Yamaha DT, kilka pytań od początkującego
• Strona 1 z 1
Yamaha DT, kilka pytań od początkującego
Witam!
Mam yamahe dt 50 r z roku 2007 z silnikiem am6.
A więc mam takie pytanie:
Czy między 5 a 6 biegiem jest taki luz że najpierw wyskakuje 5 a potem wskakuje 6?
Bo albo ja tego nie zauważyłem bo zawsze dociskałem do samej góry bieg ale kilka razy popchnąłem lekko i po puszczeniu sprzęgła miałem wysokie obroty
2. Czy można redukować biegi z 6 do 1 na sprzęgle czy trzeba je wysprzęglać?
Jaki olej przekładniowy polecacie do tego silnika.
Czy wycieki z tłumika to norma bo mam przez to leciutko buty pochlapane
Koleś od którego kupiłem motor nie mógł dokupić uszczelki pod cylinder 70cm i jest zrobiona uszczelka silikonowa. Mówił że jest zalany wodą zamiast płynu chłodzącego i płyn zalewać na zimę tylko bo wywala uszczelkę.
Czy lać wodę nadal czy wymieniać na płyn?
Ogólnie motocykl jest w doskonałym stanie
Posiadam wszystkie części oryginalne cylinder,tłok, wydech itd itp co tam było zmieniane
Odpowiedzcie mi na moje pytania z góry dziękuję
Mam yamahe dt 50 r z roku 2007 z silnikiem am6.
A więc mam takie pytanie:
Czy między 5 a 6 biegiem jest taki luz że najpierw wyskakuje 5 a potem wskakuje 6?
Bo albo ja tego nie zauważyłem bo zawsze dociskałem do samej góry bieg ale kilka razy popchnąłem lekko i po puszczeniu sprzęgła miałem wysokie obroty

2. Czy można redukować biegi z 6 do 1 na sprzęgle czy trzeba je wysprzęglać?
Jaki olej przekładniowy polecacie do tego silnika.
Czy wycieki z tłumika to norma bo mam przez to leciutko buty pochlapane

Koleś od którego kupiłem motor nie mógł dokupić uszczelki pod cylinder 70cm i jest zrobiona uszczelka silikonowa. Mówił że jest zalany wodą zamiast płynu chłodzącego i płyn zalewać na zimę tylko bo wywala uszczelkę.
Czy lać wodę nadal czy wymieniać na płyn?
Ogólnie motocykl jest w doskonałym stanie

Posiadam wszystkie części oryginalne cylinder,tłok, wydech itd itp co tam było zmieniane

Odpowiedzcie mi na moje pytania z góry dziękuję

- PacPac
- Świeżak
1) nie ma zadnego luzu, ale źle uzywana skrzynia biegów jak sie konczy to własnie skutkuje dodatkowym "luzem" w tym miejscu.
2) trzeba pojedynczo kazdy bieg wbijac,
3) norma ale do pewnego stopnia, jak za duzo leci to albo za bogata mieszanka, albo za duzo oleju dostaje
4) nalej czym prędzej płynu. woda jest spoko, ale zostawia pełno osadu, nie rozumiem co ma to co jest wlane na wywalanie uszczelki xd akurat płyn jest tak zrobiony żeby zadnych uszczelek itp nie podmywał.
kontroluj płyn bo jak na silikon złozone i pewnie czerwony to nie wykluczone że to moze prędzej czy później zacząc puszczac ;/
2) trzeba pojedynczo kazdy bieg wbijac,
3) norma ale do pewnego stopnia, jak za duzo leci to albo za bogata mieszanka, albo za duzo oleju dostaje
4) nalej czym prędzej płynu. woda jest spoko, ale zostawia pełno osadu, nie rozumiem co ma to co jest wlane na wywalanie uszczelki xd akurat płyn jest tak zrobiony żeby zadnych uszczelek itp nie podmywał.
kontroluj płyn bo jak na silikon złozone i pewnie czerwony to nie wykluczone że to moze prędzej czy później zacząc puszczac ;/
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Kuzyn ma DT50 ale stara. Raczej nie ma tam luzu pomiedzy 5 a 6 biegiem. Ale moze w nowszych jest inaczej. Druga sprawa odnosnie redukcji. Ja uzywam kiedy moge
Nie zawsze przy smiganiu mozna sobie na to pozwolic
Raczej nic sie nie dzieje
Ten wyciek to w ktorym miejscu??

żuber
-
zupa728 - Świeżak
W jakim sensie się "kończy" skrzynia?
Czy muszę zaprowadzić motor do jakiejś naprawy czy coś, czy może samo jakoś się "naprawi" albo jak można zlikwidować ten luz, jestem początkujący w biegówkach i jeszcze nie potrafię redukować biegów za dobrze
Właśnie założony na ten silikon czerwony.
A może lać wodę destylowaną?
Czy muszę zaprowadzić motor do jakiejś naprawy czy coś, czy może samo jakoś się "naprawi" albo jak można zlikwidować ten luz, jestem początkujący w biegówkach i jeszcze nie potrafię redukować biegów za dobrze

Właśnie założony na ten silikon czerwony.
A może lać wodę destylowaną?
- PacPac
- Świeżak
konczy sie cos pada. wybieraki zapewne. musiał bys wymienic wybierak. ale jak nie chcesz sie narazac na koszta mozesz polatac na takich. tylko uwazac na ten luz i tyle. wymien olej moze cos sie poprawi.
po co wodą ? czy ona słuzy to chłodzenia ? do chłodnic leje sie płyn do chłodnic. nie wode.
co do redukcji oczywiscie że nie trzeba, tylko potem wlasnie dzieje sie tak że wyskakują biegi, wskakują luzy itp itd. dla tego redukcja z międzygazem jest najlepsza dla skrzyni. takie traktowanie zapewnia dłuzsza zywotnosc. jak nie umiesz to poczytaj chociazby na forum tutejszym jak zmieniac biegi. uzyj opcji szukaj
zupa728 a niby po co miał by byc luz miedzy 5 a 6 biegiem ?
po co wodą ? czy ona słuzy to chłodzenia ? do chłodnic leje sie płyn do chłodnic. nie wode.
co do redukcji oczywiscie że nie trzeba, tylko potem wlasnie dzieje sie tak że wyskakują biegi, wskakują luzy itp itd. dla tego redukcja z międzygazem jest najlepsza dla skrzyni. takie traktowanie zapewnia dłuzsza zywotnosc. jak nie umiesz to poczytaj chociazby na forum tutejszym jak zmieniac biegi. uzyj opcji szukaj

zupa728 a niby po co miał by byc luz miedzy 5 a 6 biegiem ?

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
A co do wycieku to wyciek jest zaraz przy cylindrze tak gdzie jest włożony wydech.
Czy jak zrobił się taki luz to może posypać się reszta skrzyni?
I czy żeby to naprawić potrzebne jest rozpoławianie silnika?
Czy jak zrobił się taki luz to może posypać się reszta skrzyni?
I czy żeby to naprawić potrzebne jest rozpoławianie silnika?
- PacPac
- Świeżak
nie koniecznie, kumpel miał to i padł wodzik, był przebarwiony, czyli grzało sie wszystko, wodzik sie zapewne rozhartował w kazdej chwili od agresywniejszego uzycia skrzyni mógł pęknąć. koszt wodzika w uzywce wyszedł go grosze bo kupił 3 wodziki z prowadnicami za 20 czy 25 zł. koszt rozpoławiania zalezne od moto, on w zasadzie nie płacił nic robił sam i nie ma uszczelki miedzy karterami seryjnie u niego, a pod cylinder akurat miał. ale przy okazji zrobił drobny remont to go wyniosło 100 zł max.
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Ale jak płyn leci cie przez uszczelke
Ja mam uszczelke było troche zniszczona ale pokleiłem ją na sililkon ten czerwony i wsystko jest ok.
Ja mam uszczelke było troche zniszczona ale pokleiłem ją na sililkon ten czerwony i wsystko jest ok.
EXC 125
- Damianooo1998
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości