Tarcza hamulcowa - naprawa?
• Strona 1 z 1
Tarcza hamulcowa - naprawa?
Witam.
Ostatnio zaczęła mi ocierać tylna tarcza hamulcowa. Ignorowałem to, no i dzisiaj się bardziej jej przyjrzałem. Dodam, że w ogóle praktycznie nie używam tylnego hamulca.
WyglÄ…da tak:
Tarcza nie jest gładka, a z drugiej strony jest IDEALNIE gładka.
Tarcza troche ociera, nagrałem filmik:
http://www.youtube.com/watch?v=4pITLyzC1m0
(na filmiku o wiele głośniej się wydaje)
Czy da się to jakoś naprawić? Przynajmniej doraźnie (żeby wytrzymała do końca sezonu), bo nie mam kasy za bardzo na nową.
Jeśli nie da rady nic z tym zrobić to gdzie mogę dostać nową tylną tarczę dobrej jakości? Co sądzicie o tej?
http://allegro.pl/tarcza-honda-cbr-600- ... 92820.html
Tarcza do CBR 600 RR 2007.
Ostatnio zaczęła mi ocierać tylna tarcza hamulcowa. Ignorowałem to, no i dzisiaj się bardziej jej przyjrzałem. Dodam, że w ogóle praktycznie nie używam tylnego hamulca.
WyglÄ…da tak:

Tarcza nie jest gładka, a z drugiej strony jest IDEALNIE gładka.
Tarcza troche ociera, nagrałem filmik:
http://www.youtube.com/watch?v=4pITLyzC1m0
(na filmiku o wiele głośniej się wydaje)
Czy da się to jakoś naprawić? Przynajmniej doraźnie (żeby wytrzymała do końca sezonu), bo nie mam kasy za bardzo na nową.
Jeśli nie da rady nic z tym zrobić to gdzie mogę dostać nową tylną tarczę dobrej jakości? Co sądzicie o tej?
http://allegro.pl/tarcza-honda-cbr-600- ... 92820.html
Tarcza do CBR 600 RR 2007.
-
Kirgeron - Świeżak
nic nie zrobisz. mógłbys ostatecznie robić jak by była krzywa. ale to jest po prostu zuzyte i nic nie zrobisz. widac że było latane ze zuzytymi klockami. po prostu ganiaj i sie nie przejmuj. ale nawet na takiej tarczy nic nie powinno trzeć. jak trze to wina tkwi nie w tarczy tylko w zaciskach, moze tłoczki są pozapiekane i sie nie chowaja z powrotem.
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Pewnie mie ludzie zaraz tu na stosie spala ale ja bym nie robil nic. wymien klocki (tarcz sie dotrze i bedzie swiecaca) i wtedy po wymianie zobacz czy po nacisnieciu hebla i puszczeniu kolo sie swobodnie obraca jesli tak to nie musisz nic czyscic ... zacisk czasami puszcza tak ze dla laika i tak stoi w miejscu....
Motorynka Pony
WSK 125 (1983r)
MZ ETZ 251
GSX 600F
ZX 9 R (moje oczko w głowie)
WSK 125 (1983r)
MZ ETZ 251
GSX 600F
ZX 9 R (moje oczko w głowie)
-
hugo2003 - Mieszkaniec forum
hugo2003 napisał(a):Pewnie mie ludzie zaraz tu na stosie spala
Pewnie tak, tym bardziej, że jak coś ma się do czegoś dotrzeć to będzie to klocek do tarczy a nie odwrotnie, więc to trochę bez sensu.
Ja też bym nie ruszał, ale z innego powodu - tylnego hebla używam średnio raz w sezonie

Oddaj to przetoczenia, zdejmą Ci z 0,7mm, zapłacisz grosze i będzie dobrze.
-
Vergon - VIP Åšcigacz.pl
no własnie oboje macie po częsci racje. jak tarcza ostro zjechana to lepiej nic nie toczyc, bo bedzie za cienka. ale jak jeszcze jest gruba ale mocno wyeksploatowana to mozna przetoczyc
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Zmierz grubość tarczy, oszacuj mniej więcej ile cieńsza jest w tym miejscu gdzie jest najbardziej wyrobiona (suwmiarką zmierzysz tylko od zewnętrznej) i sprawdź w serwisówce jaka jest dopuszczalna minimalna grubość tarczy.
Możliwe, że na tarczy masz wybitą minimalną grubość.
Możliwe, że na tarczy masz wybitą minimalną grubość.
-
Vergon - VIP Åšcigacz.pl
Tarcza po zmierzeniu ma grubość ~4,9 mm. Wybite jest na tarczy "Min. 4 mm", no i z tego co czytałem w Internecie to właśnie w CBR minimalna grubość to 4 mm. Ojciec wróci, ściągniemy koło, odkręcę tarczę i do toczenia.
Nie chciałbym zakładać nowego tematu więc spytam apropo: jakie klocki hamulcowe na przód? (2 zaciski) Tak do 200 zł żebym się wyrobił.
Nie chciałbym zakładać nowego tematu więc spytam apropo: jakie klocki hamulcowe na przód? (2 zaciski) Tak do 200 zł żebym się wyrobił.
-
Kirgeron - Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 15 gości