenie do kieszeni to jeszcze dochodzi błąd wynikający z tego ze GPS widzi jeszcze mniej satelit.
Nowe telefony mają jeszcze dodatkowo pomiar wg stacji nadawczych GSM oraz magnetyzmu ziemi, co prawda ta metoda jest bardziej niedokładna, ale sumując wszystkie 3 sposoby uzyskuje się lepszą i mniej zawodną dokładność, np w budynkach tunelach itd tam gdzie nie widać satelity.
Dopiero tak uzyskany pomiar jest nakładany na mape w GPS i przez program Logiczny umieszcza "pojazd" na drodze.
Ale jak ktoś z was ma GPSa który zapisuje ślad to dokładnie widać że zapis trasy jest koło drogi nie na drodze i w tym względzie nic się nie zmieniło od pierwszego GPSa jakiego miałem ponad 10 lat temu

A co do Aplikacji androida to testowałem trip, ale to jest raczej dla piechurów, więcej nie grzebałem bo trase mi zapisuje Zumo660, natomiast do zapisu przebytej trasy i np by rodzina wiedziała gdzie jestem w razie W gdy jadę w trase to mam włączoną usługe google latitude. Co pewien czas automatycznie jest wysyłana informacja i jak nie mają ze mną kontaktu to może zobaczyć na google gdzie niedawno byłem i czy poruszam się, nie jest to non stop, ale co kilka - kilkanascie minut.
Poza tym sam mogę sobie oglądać historie przebytej drogi i kilka podstawowych statystyk.
niestety potrzebny jest do tego dostęp do internetu czyli zabiera Kb. Ile? nie wiem. ale chyba niewiele.
Poza tym jak się wybieramy gdzieś to można pobrać mapę i zapisać obszary w telefonie.
Marauder, CBR600RR, FAZER FZ1000GT.
-
krakn - Świeżak
no tak, jak schowam chomika do kieszeni to też nic nie widzi i zasypia jak mała myszka xD
ale z tym promieniem, to już całkowicie pozaginałeś matematykę jak origami... 1promień=2średnice ?
ale z tym promieniem, to już całkowicie pozaginałeś matematykę jak origami... 1promień=2średnice ?
było gsx600f, było ZX12R
, jest V-Strom 650 AK8 
było gsx600f, było ZX12R

-
gruby19 napisał(a):MyTracks ogólnie nie jest zbyt dokładnym urządzeniem. Trase nanosi świetnie, odległość też podaje ciekawie, jednak nie mam porównania czy realnie. Jednak jesli chodzi o funkcje obrazującą przyrosty prętkości w postaci wykresów to tutaj aplikacja zawodzi. sam chciałem sprawdzić przyspieszenie moto, wiec wybralem sie na ładną, pustą i szeroką drogę i wykonałem kilka prób (około 10) przyspieszenia w taki sposób: staje -> przyspieszenie od 0 do max km/h -> hamuje -> zawracam -> kolejna próba. Czas od momentu zatrzymania do rozpoczecia kolejnego przyspieszania wynosil moze hmm z 20 - 30 sekund, a po powrocie do domu, wykres pokazywał, że cały czas byłem w ruchu i nie zatrzymałem się ani razu..
Gruby do mierzenia przyspieszeń polecam program aDyno Elegancko pokazuje przyspieszenie i inne dane.
wsk,CZ350,KawaVulcan
-
makus001 - Świeżak
mar111cin napisał(a):no tak, jak schowam chomika do kieszeni to też nic nie widzi i zasypia jak mała myszka xD
To proste, zakładamy że na postoju mamy dokłdność 5 metrów
czyli możesz być
TU.........5m..............LUDEK...........5m.............albo TU co daje nam że mozesz być 5 w te 5 w te, czyli średnica 10 metrów, a bywa że i więcej zależy ile satelit "widzi"
Sprawdź sobie jaki masz pomiar gdy wsadzisz GPSa do kieszeni, albo do kufra, a jaki masz gdy jest na zewnątrz.
Porównaj też zapis trasy z mapą gdy znajdziesz się w pobliżu wysokich budynków, wzgórz itp.
Możesz sobie pobrać też oprogramowanie które pokazuje ci dokładnie ile widać satelit w danym momencie i jak dokładny jest pomiar.
Pomiar standardowo nie może być dokładniejszy niż 5 metrów bo taka jest blokada USA.
Czasami widac Geodetów z GPSami na tyczkach, oni mają dokładność 2cm, i robią kilka pomiarów co daje im dokładność do 1cm, ale to już dalekie OT
fixowanie GPS na androidzie to właśnie GPSfix i GPS essentials.
mimo wszytko na "motur" i w ogóle do nawigacji to wolę Zumo
-
krakn - Świeżak
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 13 gości