podatek od motocykla jak sie to przedstawia
• Strona 1 z 1
podatek od motocykla jak sie to przedstawia
witam chcialbym sie dowiedziec ile kosztuje na obecna chwile podatek od zakupu motocykla kupionego w polsce??? za pomoc bede bardzo wdzieczny
- Misiek34
- Świeżak
Stawka podatku od czynności cywilno-prawnych wynosi obecnie 2% od wartości umowy powyżej 1000 zł. W tym wypadku podatek możesz zapłacić Ty, albo sprzedający, albo możecie też zapłacić po jednym procencie
. Jak już wam odpowiada. W każdym bądź razie każda sprzedaż o wartości powyżej 1000 zł między osobami fizycznymi podlega opodatkowaniu od czynności cywilno-prawnych. Może nie jest to tak skrupulatnie sprawdzane przez US, aczkolwiek lepiej jest ten podatek zapłacić i mieć później problem z głowy
Gelo007

Gelo007
-
gelo007 - Administrator
tzn. ja myslalem ze wogole zarejestrowany niebedzie pojazd jesli niezaplace podatku bo jak kupowalem samochod to u urzedzie komunikacji kazali najpierw zaplacic podatek a pozniej moglem auto przerejestrowac na siebie ahaa a jesli dajmy na to mam na umowie 500 zł to w urzedzie skarbowym niewyciagaja juz tej swojej osławionej ksiazki z cennikiem??
- Misiek34
- Świeżak
Misiek34 napisał(a):ahaa a jesli dajmy na to mam na umowie 500 zł to w urzedzie skarbowym niewyciagaja juz tej swojej osławionej ksiazki z cennikiem??
no właśnie u mnie wyciągnęli (a było to w marcu)... jednak na umowie miałem cenę o 10% niższą od rynkowej (ale prawdziwą)... Pan w US popatrzył w umowę, potem w książeczkę, znów w umowę, po czym łaskawie orzekł "OK, może być" i policzył mi 2% od tego co na umowie.
będzie co ma być... nie ma się co spinać...
- łysy_głupek
- Świeżak
Chodzi o wzbogacenie? Kurde no to coś jest nie kaman, bo ja zapłaciłem od NSR 120zł
No i co najgorsze, teraz juz sie nie dają nabrać na cenę z umowy, mają swoją książkę, gdzie jest podana cena rynkowa danego modelu z danego roku i niema przeproś
Jak zobaczyła na mojej umowie 3000zł to wzięła se kobita książkę, znalazła model, rok i cena buch... nie 3, a 6k zł stoi na rynku. Koniec, skończyło się rumakowanie, proszę zapłacić 120 zł, albo dowidzenia.
Cwaniactwo się widać szerzy...

No i co najgorsze, teraz juz sie nie dają nabrać na cenę z umowy, mają swoją książkę, gdzie jest podana cena rynkowa danego modelu z danego roku i niema przeproś

"Hope is when we feel the pain that makes us try again"
-
Manhatan - VIP Ścigacz.pl
a za ile w takiej ksiazeczce moze sta gs 500 z 92roku? niech sie wala! za stary motocykl do robienia, wymienienia co niektorych czesci beda wolac jakas kwote z kosmosu!! jch do reszty powalilo!
Budzi się we mnie zwierzę....myślę że jest to leniwiec 

-
Lasidora - Świeżak
Manhatan napisał(a):Chodzi o wzbogacenie? Kurde no to coś jest nie kaman, bo ja zapłaciłem od NSR 120zł![]()
No i co najgorsze, teraz juz sie nie dają nabrać na cenę z umowy, mają swoją książkę, gdzie jest podana cena rynkowa danego modelu z danego roku i niema przeprośJak zobaczyła na mojej umowie 3000zł to wzięła se kobita książkę, znalazła model, rok i cena buch... nie 3, a 6k zł stoi na rynku. Koniec, skończyło się rumakowanie, proszę zapłacić 120 zł, albo dowidzenia.
Mialem podobna sytuacje: Volvo V40 cena kupna 10tys na umowie 10. Wycieczka do skarbowki z PCC-1 i babka otwiera ta swoja aplikacje i mowi ze ten roczik i model to ma wartosc 14 tys, prosze tutaj zmienic w dokumencie z 10tys na 14 i postawic parawke. Chciala zrobic mi domiar. Miala kobita pecha bo bylem w bojowym nastroju. Powiedzialem jej ze nie, nic nie bede zmienial. Na co ona mi pokazuje ten programik i dalej swoje. Wiec powiedzialem ze nic nie zmienie i jezeli ma klopot niech zawola naczelnika. Wiec ona nie myslac za wiele, lapie za telefon i gdzies dzwoni. Przychodzi naczelnik, babka po krotce mowi styuacje. Facet patrzy w PCC-1, patrzy w ta aplikacje i ta sama gadka. Wiec ja do niego. Jezeli on mi na pismie da ze mam tak wlasnie zrobic i sie pod tym podpisze. On ze tak nie moze przeciez widzi w tej aplikacji. Na co ja mu pokazuje auto kumpla (przez okno) ktorym przyjechalem (Mitsubishi PAJERO) i mowie ze niech wezmie z aplikacji cene rocznika i modelu daje mu 10 tys rabatu i niech bierze okazyjnie od reki. Cos tam sie facet zaczal gubic. Ale dalej przy swoim. Trafilo mnie i spytalem czy mam to skreslic i tu napisac 14 tys. On: tak. Zadalem mu tylko pytanie: Czy wie ze naklanianie do skladania falszywych zeznan podatkowych jest w tym kraju karane? Na co facet sie zatkal i wydal babce polecenie przyjecia zeznania

misiek34
potrzebujesz dokument PCC-1 oraz umowe placisz 2% podatku od wartosci transakcji
-
lowlo - VIP Ścigacz.pl
mam problem. w tym dokumencie pcc1 trzeba w ktoryms momencie wpisac nip sprzedajacego i ma tam byc jego podpis...co jak kupilam w niemczech motor i tego nie mam i raczej do niemiec po to nie pojade.....
Budzi się we mnie zwierzę....myślę że jest to leniwiec 

-
Lasidora - Świeżak
Ja jak zaszedłem z seicento do US i mialem wpisaną kwote o 2000 pln mniejsza (umowa dwoch stron przy kupnie) i pani chciała zawyzyc wg swojej ksiazeczki to kazałem wezmac rzeczoznawce bo powiedzialem, że kupilem auto w stanie lekko uszkodzonym i własnie tyle ono jest warte! Po czym pani przyjeła moją kwotę. Tak wiec kazdy moze tak mowic i raczej ulegną
)

Szukam: YZF 600 THUNDERCAT 96-97'
-
szymonek - Świeżak
Lasidora napisał(a):mam problem. w tym dokumencie pcc1 trzeba w ktoryms momencie wpisac nip sprzedajacego i ma tam byc jego podpis...co jak kupilam w niemczech motor i tego nie mam i raczej do niemiec po to nie pojade.....
wiesz co z tego co pamiętam to w przypadku sprowadzanych pojazdów
nie wypełnia się pcc1
ale zawsze pozostaje uniwersalne rozwiązanie, które wszyscy stosują:
długopis do łapki
-
Kaja - VIP Ścigacz.pl
Obecnie obowiązuje druk PCC-3 a podatek płaci tylko KUPUJĄCY
tu macie druk PCC-3 w pdfie
http://www.auto.pl/dokumenty/formularz_pcc3.pdf (otwórz link)
tu macie druk PCC-3 w pdfie
http://www.auto.pl/dokumenty/formularz_pcc3.pdf (otwórz link)
- pepe
- Świeżak
• Strona 1 z 1