Różnice pomiędzy akumulatorem motocyklowym a samochodowym
• Strona 1 z 1
Różnice pomiędzy akumulatorem motocyklowym a samochodowym
Planuję kupić prostownik do akumulatora. Chciałem się spytać jaka jest różnica pomiędzy prostownikiem motocyklowym a samochodowym. Chciałbym móc bez ryzyka ładować akumulator motocykla i samochodu. Z tego co mi wiadomo to sprzedawane są prostowniki specjalnie przeznaczone do aku motocykla. Czy można nimi również ładować samochodowy akumulator? Jaki prostownik powinienem kupić żeby móc ładować aku moto i auta?
- czaron87
- Świeżak
Re: Różnice pomiędzy akumulatorem motocyklowym a samochodowy
czaron87 napisał(a):Czy można nimi również ładować samochodowy akumulator?
Można - fakt, że samochodowe mają dużo większą pojemność, ale spokojnie naładujesz. Lepsze modele mają możliwość ustawienia mocy.
Główną zaletą motocyklowych prostowników jest to, że mają opcję cyklu, która doładowuje aku po osiągnięciu danego, minimalnego poziomu V nie pozwalając na przeładowanie.
Jednym słowem wiele osób zostawia na zimę w garażu na stałe podpięty prostownik pod aku i zapomina o nim do wiosny.
-
Vergon - VIP Åšcigacz.pl
dokładnie tak jak kolega wyzej pisze. małym motocyklowym prostownikiem nie naładujesz duzego aku od auta. z kolei prostownik z auta jest troche za mocny do małego akumulatorka z moto. ale są droższe modele gdzie ustawiasz sobie prąd bo to tylko o to chodzi i ładujesz bez obaw. chociaż to takie dbanie bo ja normalnie zwykłym prostownikiem z biedronki ładuje i moto i auto
tylko podłaczam nie na cała noc bo by mi wykipiał pewnie ( motocyklowy aku) tylko na kilka godzin i zawsze jest naładowany jak nalezy.

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
-
henio12323 - Moderator
Główną różnicą nie jest wielkość akumulatorów tylko ich rodzaj czyli kwasowy lub żelowy i to według tego powinno wybierać się prostownik pod dany akumulator. Do motocykli wystarczą tzw ładowarki do akumulatorów, mały akumulator ładuje się mniejszym prądem przez co niewielki transformator w takiej ładowarce wystarczy, aby go naładować, do dużego akumulatora potrzeba już prostownika, w którym jest większe trafo, które potrafi ładować większym prądem.
-
komarcc - VIP Åšcigacz.pl
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości