sprzedaż niedawno kupionego skutera - co i jak
• Strona 1 z 1
sprzedaż niedawno kupionego skutera - co i jak
siemka
półtora miesiąca kupiłem skuter za 500 zł, naprawiłem go, 2 tygodnie temu (równe 30 dni od kupna) poszedłem przerejestrować, na razie mam tylko dowód rejestracyjny tymczasowy. kupiłem też wtedy ubezpieczenie (podstawowe - OC, 90 zł)
i już chcę go sprzedać:D
i teraz pytanie: czy zwrócą mi część kosztów ubezpieczenia? jest ono w ergo hestii.
i czy muszę płacić jakiś podatek? bo coś słyszałem że jeśli się sprzedaje coś co się posiada mniej niż pół roku to trzeba coś płacić. jeśli tak to czy można ten podatek wliczyć w koszty sprzedaży?
pozdro
półtora miesiąca kupiłem skuter za 500 zł, naprawiłem go, 2 tygodnie temu (równe 30 dni od kupna) poszedłem przerejestrować, na razie mam tylko dowód rejestracyjny tymczasowy. kupiłem też wtedy ubezpieczenie (podstawowe - OC, 90 zł)
i teraz pytanie: czy zwrócą mi część kosztów ubezpieczenia? jest ono w ergo hestii.
i czy muszę płacić jakiś podatek? bo coś słyszałem że jeśli się sprzedaje coś co się posiada mniej niż pół roku to trzeba coś płacić. jeśli tak to czy można ten podatek wliczyć w koszty sprzedaży?
pozdro
- ktoosiu
- Świeżak
Re: sprzedaż niedawno kupionego skutera - co i jak
ktoosiu napisał(a):siemka
Nie ma znaczenia gdzie się ubezpieczasz, przy zmianie właściciela, proporcjonalna część OC zostanie Ci zwrócona.
pozdro
Dobrze słyszałeś, 18% różnicy.
Czyli jak sprzedasz, za 1500zł różnica między kupnem to 1000 i należy się podatek w wysokości 180zł.
Co do wliczenia go w koszta sprzedaży, to już jest Twoja indywidualna kwestia dogadania się z kupującym, a raczej wynegocjowania jak najwyższej ceny sprzedaży. Typu: mówisz mu, że chcesz zarobić na tym równy 1000zł, zatem powinieneś go sprzedać za ok. 1731zł.
Hominum causa omne ius constitutum sit
- Hunti
- Świeżak
Re: sprzedaż niedawno kupionego skutera - co i jak
Hunti napisał(a):Nie ma znaczenia gdzie się ubezpieczasz, przy zmianie właściciela, proporcjonalna część OC zostanie Ci zwrócona.
Góvno prawda. Polisa OC przechodzi z automatu na kolejnego właściciela, o ile ten się jej dobrowolnie pisemnie nie zrzeknie.
Wypadki chodzÄ… po ludziach, ludzie po wypadkach nie zawsze.
-
Czester - Administrator
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość