Yamaha YZF 250 2008r.
• Strona 1 z 1
Yamaha YZF 250 2008r.
Siema
Kilka dni temu kupiłem Yamaha YZF 250 z 2008r i mam takie pytanie do tych którzy posiadają takie motory lub takie motory o tej samej mocy tylko innej marki ile wam to pali w lesie i polach??

Kilka dni temu kupiłem Yamaha YZF 250 z 2008r i mam takie pytanie do tych którzy posiadają takie motory lub takie motory o tej samej mocy tylko innej marki ile wam to pali w lesie i polach??

to ja też mam pytanie o ten model. póki co mam DR 350 ale chcę kupić coś takiego na przyszły sezon i przeglądam tak co ile powinno się remont tutaj robić tylko że w service manualu nie ma napisane co ile mth lub km wymiana tłoka lub korby tylko jest że tłok sprawdzić co 1000km. może ktoś się w tym orientuje bo mi się nie widzi raz w miesiącu silnika rozbierać i mierzyć tłoka, cylindra itp.
SUZUKI DR 350se => na 3 z gazu idzie na koło
- domin195
- Świeżak
musi byc w serwisowce napisane co ile mth sie powinno wymieniac
ale te mth sa podane dla zawodnikow ktorzy scigaja sie na torze bo poto sa te motory
normalnie jezdzac mozna zrobic 2 razy tyle na tloku
jesli w 2t jes 40mt to tu pewnie 2 razy tyle czyli jakies 80mth
nie wiem chyba dobrze mowie
moze heniek cos tu dopowie
ale te mth sa podane dla zawodnikow ktorzy scigaja sie na torze bo poto sa te motory
normalnie jezdzac mozna zrobic 2 razy tyle na tloku
jesli w 2t jes 40mt to tu pewnie 2 razy tyle czyli jakies 80mth
nie wiem chyba dobrze mowie
moze heniek cos tu dopowie
- barek253
- Mieszkaniec forum
no niestety barek. są podane dane tak jak domin mówi. są własnie rózne techniki jazdy jedni pałują (zawodowcy) inni uzywaja rekreacyjnie i zawsze inaczej tłok sie zuzywa. i nie podają czasu np 200 mth tylko np 50 mth rozbiórka i testy. jak do wymiany - wymieniasz jak nie to wsadzasz i smigasz dalej. ja tez niestety nie miałem 4T zeby mówic ile tłok zniesie
ale dla 4T czas z amatorską jazdą mysle że 150 mth wycisnie. tłok wytrzymuje średnio 3X wiecej niz w przypadku 2T. no ale tu jak pisałem zalezy od tych wymiarów i szybkosci zuzycia - im lepsze oleje, lepsze uzywanie, oszczędzanie na długich prostych itp przełozy sie na dłuzszą zywotnosc. tłok raczej nie strzeli przed upływem 200 mth nawet ostrzejszej jazdy. po prostu sie wytrze i bedzie niszczył tuleje. po to sie wymienia tłok 

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
no ok tłok i cylinder można zmierzyć i będę wiedział a co z korbą lub łożyskami w silniku? tutaj też rozebrać i jak nie ma luzu na korbie i łożyskach to jeździć dalej? to nie będzie zbyt ryzykowne że łożysko gdzieś strzeli i będzie sieczka?
SUZUKI DR 350se => na 3 z gazu idzie na koło
- domin195
- Świeżak
yhy czyli niby 4t 3 razy wiecej jak w 2t
a tlok nalezy sprawdzac i merzyc i jak co wymieniac
ok ale jezli np w takiej wr pisze 15 mth wymiana to co?co 15 mam spr czy wimieniac to jest dziwne
patrzylem dzis na wr i excto 525 i wr 15 mth a w exc pisze zeby tylko spr co 45 mth czyli mam rozumiec ze exc jest duzo wytrzymalszy od wr?
a tlok nalezy sprawdzac i merzyc i jak co wymieniac
ok ale jezli np w takiej wr pisze 15 mth wymiana to co?co 15 mam spr czy wimieniac to jest dziwne
patrzylem dzis na wr i excto 525 i wr 15 mth a w exc pisze zeby tylko spr co 45 mth czyli mam rozumiec ze exc jest duzo wytrzymalszy od wr?
- barek253
- Mieszkaniec forum
tłok - mierzenie ew wymiana. co do korbowodu to zalezy. korbowód wymienia sie niby co tłok. ale pisze na 100% co ile wymieniać łozysko na korbowodzie ( bez wymiany samej korby) tego tez nikt nie robi... ale tak mówi serwis. nie no w exc sprawdzasz. w WR moze błąd i tez każą sprawdzic. 15 mth pewnie na nowym tłoku i nowym cylindrze. wtedy sprawdzasz czy tam sie układa wszystko czy cośtam. wytrzymałość exc i WR jest zblizona
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości