Jak dobrać długość łańcucha do niestandardowych zębatek?
• Strona 1 z 1
Chodzi o R6 2001, seryjnie ma 16 zębów na przodzie, 48 zębów na tyle i 116 ogniwek łańcucha.
Kupiłem ją w konfiguracji 15z przód, 50z tył i 116 ogniwek i było git.
Biorę się za wymianę napędu i chce pozostać przy zestawie na jakim kupiłem, bo czuje, że jak założę serię to będę się nudził
Sprzedający, od którego będę brał napęd mówi, że w konfiguracji 15z i 50z łańcuch 116 może być odrobinę za krótki i będzie za bardzo napięty.
Namawia mnie na łańcuch 118, który według niego po założeniu będzie na 3/4 naciągu i na skrócenie go o 2 ogniwa jak się trochę wyciągnie.
Co Wy na to?
Chodzi o R6 2001, seryjnie ma 16 zębów na przodzie, 48 zębów na tyle i 116 ogniwek łańcucha.
Kupiłem ją w konfiguracji 15z przód, 50z tył i 116 ogniwek i było git.
Biorę się za wymianę napędu i chce pozostać przy zestawie na jakim kupiłem, bo czuje, że jak założę serię to będę się nudził

Sprzedający, od którego będę brał napęd mówi, że w konfiguracji 15z i 50z łańcuch 116 może być odrobinę za krótki i będzie za bardzo napięty.
Namawia mnie na łańcuch 118, który według niego po założeniu będzie na 3/4 naciągu i na skrócenie go o 2 ogniwa jak się trochę wyciągnie.
Co Wy na to?
-
Vergon - VIP Ścigacz.pl
Łańcuch (standardowy)będzie za krótki o jedno ogniwo w stosunku do napędu typowego.Czyli jeżeli normalnie na standardowym napędzie i łańcuchu jest regulacji przynajmniej 8mm(połowa ogniwa 5/8") powinien wystarczyć.Jak nie masz pewności to lepiej i bezpieczniej wziąć dłuższy.
biegacz
-
pamoz - Świeżak
Nie załapałem pierwszego zdania. "Standardowy" i "typowy" w tym kontekście brzmi jak jedno i to samo.
Nie jestem do końca przekonany do rzeźby związanej ze skracaniem łańcucha po jakimś tam czasie jak się już trochę wyciągnie
Nie jestem do końca przekonany do rzeźby związanej ze skracaniem łańcucha po jakimś tam czasie jak się już trochę wyciągnie

-
Vergon - VIP Ścigacz.pl
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa