Sprzedaż skutera podatek?
• Strona 1 z 1
Sprzedaż skutera podatek?
Witam niedawno przerejestrowałem skuter muszę jeszcze poczekać na dowód twardy bo obecnie dostałem jak wiadomo tymczasowy na miesiąc i moje pytanie brzmi czy po odebraniu dowodu mogę sprzedać normalnie skuter bez płacenia żadnego podatku? Bo coś obiło mi się o uszy,że trzeba pół roku czekać.
- jarekjpl
- Świeżak
jeśli sprzedajesz w czasie mniejszym niż 6 miesięcy od daty zakupu, to powinieneś opłacić podatek od wzbogacenia, w wymiarze 19% róznicy między ceną zakupu a ceną sprzedaży
(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
-
madcap - Administrator
18% madcap i zapomniałeś dodać, że istnieje opcja bez konieczności płacenia podatku, tj. w przypadku kiedy kwota sprzedaży nie przekracza kwoty zakupu.
Wypadki chodzÄ… po ludziach, ludzie po wypadkach nie zawsze.
-
Czester - Administrator
fakt, 18 %, literówka się wkradła (nie zwróciłem uwagi)
a po co pisać o opcji?
jakikolwiek procent od zera zawsze będzie zerem
a po co pisać o opcji?
jakikolwiek procent od zera zawsze będzie zerem

(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
-
madcap - Administrator
Panowie czyli jak na tej umowie kupna mam wpisane,że skuter kupiłem za 1900zł,i jak bym teraz sprzedawał i w tej umowie którą podpiszę z kupującym wpiszę np 1700zł to już nie płacę podatku? I jeszcze pytanie przy okazji,jak już sprzedam to muszę skuter wyrejestrować tzn. z umową gdzieś iść zgłosić?
- jarekjpl
- Świeżak
jak chcesz zapłacić podatek od wartości ujemnej?
co do części 2-giej pytania, to powinieneś się ze swoją kopią umowy zgłosić Wydziału Komunikacji celem powiadomienia o zbyciu pojazdu
warto też poinformować ubezpieczyciela
co do części 2-giej pytania, to powinieneś się ze swoją kopią umowy zgłosić Wydziału Komunikacji celem powiadomienia o zbyciu pojazdu
warto też poinformować ubezpieczyciela
-
madcap - Administrator
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości