ustawianie obrotów silnika
• Strona 1 z 1
ustawianie obrotów silnika
Cześć.
Mam do Was pytanie: jak ustawiacie obroty silnika w swoich motocyklach? macie jakąś metodę na ustawienie obrotów silnika w moto bez obrotomierza (w moim przypadku to Suzuki VZ800). czy można ustawić je "na oko" czy należałoby odwiedzić serwis?
Jakie mogą być skutki nieodpowiedniego ustawienia obrotów?
Pozdrawiam
Mam do Was pytanie: jak ustawiacie obroty silnika w swoich motocyklach? macie jakąś metodę na ustawienie obrotów silnika w moto bez obrotomierza (w moim przypadku to Suzuki VZ800). czy można ustawić je "na oko" czy należałoby odwiedzić serwis?
Jakie mogą być skutki nieodpowiedniego ustawienia obrotów?
Pozdrawiam
- artur_siara
- Świeżak
ja tez nie mam zadnego obrotomierza. obroty są po to żeby moto sie mocno nie grzał jak stoi np w korku, ani też nie gasł. druga sprawa to wbijanie biegu jak za wysokie obroty ma to przy wbijaniu biegu na zbyt wysokich obrotach moze szarpać za mocno ( np na zimnym silniku ) wiec ustaw tak żeby sobie pyrkał, chodził ładnie na wolnych, i tak żeby po prostu nie gasł w żadnych warunkach 

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
-
henio12323 - Moderator
tachografem cyfrowym czy jak mu tam się ustawia po implusie z cewki lub np z obrotów jakiegoś wałka:)
http://www.uni-max.com.pl/obrotomierz-c ... dt-2236/d/
Jak chcesz mieć na dłużej motocykl bez obrotomierza to kup takie cos - wydatek około 200zł a będzie na wiele innych sprzętów także
http://www.uni-max.com.pl/obrotomierz-c ... dt-2236/d/
Jak chcesz mieć na dłużej motocykl bez obrotomierza to kup takie cos - wydatek około 200zł a będzie na wiele innych sprzętów także

http://www.tinyurl.pl?PlJBVNPo PrzeglÄ…d Twojego moto w P-N!
-
Przemo_rene - VIP Åšcigacz.pl
etam potem zmieni moto z obrotomierzem i przyzadzik bedzie lezal lepiej ta kase wydac na cos innego np na paliwko
obroty ustaw na sluch nie za wolne zeby rowno pracowal no i nie za wysokie na tyle to chyba wiesz mniej wiecej jak powinien chodzic

-
sonycbr77 - Bywalec
w serwisach pil motorowych maja jakis dzwiekow ktory na podstawie analizy podaje obroty. dawniej przy takiej pomocy okreslali obroty i moce silnikow konkurencji w f1
TL1000R- Odszedł została Hayabusa i
Nowy nabytek KTM RC8
Nowy nabytek KTM RC8
-
RUTRA.RD - VIP Åšcigacz.pl
Re: ustawianie obrotów silnika
artur_siara napisał(a):Cześć.
macie jakąś metodę na ustawienie obrotów silnika w moto bez obrotomierza (w moim przypadku to Suzuki VZ800). Pozdrawiam
Mamy > liczymy obroty koła na pierwszym biegu w czasie 1 minuty(silnik chodzi na wolnych, koło tylne w górze) x przełożenie silnik>koło
Triumph 900 np ma przełożenie 13:1 a więc 100 obrotów koła to 1300 silnika.
Za niskie obroty silnika, to spadek wydatku smarowania, chłodzenia i ładowania.
Mój wspaniały trampuś następny Daytona na starość Rocket III
-
TS900 - Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości