Łożysko na korbie aprilia rs 125
• Strona 1 z 1
Łożysko na korbie aprilia rs 125
A więc zablokował mi się tłok na amen , mysllałem że to tłok , ale rozłożyłem i okazało się że łożysko na korbie ( te na dole) ANi drgnie i korba się nie obraca) generalnie to wcześniej mówili że jest w dobrym stanie i nie ma luzów , czy można wymienić tylko łożysko ? Czy to mogło być przyczyną tego że motor nie ciągnął na 6 biegu?
Czy dam radę sam wyciągnąć wał?
Jakie koszta/
Czy dam radę sam wyciągnąć wał?
Jakie koszta/
- infinity051
- Świeżak
łozysko raczej juz na nic sie nie zda. pewnie wywaliło korbowód
jak bys to wymienił wczesniej to mozna by pomierzyć i ew wsadzić nowe łozysko
a tak to juz za póxno i masz cały korbowód do wymiany. czy dasz ? to zalezy od ciebie. trudne to nie jest, ale też nie łatwo jest złożyć jak ktos sie kompletnie nie zna
koszt ? 80 zł kosztuje wymiana korbowodu z wyważaniem wału ( jak zaniesiesz do serwisu sam wał plus nowy korbowód ) robocizna ze wszystko robisz u mechanika 500 zł i w góre. ( no chyba że nie robisz w serwisiew tylko u mechanika który by sobie dorabiał czy cos ;P ) raczej nie przez to. wał nie ma nic do mocy motocykla pod tym względem ( no chyba że ci łozysko sie zatarło i stale blokowało wał xd ) ale skoro nic nie tarło wczesniej ew miało powiekszony luz to brak mocy mógłby byc skutkiem zuzytego tłoka. od razu pomierz tłok i zobacz czy nie jest do wymiany

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
tłok jest nowy ;/// ja pier ; p czyli nie można uratować tej korby? ;p nie da rady samego łożyska wymienić?;p
- infinity051
- Świeżak
nie mozna. pisze przecież ze nie. jak łozysko sie zaciera to igiełki potrafią sztorcem stanąc i uszkadzają korbowód. rozłóż sobie wał na częsci i zobacz korbowód
czy otwór jest równy
u mnie sie jajo zrobiło ok 1 cm dłuzszy sie zrobił otwór xd teraz z kumplem to przerabiałem bo mu w moto padł wał. i niestety samo łozysko nowe nic nie dało ( i mimo że wał wyglądał na prawde nieźle) luz góra dół był od razu za duzy. jak juz robisz to rób porządnie
od razu bym zamawiał nowy korbowód
i rozpoławiał silnik ew zlecił to komus 

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Ok ale jak będzie otwór w stanie perfekt to może nie bedzie potrzeby , ale to się okaże ale na zaś
To jakiej firmy korbowód ? Czy jest duża różnica pomiędzy korbowodem za 195 złoty a wossnera za 300+
Wiem że wossner to wossner tłok wossner a meteor czy inne wynalazki nie mają w ogóle porównania
Ale przy korbie jest tak samo?
To jakiej firmy korbowód ? Czy jest duża różnica pomiędzy korbowodem za 195 złoty a wossnera za 300+
Wiem że wossner to wossner tłok wossner a meteor czy inne wynalazki nie mają w ogóle porównania
Ale przy korbie jest tak samo?
- infinity051
- Świeżak
jezeli jakims cudem korba wyszła z tego bez szwanku ( duzo widziałem ale z takim przypadkiem sie nie spotkałem
) to od biedy mozna wsadzic tylko łozysko. choc pewniejsze rozwiązanie to wymiana całej korby. ( jak juz wsadzasz tyle $$ w silnik to 150 zł więcej to nie jest duzy koszt). co do firmy ciezko powiedziec. mało kto robi takie testy porównawcze
mało kto w ogóle zarżnął kiedykolwiek nową korbe przez siebie wsadzaną
mysle ze trzeba wybrać cos pomiędzy i to kupic. korba to korba po iluśtam km (co serwisową wymiane) korba za 100 zł i za 300 w koncu sie rozpadnie
choc ta za 300 pewnie polata dłuzej i pewniej 

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Ja już na ten motor mam wydatków dość wsadziłem w niego tyle że szkoda gadać ,a to jest mój 1 moto , wymieniłem wszystko prawie , sprawdzali korbe i mówili nie trzeba , potem znowu coś znowu , a gdy już jest pięknie ?:) TO coś z korbą...... mam nadzieję że to nic takiego i tylko łozysko i będę mógł śmigać bo już mnie coś trafiaa na samą myśl
- infinity051
- Świeżak
tak trafiłeś
no i to 2T taki tego urok 

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-