Sportowy motocykl na poczatek rzedu 10tys
• Strona 2 z 2 • 1, 2
W S2 czasza jest smuklejsza, przez co motocykl wydaje się lżejszy i bardziej opływowy. Do tego szyba, która lepiej komponuje się z całością, no i reflektory szersze, a niższe, nadające bardziej agresywny charakter. No i jak już wcześniej wspomniałem, inne zegary, o niebo lepsze.
Takie są moje subiektywne odczucia, S2 podoba mi się dużo bardziej. Zmiany oczywiście nie są wielkie, bo pod względem stylizacyjnym to tylko lifting, ale moim zdaniem jak najbardziej na plus
Takie są moje subiektywne odczucia, S2 podoba mi się dużo bardziej. Zmiany oczywiście nie są wielkie, bo pod względem stylizacyjnym to tylko lifting, ale moim zdaniem jak najbardziej na plus

Kawasaki ZR-7S
Yamaha FZ6 FAZER
Yamaha FZ6 FAZER
- kowal_71
- Bywalec
zero22 napisał(a):
Nie długo kupuję rękawice (Alpinestars GP PLUS - coś z tej rodziny)
Tylko nie kupuj na allegro np. od uzytkownika markula_1. Sprzedają podrobki. Ja się skusiłem na niską cenę i okazało się, że to bubel. Sprzedający nawet sie nie wypieral, ze to podroba i oddal kase.
- konradmik
- Świeżak
BuzZ napisał(a):czyli to wszystko z motorow co polecicie na poczatek? :>
Według mnie cała percepcja ruchu drogowego na motocyklu jest inna niż w puszce. Zaczynając od kompletnie innego sposobu kierowania maszyną, przez różnice w dynamice względem 95% innych pojazdów, po dużo większe zagrożenia jakie na Ciebie czekają.
Ja wsiadłem na moto po 5 latach jazdy puszką i owszem, świadomość zwyczajów kierowców oraz ich nieobliczalności bardzo się przydała. Jednak mimo to musiałem uczyć się "poruszania" po drogach od nowa i gdybym do procesu nauki używał mocniejszego sprzętu, radykalnie zmniejszyłbym szanse na napisanie tego postu.
Co do motocykla, to na początku przygody z jednośladami liczy się to ile się nauczysz, a więc czy motocykl będzie Ci na to pozwalał i czy Ty sam będziesz chciał się uczyć.
1. Ciuchy. Z dowolnego budżetu na motocykl odłóż co najmniej 2-3k na ciuchy- kask, kurtka, spodnie, buty, rękawice. Dla większego komfortu bielizna termiczna, kominiarka. Dla większego bezpieczeństwa- żółw/zbroja i ochraniacze na kolana (ochraniacze w tekstyliach niestety lubią się przesunąć przy glebie, jeżeli nie są przemyślanie wykonane).
Nie ma sensu oszczędzać na ciuchach, bo:
-poza mózgiem i opatrznością tylko to one gwarantując Ci ochronę i co równie istotne KOMFORT
-kupno badziewia = kupno kolejnych ciuchów w połowie sezonu- nie opłaca się
2. Doszkalanie- jeżeli masz w okolicy porządną szkołę nauki jazdy na motocyklu, to się do niej zapisz i każda złotówka wydana na doszkalanie zwróci się w postacie funu z jazdy i bezpieczeństwa. Jeżeli szkoły nie masz, to męcz kumpli. A jak jesteś zdany sam na siebie, to znajdzie się sporo "lektur" które jakoś Ci pomogą.
3. Motocykl- pamiętaj, że żeby jeździć, trzeba się nauczyć jeździć. Prawko w PL to śmiech na sali jeżeli chodzi o umiejętności. Motocykl musi być poręczny i mieć tyle mocy, żebyś to ty nim kierował, a nie odwrotnie. Polecam 4 ścieżki:
-kupno taniej 500tki typu GS, ER5, CB, GPZ, XJ600(niestety cięższa) - relatywnie łatwe do ogarnięcia, popularne, w razie gleby nie ma płaczu. Nie boisz się próbować na nich nowych rzeczy, wygłupiać i kombinować. Przy odrobinie samozaparcia nauczysz się podstawowych zasad obsługi serwisowej motocykla. W międzyczasie zdobywaj doświadczenie i sprawdzaj jak Ci się jeździ na innych sprzętach- sportach, nakedach, turystykach, dual sportach, endurakach i crosach. Może się okazać, że wolisz teren, albo jazdę po torze wyścigowym. Polecam też zabawę w Gymkhanę- niska prędkość nie zabija, a świetnie uczy opanowania motocykla.
-to samo tylko że nowszy sprzęt- ER6, SV650, CBF itp- nie tak poręczne jak 500tki, ale moc Cię nie zabije- dla mnie rozsądny max na początek to 60KM, więcej nie ma gdzie, ani jak wykorzystać! Gleba bardziej boli finansowo, więcej kasy zainwestowanej w moto który traci wartość, więc mniej na kolejny sprzęt.
-supermoto- w mojej opinii świetny wybór na początek, o ile nie planujesz turystyki, większość czasu jeździsz w mieście i lubisz się powygłupiać, ale też cenisz łatwość nauki. Niesamowicie poręczne, kilkukrotnie szybciej opanujesz na nim podstawy jazdy. Możesz się powygłupiać na torze kartingowym, albo dowolnym placu w mieście. Dziury w mieście traktujesz jak hopy

-turystyk na lekki teren- starszy np. honda transalp, nowszy np. kawasaki versys, v-strom. Na początku dają radę nie gorzej niż wyżej polecane szosówki, a pozwalają Ci też zwiedzać świat "lekko terenowy" oraz zapewniają komfortową turystykę. Są podobnie poręczne jak 600tki, nieco mniej niż 500tki. Żadne dziury nie są problemem.
Osobiście na początek wybrałbym albo jakąś małą 500tkę do zabawy, albo supermoto, albo versysa. Tobie polecam, abyś przejechał się na sprzętach które Cię interesują i głęboko przed sobą zastanowił czy pozwolą Ci się uczyć i do czego mają przede wszystkim służyć.
Myślę, że warto żebyś zapoznał się z tym tematem, szczególnie jednym postem: viewtopic.php?p=209115&highlight=rad+pocz%B1tkuj%B1cych#209115
Yamaha XJ600 -> TDM 900 -> DRZ 400e
-
Kamusial - Bywalec
Ja zrobilem tak wlasnie jak Wy. Rok temu zrobilem prawko. Po jakims czasie skompletowalem sobie kompletny strój i dopiero w tym sezonie moze uda sie cos kupic
Zapytam jeszcze od kiedy te nowe zasady wchodza, bo gadaja o tym x czasu i jakos jeszczec nie weszlo. Bedzie z tymi kat a1,a2 tak?

Zapytam jeszcze od kiedy te nowe zasady wchodza, bo gadaja o tym x czasu i jakos jeszczec nie weszlo. Bedzie z tymi kat a1,a2 tak?
- zuczek33
- Świeżak
BuzZ napisał(a):zuczek33 bylem w loku pytac to gosciu powiedzial ze od nowego roku
Spójrz tu: http://www.speed.zgora.pl/files/ustawa_ ... jacych.pdf
Art. 139. ust. 3. Data podana jak wół. Z resztą wszystko na ten temat zostało napisane w dziale "Prawo".
Przestańcie w końcu pieprzyć, że "pan Ździchu z OSK mówił, że wchodzi od nowego roku" bo to już zaczyna być mocno irytujące.
Wypadki chodzÄ… po ludziach, ludzie po wypadkach nie zawsze.
-
Czester - Administrator
• Strona 2 z 2 • 1, 2
Powrót do Oceny ofert sprzedaży.
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości