grzeje mi siÄ™ moto :(
• Strona 1 z 1
grzeje mi siÄ™ moto :(
witam, od niedawna zaczyna zapala mi sie kontrolka od temp. w moto. wywala mi wode przez zbiorniczek od płynu chłodniczego. Mam derbi gpr 125 silnik yamahy tzr 125. 2007 r. wymianiłem uszczelke pod głowica i nic to nie dało. wczoraj zdjąłem owiewki i było wszystko ok. nie grzał sie i jakby silnik dostał lepszego chlodzenia. ale jak załozyłem je to znow sie grzeje. woda w zbiorniczku jest zimna i chłodnica tez.. wszytskie rurki od chłodzenia wymieniłem na nowe. co moze byc jeszcze nie tak??
- domino149
- Świeżak
Też możliwe, może nawalił termostat albo tylko jego czujnik. A jaką temperaturę pokazuje wskaźnik/wyświetlacz?
Ale na początek proponowałbym odpowietrzyć układ, skoro mówisz że wybija a woda jest zimna
Ale na początek proponowałbym odpowietrzyć układ, skoro mówisz że wybija a woda jest zimna
They won't get me. they won't get me, they will never cease to try!
-
ASR1927 - Moderator
termostat zeby sprawdzic musisz wrzucic zimnego do wody w garnku np, garnek na ogien i jak woda sie ugrzeje pozadnie to patrzec czy sie otworzyl, jesli woda zacznie wrzec a termostat ani drgnie to na smieci, odpowietrzyc uklad to odkrecasz zbiorniczek tam gdzie plyn wlewasz, odpalasz moto i czekasz jak sie ugrzeje na maxa, jesli ubedzie plynu to dolewasz i tak sie powinien odpowietrzyc, ale plyn nie woda
-
sonycbr77 - Bywalec
Czujnik podaje na kontrolkę że woda wrze. Ale woda nie wrze bo jest zimna. Bulgocze bo jest nieodpowietrzony. Zrób tak jak kolega wyżej opisał i powinno zadziałać
They won't get me. they won't get me, they will never cease to try!
-
ASR1927 - Moderator
-
Seba_ER5 - VIP Åšcigacz.pl
-
Seba_ER5 - VIP Åšcigacz.pl
1.płyn-nie może być woda bo wrze przy 100stopniach , a zalaczanie wentylatora masz pewnie czy 100paru stopniach(przynajmniej tak jest u mnie)
2no i ten termostat mozesz tez zagrzac opalarka tylko nie rzesadz z tym grzaniem albo gotowaniem.
Tu nie ma wiekiej filozofii,ludzie ludzi robia wiec ty tez dojdziesz co jest nie tak.owodzenia:))
2no i ten termostat mozesz tez zagrzac opalarka tylko nie rzesadz z tym grzaniem albo gotowaniem.
Tu nie ma wiekiej filozofii,ludzie ludzi robia wiec ty tez dojdziesz co jest nie tak.owodzenia:))
- wesel
- Świeżak
juz zrobiłem to co miałem zrobic, a mianowicie odkręciłem termostat i go podgrzalem i wszytsko jest z nim ok. otwiera sie jak powinien. odczepiłem wszystkie rury od wody ktore odhodza od cylindra i chłodnicy. odpowietrzyłem układ wodny. tylko ze teraz moj głupi błąd. moto juz chodził poł godziny na postoju i sie nie gotowało nic. przejechałem sie i tez było wszystko ok. lecz gdy dorabiałem uszczlke pod termostat to zrobiłem to ze zwykłej tektury ;/ moj błąd.. i zasylikonowałem. podczas jazdy, po prostu mi ja wywiało. kupie nową i powinno byc wszystko ok
- domino149
- Świeżak
no to pokazales:) zaloz ta uszczelka taka jak powinna byc, zrob wszystko od nowa i bedzie git, jak bedziesz odpowietrzal to niech chodzi na otwartym korku az sie wentylator wlaczy, u mnie sie wlacza przy 103-104 stopniach, wtedy dolewaj jak ubedzie plynu, musi byc dobrze
-
sonycbr77 - Bywalec
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości