Problem z luzem
• Strona 1 z 1
Problem z luzem
Witam. Od razu mówię, że szukałem problemu na forum. Otóż niedawno zakupiłem Supermoto Motorhispanie Furię Trial 50 ccm. Wlałem do mieszanki Yamalube 2T a do silnika Castrol Racing 2T (Ma silnik Minarelli AM6 EU). Pewnego razu pękła mi linka od sprzęgła, szukałem po całym mieście linki aż wreszcie znalazłem. Po wstawieniu linki bardzo ciężko mi jest wrzucić na luz , nawet jak lekko naciskam nogą, przeskakuje mi o 2 biegi i to mnie strasznie denerwuje, a na podczas postoju wiadomo nie ma możliwości wrzucenia luzu, DOPIERO po wyłączeniu motoru wszystko jest ok. Nie chcę wjeżdżać na miasto, ponieważ nie da rady wrzucić luzu i muszę wrzucać na bieg 1 z trzymaniem sprzęgła i hamulca jednocześnie. Czasami podczas jazdy bieg wyskakuje mi SAM na luz pomiędzy biegami innymi niż 1 i 2 . Czy to normalne ? Czy po prostu mam za małe doświadczenie w prowadzeniu motocykla ? Z góry dziękuje.
- l1f4c
- Świeżak
haha boże dzieci drogie. czy wy wiecie po co wlewacie w ogóle te oleje ? jak myslisz po co lać do silnika castrol power 2T ? silnik mozna podzielic na 2 częsci. skrzynie biegów ( wraz ze sprzęgłem) i wał korbowy ( tłok wał cylinder itp) do skrzyni leje sie oleje do skrzyni, czyli te które bedą smarowały odpowiednio skrzynie biegów, łozyska skrzyni biegów a szczególnie sprzęgło. olej do skrzyni korbowej to ten olej który wlewa sie dozownika/baku. jak najszybciej spuść ten olej ze skrzyni, bo to nie jest olej do skrzyni tylko do paliwa. zalej jakiś olej 10W40. jeżeli nic nie pomoże mozesz miec juz sprzęgło do wymiany, tarcze sprzęgłowe np
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Re: Problem z luzem
l1f4c"Wlałem do mieszanki Yamalube 2T a do silnika Castrol Racing 2T.
z twojej wypowiedzi jasno wynika że wlałes do mieszanki yamalube, a do skrzyni castrola. chyba że sam nie wiesz co napisałeś

ale nie zagłębiając się w to. wymien olej w skrzyni, na jakiś 10W40. jak sie nic nie poprawi rozbierz sprzegło i zwymiaruj wszystko co trzeba
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Wlałem do silnika Castrol Racing 2T który może być rozcieńczany do mieszanki a Yamalube 2T wlałem do mieszanki paliwa. Reszta płynów nie była wymieniana, już wcześniej u poprzedniego właściciela były problemy ze sprzęgłem. Nie jestem pewien czy akurat problemy ze sprzęgłem są z powodu mieszanki Yamalube 2T i oleju do silnika Castrol Racing 2T. Czasami jest tak, że biegi się 'zacinają' i trzeba pare razy postukać podczas jazdy aby się odblokowały
- l1f4c
- Świeżak
<lol2> ty nadal nie wiesz do czego służą te oleje xd
gdzie ty do silnika lałeś castrola ? przez ten czarny korek w okolicach sprzęgła ? sprecyzuj. napisałem wyżej. ty nie masz lać zadnego castrola do silnika. olej do paliwa wlewasz do dozownika. jeden olej do 2T. do skrzyni czyli do samego korpusu silnika wlewasz olej do skrzyn biegów i sprzegieł, moze byc to olej do 4T, albo jakis przystosowany pod prace 2T.
gdzie ty do silnika lałeś castrola ? przez ten czarny korek w okolicach sprzęgła ? sprecyzuj. napisałem wyżej. ty nie masz lać zadnego castrola do silnika. olej do paliwa wlewasz do dozownika. jeden olej do 2T. do skrzyni czyli do samego korpusu silnika wlewasz olej do skrzyn biegów i sprzegieł, moze byc to olej do 4T, albo jakis przystosowany pod prace 2T.
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
ok w silnikach dwusowowych cylinder jest smarowany mieszanka palowowo powietrzno olejowa. Sama skrzynia biegow jest smarowana osobno kompletnie innym olejem.
W serwisowce powinienes miec napisane jaki olej lac do skrzyni a jaki do mieszanki
W serwisowce powinienes miec napisane jaki olej lac do skrzyni a jaki do mieszanki
tea who you yea bunny
-
zxer - Stały bywalec
pisze na butelce olej do silników to fakt. ale silnik jak pisałem jest podzielony na 2 strefy. strefe spalania czyli wał tłok korbowód. i to jest szczelnie oddzielone od skrzyni biegów. do której wlewa sie nie olej do 2T. tylko olej do skrzyń biegów. np motul transoil 10W40. olej do benzyny jest rzadki, nie osadza sie tak na elementach. olej do skrzyn jest duzo bardziej gęsty i zapewnia lepsze smarowanie. z tym że olej do mieszanki spala sie praktycznie bez dymu. a olej do skrzyn by kopcił na kilometr
nie ważne, widać że czasem warto poczytac instrukcje obsługi a nie wierzyć komuś kto sie "zna". czym prędzej spuść te siuśki ze skrzyni. zalej nowym olejem. który poleciłem wyżej. i problem ze sprzęgłem powinien ustąpić.
oba oleje które kupiłeś można z powodzeniem wlać do dozownika z którego pompka przepompuje go do gaźnika, gdzie połączy sie z paliwem i zostanie spalony ( a przy okazji przesmaruje tłok, wał, itp )

oba oleje które kupiłeś można z powodzeniem wlać do dozownika z którego pompka przepompuje go do gaźnika, gdzie połączy sie z paliwem i zostanie spalony ( a przy okazji przesmaruje tłok, wał, itp )
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
• Strona 1 z 1
Powrót do Motorowery do 50 ccm
Kto przeglÄ…da forum