Aprilia rs 50 Problem z hamulcami
• Strona 1 z 1
Aprilia rs 50 Problem z hamulcami
Witam kupiłem nowe klocki hamulcowe marki RMS (przód i tył) i nie potrawie je założyć miedzy tarcze są jakby za grube jest jakieś pokrętło czy coś które by poluźnił ten zacisk ?
- marus172
- Świeżak
przedewszystkim przed wymiana sciagasz zacisk i czyscisz DOKLADNIE tloczki z brudu. Mozesz lekko wysunac tloczki klamka hamulcowa zeby dokladnie umyc.
Nastepnie uzywasz jakiegos smarowidla najlepiej bazujacego na silikonie (tylko nie pomyl z normalnym silikonem) dookola tloczkow i je wciskasz. Staraj sie nie nababrac smarowidlem calego zacisku. Kropelka oleju na tloczek powinna starczyc
Po takim zabiegu mocujesz zacisk, wkladasz klocki, cisniesz klamke az poczujesz opor i powinno cykac.
Nastepnie uzywasz jakiegos smarowidla najlepiej bazujacego na silikonie (tylko nie pomyl z normalnym silikonem) dookola tloczkow i je wciskasz. Staraj sie nie nababrac smarowidlem calego zacisku. Kropelka oleju na tloczek powinna starczyc
Po takim zabiegu mocujesz zacisk, wkladasz klocki, cisniesz klamke az poczujesz opor i powinno cykac.
tea who you yea bunny
-
zxer - Stały bywalec
i oczywiście tłoczki potem czymś wciskasz wtedy zmieszczą sie nowe klocki z tarczą 

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
heh nie
jak juz odkręć pokrywke od zbiorniczka. ale jak wchodzą tłoczki do konca ( są na równo z obudową) i sie klocki nie mieszczą z tarczą to masz kupione złe klocki. kiedys kumpel tak kupił, niby 100% pasowały rozmiarowo a były troche za grube i musiał nowe podszlifowac ;/

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
TLOCZKI MAJA BYC CZYSTE I NAOLIWIONE zanim je wcisniesz. nie ma nic gorszego niz wciskanie zapieczonych brudnych tloczkow
Zadnych olejow nie spuszczasz bo zapowietrzysz heble.
Jak nie wchodza luzno to tak jak henio mowi papier scierny i jechanes... Ewentualnie idz do sklepu i wymien klocki.
Zadnych olejow nie spuszczasz bo zapowietrzysz heble.
Jak nie wchodza luzno to tak jak henio mowi papier scierny i jechanes... Ewentualnie idz do sklepu i wymien klocki.
tea who you yea bunny
-
zxer - Stały bywalec
jak
marus172 napisał(a):co wcisne te tłoczki to one mi powoli odskakują z powrotem i nie zdążam je włożyć między tarcze ://
masz zbiorniczek rezerwowy odkrecony ? jak nie to bedzie wypychac. Przy odkreconym zbiorniczku je dociskasz....ja zawsze starymi klockami dopycham tloczki Tu masz dobry filmik:
http://www.youtube.com/watch?v=1Yo80Bm8L7w
tea who you yea bunny
-
zxer - Stały bywalec
hahhaha własnie
zxer to samobójca po prostu xd na naoliwionych i czystych tłoczkach jeździ <wow> strach
co do problemu to jak koledzy napisali - odkrec pokrywke od zbiorniczka bo jak same ci odbijajÄ… potem to znaczy ze sie cisnienie w zbiorniczku robi ;P

co do problemu to jak koledzy napisali - odkrec pokrywke od zbiorniczka bo jak same ci odbijajÄ… potem to znaczy ze sie cisnienie w zbiorniczku robi ;P
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
hmm a jaki masz czujnik ? stykowy czy cisnieniowy ? jak cisnieniowy i o ile jest cisnienie w układzie to mogło sie cos odpiać albo kabelek przerwać. jak stykowy to odciagnij ręcznie mocniej ten języczek i zobacz czy działa
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
i co z tego ? ;P
zobacz gdzie masz czujnik jezeli wkręcany w pompe to zapewne cisnieniowy ( jak wkręcany jako mocowanie węzyka cisnieniowego to 100% cisnieniowy czujnik ) a jeżeli czujnik jest gdzies obok i jest połączony z dzwignia hamulca jakas spręzynką czy drucikiem to stykowy.
zobacz gdzie masz czujnik jezeli wkręcany w pompe to zapewne cisnieniowy ( jak wkręcany jako mocowanie węzyka cisnieniowego to 100% cisnieniowy czujnik ) a jeżeli czujnik jest gdzies obok i jest połączony z dzwignia hamulca jakas spręzynką czy drucikiem to stykowy.
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
To chwila zaraz lece luknąć jak to wygląda
Wydaje mi sie że to jest ciśnieniowy
I jakie mogą być powody że nie świeci mi stop ? I jak temu zaradzić ?';]
nie piszemy posta pod postem, po to jest funkcja edycji
jeszcze raz zaobaczę taki sposób pisania i wymierzę warna
odsyłam do regulaminu
madcap
Wydaje mi sie że to jest ciśnieniowy
I jakie mogą być powody że nie świeci mi stop ? I jak temu zaradzić ?';]
nie piszemy posta pod postem, po to jest funkcja edycji
jeszcze raz zaobaczę taki sposób pisania i wymierzę warna
odsyłam do regulaminu
madcap
- marus172
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Motorowery do 50 ccm
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 22 gości