Zobacz wątek - Krótkie pytanie o buty.
NAS Analytics TAG

Krótkie pytanie o buty.

Jakie rękawice, kask, gmole?
_________

Krótkie pytanie o buty.

Postprzez Slusar91 » 6/9/2011, 17:58

Witam, mam następujące pytanko. Otóż posiadam buty gaerne, nie znam modelu ale coś takiego http://allegro.pl/gaerne-gx1-evo-buty-c ... 34687.html Czy nadadzą się one na nakeda, czy nie beda wygladaly smiesznie? :) Z tego co widać to typowe crossówki, wodoszczelne itp, nie wiem wogole ewentualnie jakie spodnie do tego nalozyc, moze ktos mi pomoc? :) Pozdrawiam
Slusar91
Świeżak

Postprzez Atlantis » 6/9/2011, 18:18

No nie mają sliderów. Hm, zależy jak z kasą. Ja bym kupił inne. To są typowe do crossu. Na nakeda to jeansy + skórzana kurtka + buty do kostek, lub jeansy + tekstylna kurtka + buty do kostek, ewentualnie dwuczęściowy kombi(zależy jak wygląda moto, czy wystarczająco powiedzmy agresywnie) ;)
Atlantis
Świeżak

Postprzez radziorek15 » 6/9/2011, 22:59

Dla mnie nie ważne jest jak wyglądam na moto ale to czy czuję się komfortowo i czy jestem bezpieczny. A w butach do kostek raczej bym nie czuł się bezpiecznie.
er5 + SV650S / svforum.pl(wisznia)
radziorek15
Świeżak

Postprzez Slusar91 » 6/9/2011, 23:29

No rozumiem bezpieczenstwo sprawa pierwszorzedna, w sumie wygodnie sie w nich jezdzi, ale nie pasuja do zwyklych jeansow ani do kombinezonu, wiec chyba bede musial kupic nowe, a do tych poprostu dokupic crossa, przeciez darowanych rzeczy sie nie wyrzuca ani nie sprzedaje :)
Slusar91
Świeżak

Postprzez maciej.k » 7/9/2011, 08:03

Odpowiedź na Twoje pytanie to wyłącznie sprawa gustu. Ja myślę, że jak założysz spodnie na buty, to nie będzie szczególnie widać że coś nie gra. Jeśli jednak włożysz spodnie do butów - będzie to wyglądać abstrakcyjnie.

Atlantis napisał(a):Na nakeda to jeansy + skórzana kurtka + buty do kostek, lub jeansy + tekstylna kurtka + buty do kostek, ewentualnie dwuczęściowy kombi(zależy jak wygląda moto, czy wystarczająco powiedzmy agresywnie) ;)

Widzę, że kolega Atlantis ceni lans wyżej od bezpieczeństwa... Niby dlaczego ludzie na nakedach mieliby jeździć w butach do kostek i jeansach? Jak na mój gust naked jest równie niebezpieczny jak każdy inny motor.
maciej.k
Świeżak

Postprzez Atlantis » 7/9/2011, 08:13

maciej.k napisał(a):Odpowiedź na Twoje pytanie to wyłącznie sprawa gustu. Ja myślę, że jak założysz spodnie na buty, to nie będzie szczególnie widać że coś nie gra. Jeśli jednak włożysz spodnie do butów - będzie to wyglądać abstrakcyjnie.

Atlantis napisał(a):Na nakeda to jeansy + skórzana kurtka + buty do kostek, lub jeansy + tekstylna kurtka + buty do kostek, ewentualnie dwuczęściowy kombi(zależy jak wygląda moto, czy wystarczająco powiedzmy agresywnie) ;)

Widzę, że kolega Atlantis ceni lans wyżej od bezpieczeństwa... Niby dlaczego ludzie na nakedach mieliby jeździć w butach do kostek i jeansach? Jak na mój gust naked jest równie niebezpieczny jak każdy inny motor.

Mam buty do kostek i nakeda :D Kup porządne buty, a zobaczysz, że nie jest źle z bezpieczeństwem. Latam w jeansy'ach ze wszelkimi możliwymi protektorami i jest naprawdę w porządku ;] Przepraszam, jeśli napisałem to bardziej z własnego doświadczenia. Dużo osób tak po mieście jeździ, jeśli są to porządne rzeczy, to absolutnie starczą(Nie nadają się oczywiście na tor, żeby było jasne).
Atlantis
Świeżak

Postprzez maciej.k » 7/9/2011, 08:18

Pisałeś jeansy, nie dodałeś, że motocyklowe, a to brzmiało kiepsko. Buty do kostek na miasto na pewno wygodne, ale nie równie bezpieczne jak wyższe. Akurat dla mnie to szczególnie ważne, bo miałem w życiu wiele urazów kostek i czuję się o wiele lepiej wiedząc, że mój staw skokowy jest dodatkowo usztywniony, szczególnie że na stopa postawioną na ziemi w złym momencie idą duże przeciążenia.
Sam przymierzam się do nakeda, ale buty kupiłem jednak sportowe.
A tak przy okazji się pochwalę;) Wczoraj udało mi się zdać kat. A i w końcu będę mógł spokojnie wyjechać na szosę:D (choć w tym sezonie jeszcze na sprzętach znajomych).
maciej.k
Świeżak

Postprzez Slusar91 » 7/9/2011, 11:24

maciej.k napisał(a):Wczoraj udało mi się zdać kat. A i w końcu będę mógł spokojnie wyjechać na szosę:D (choć w tym sezonie jeszcze na sprzętach znajomych).

Gratulacje :) Odosnie prawka to ja mialem nieprzyjemna sytuajce rok temu, caly kurs jezdzilem w stroju i butach, ktore miala moja szkola jazdy. Egzamin mialem 20 listopada, czyli bylo zimno i mokro, w dodatku padal deszcz. Bylem glupi i dla wlasnego komfortu na egzamin ubralem tylko kurtke i adidaski. Niestety, na egzaminie przy hamowaaniu awaryjnym zaliczylem glebe przy 40 km/h. Pozdzieralem sie i wogole, dlatego to byl moj jedyny raz na wiekszym moto bez stroju (na drugi egzamin wiosna pozyczylem kompletny ubior ) Moze troche nie na temat ale takie historie sie zdarzaja dlatego nawet na przejazdzke ubierajmy sie solidnie :D
Slusar91
Świeżak

Postprzez Atlantis » 7/9/2011, 15:29

maciej.k napisał(a):Pisałeś jeansy, nie dodałeś, że motocyklowe, a to brzmiało kiepsko.

Tak, sorry. To oczywiste. Protektory na kolana + biodra + kevlarowe podszycie to minimum.

Ja mam buty Alpinestars'a S-MX 2 i zachodzą ponad kostkę. Fakt nie chronią piszczeli, także do bardzo ostrej jazdy się nie nadają. Plus jest natomiast taki, że wentylacja jest naprawdę dobra, a i od biedy można w tym chodzić ;)
Atlantis
Świeżak

Powrót do Akcesoria motocyklowe

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości

na górê