Parking, nie mogę postawić motocykla?
• Strona 1 z 1
Hej : )
Możesz, wszystko jest w kodeksie drogowym:
pojazd samochodowy - pojazd silnikowy, którego konstrukcja umożliwia jazdę z prędkością przekraczającą 25 km/h; określenie to nie obejmuje ciągnika rolniczego,
samochód osobowy - pojazd samochodowy przeznaczony konstrukcyjnie do przewozu nie więcej niż 9 osób łącznie z kierowcą oraz ich bagażu,
Motocykl to samochód osobowy.
Pozdrawiam
Możesz, wszystko jest w kodeksie drogowym:
pojazd samochodowy - pojazd silnikowy, którego konstrukcja umożliwia jazdę z prędkością przekraczającą 25 km/h; określenie to nie obejmuje ciągnika rolniczego,
samochód osobowy - pojazd samochodowy przeznaczony konstrukcyjnie do przewozu nie więcej niż 9 osób łącznie z kierowcą oraz ich bagażu,
Motocykl to samochód osobowy.
Pozdrawiam
- iblazei
- Świeżak
Kaniuszy napisał(a):a czy motocykl to pojazd samochodowy? Nie wydaje mi się.
Wg Twojej logiki samochód ciężarowy też może tam parkować bo przewozi mniej niż 9 osób.
Samochód ciężarowy PORD Dział I Przepisy ogólne Art. 2 p. 42 "samochód ciężarowy - pojazd samochodowy przeznaczony konstrukcyjnie do przewozu ładunków; ...."
WIĘC moto byłby ciężarówką JEŚLI konkretnie głównie byłby przeznaczony do przewozu ładunków a nie ludzi.
Warto przywołać definicję... motocykla:
PORD Dział I Przepisy ogólne Art. 2 p. 45 "motocykl - pojazd samochodowy jednośladowy lub z bocznym wózkiem - wielośladowy;"
Ze względu na możliwy sprzeciw samochodziarzy (miejsce parkingowe bezcenne a - wyimaginowanie - urażona duma puszkarza przez motocyklistę) stawiałbym z drugim moto na jednym miejscu. Ale jeśli nie - to normalnie, jesteś PEŁNOPRAWNYM użytkownikiem dróg i rozumiem, że pełnoprawnym mieszkańcem.
- Wojciech_Moto
- Świeżak
iblazei napisał(a):Motocykl to samochód osobowy.(...)

dziecię drogie
idź poczytać dalej ustawę prawo o ruchu drogowym, tylko zastanów się nad tym co czytasz
ad remum
wiewiór, parkuj śmiało skoro masz D18
samochód osobowy z kratką nadal pozostaje samochodem osobowym
może go kupił fryzjer by przewozić nożyczki...
(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
-
madcap - Administrator
skoro jest koniec, to musi być również początek strefy
skoro wyznaczono znakiem D18 miejsca do parkowania w strefie - a miejsca w strefie do postoju muszą być wyznaczone, to w takim miejscu smiało parkuj
ps. albo coś mi umknęło z wiedzy, albo nie ma oficjalnej tabliczki tylko dla samochodów osobowych - wówczas jest to radosny pomysł zarządcy - a znak może być poparty tylko tabliczką zgodną z rozporządzeniem
skoro wyznaczono znakiem D18 miejsca do parkowania w strefie - a miejsca w strefie do postoju muszą być wyznaczone, to w takim miejscu smiało parkuj
ps. albo coś mi umknęło z wiedzy, albo nie ma oficjalnej tabliczki tylko dla samochodów osobowych - wówczas jest to radosny pomysł zarządcy - a znak może być poparty tylko tabliczką zgodną z rozporządzeniem
(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
-
madcap - Administrator
Madcap
Moderator, a z niską kulturą, chyba że to takie specyficzne poczucie humoru. Jak kogoś nie znasz, to nabierz w usta wody zanim coś powiesz na czyjś temat.
Wojciech Moto
Masz rację, jest to pojazd samochodowy, a ja chyba nadinterpretowałem przepis.
W poniższym artykule jest bardzo obszerne wyjaśnienie w świetle prawa podatkowego, czy motocykl jest samochodem osobowym. Może kogoś z Was zainteresuje.
http://interpretacja-podatkowa.pl/inter ... cyjna.html
Pozdrowienia
Dziecię drogie
Moderator, a z niską kulturą, chyba że to takie specyficzne poczucie humoru. Jak kogoś nie znasz, to nabierz w usta wody zanim coś powiesz na czyjś temat.
Wojciech Moto
Masz rację, jest to pojazd samochodowy, a ja chyba nadinterpretowałem przepis.
W poniższym artykule jest bardzo obszerne wyjaśnienie w świetle prawa podatkowego, czy motocykl jest samochodem osobowym. Może kogoś z Was zainteresuje.
http://interpretacja-podatkowa.pl/inter ... cyjna.html
Pozdrowienia
- iblazei
- Świeżak
iblazei
przepisy podatkowe mówiące co i w jaki sposób inerpretować by dokonać odpisu to jedno
w tej sytuacji jedyną wykładnią jest prawo ruchu drogowego (jak wspomniałem wcześniej)
pojazd silnikowy zawiera w sobie zarówno definicję pojazdu wolnobieżnego jak i pojazdu samochodowego
rozwijając w dół pojazd samochodowy to "różne rodzaje pojazdów pasażerskich" (piszę tak dla zobrazowania, choć taka definicja w pord nie występuje), tzn. motocykl, samochód osobowy, samochód ciężarowy, autobus itd....
nie są przy tym one tożsame - każdy z tych typów pojazdów ma swoją definicję
a co do mojego poczucia humoru...
jak ocenić kogoś, kto dla potrzeb przepisów ruchu drogowego korzysta z przepisów innych niż podmiotowe
więc albo dziecko, które słyszał, ze dzwonią i postanowiło poguglować czytając bez zrozumienia, albo infantylizm
przepisy podatkowe mówiące co i w jaki sposób inerpretować by dokonać odpisu to jedno
w tej sytuacji jedyną wykładnią jest prawo ruchu drogowego (jak wspomniałem wcześniej)
pojazd silnikowy zawiera w sobie zarówno definicję pojazdu wolnobieżnego jak i pojazdu samochodowego
rozwijając w dół pojazd samochodowy to "różne rodzaje pojazdów pasażerskich" (piszę tak dla zobrazowania, choć taka definicja w pord nie występuje), tzn. motocykl, samochód osobowy, samochód ciężarowy, autobus itd....
nie są przy tym one tożsame - każdy z tych typów pojazdów ma swoją definicję
a co do mojego poczucia humoru...
jak ocenić kogoś, kto dla potrzeb przepisów ruchu drogowego korzysta z przepisów innych niż podmiotowe
więc albo dziecko, które słyszał, ze dzwonią i postanowiło poguglować czytając bez zrozumienia, albo infantylizm
-
madcap - Administrator
• Strona 1 z 1