XF-650 - problem z odpalaniem - akumulator (?)
• Strona 1 z 1
XF-650 - problem z odpalaniem - akumulator (?)
Witajcie
Po miesięcznym postoju chciałem odpalić moto. Gdy zmierzyłem napięcie bez obciążenia pokazywał ~12,7 V.
Rozrusznik chwilę pomielił, silnik prawie odpalił (warknął;), po czym osłabł i przy kolejnych próbach przy wciśnięciu przycisku rozrusznika słychać już praktycznie tylko bzyczenie (bendiks?), czasem zamieli ale słabiutko...
Założyłem miernik na akumulator:
W momencie rozruchu napięcie akumulatora spada nawet do 4-7V !, po czym bez obciążenia wspina się powoli w okolice ~12,5.
Zapalenie światła to spadek do ok 10,5V.
Czy to wskazuje na padnięty akumulator
Czy też przyczyną może być jakieś zwarcie (przed miesięczną odstawką moto było umyte, ale zaraz potem odpalone celem osuszenia)
Pozdrawiam
Paweł
Po miesięcznym postoju chciałem odpalić moto. Gdy zmierzyłem napięcie bez obciążenia pokazywał ~12,7 V.
Rozrusznik chwilę pomielił, silnik prawie odpalił (warknął;), po czym osłabł i przy kolejnych próbach przy wciśnięciu przycisku rozrusznika słychać już praktycznie tylko bzyczenie (bendiks?), czasem zamieli ale słabiutko...
Założyłem miernik na akumulator:
W momencie rozruchu napięcie akumulatora spada nawet do 4-7V !, po czym bez obciążenia wspina się powoli w okolice ~12,5.
Zapalenie światła to spadek do ok 10,5V.
Czy to wskazuje na padnięty akumulator

Czy też przyczyną może być jakieś zwarcie (przed miesięczną odstawką moto było umyte, ale zaraz potem odpalone celem osuszenia)
Pozdrawiam
Paweł
- pawelcio
- Świeżak
tak, jak aku słabo trzyma to tak własnie jest. ale podłącz aku do prostownika pod niski prąd i poładuj kilka dobrych godzin. mi w KTMie jak długo postał taki sam objaw. juz własciwie aukcje przeglądałem z nowymi aku. ale odpaliłem ostatecznie, i smigam na nim do dziś
( prawie rok ) nie jest najmocniejszy, i pokrece 30 sekund i moze padnie. ale do rozruchu jak pali zazwyczaj z dotyku starczy spokojnie 

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
-
henio12323 - Moderator
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 11 gości