Zobacz wÄ…tek - Pierwszy motocykl - GS500 vs CB500 vs ER5, 10tyÅ› PLN
NAS Analytics TAG

Pierwszy motocykl - GS500 vs CB500 vs ER5, 10tyÅ› PLN

Tutaj tylko zadajemy pytania o ocenę oferty motocykla, którą sobie upatrzyłeś. Dotyczy motocykli o pojemności większej niż 125 ccm.
_________

Postprzez cubikon » 24/5/2011, 19:49

- Doświadczenie znikome, ok 6000km na Vespie po mieście z prędkościami w porywach do 75-80km/h ale zaliczona jedna ucząca pokory i respektu wywrotka
- 32l, 84kg, 182cm
- Motocykla chcę używać na co dzień na dojazdy do pracy, praktycznie cały czas po mieście, sporadycznie wyskoczenie na którąś z warszawskich wylotówek.
- Przebiegi - Zamierzam jeździć podobnie jak skuterem, może z racji bardziej uniwersalnego sprzętu nazbiera się z 4000km w sezonie
- Budżet na zakup - Chciałbym się zmieścić w 10000zł z kupnem motocykla, kurtkę, kask, rękawice i pas nerkowy mam, reszta za dodatkową kasę
- Budżet na sezon - ile będzie trzeba
- Jakie motocykle Ci siÄ™ podobajÄ… - nakedy,
- Które modele na tą chwilę przyciągnęły Twoją uwagę?, jak w tytule Honda CB500, Suzuki GS500, Kawasaki ER5

Jestem w trakcie robienia kursu na kat.A.
Poczytałem już nieco Wasze rady na forum i dzięki nim podjąłem kilka decyzji. Przede wszystkim ograniczyłem się do 500ccm. Można próbować nawet do 250ccm ale na rynku znacznie większy wybór jest z pięćsetek.
Poza tym wytypowałem trzy modele. Nie wiem który byłby dla mnie najlepszy.
Co jest dla mnie istotne, w takiej kolejności:
- łatwość opanowania sprzętu przez kompletnego świeżaka
- mobilność - Vespa to mały skuter pozwalający na wciśnięcie się w każdy zakamarek zakorkowanych ulic, chciałbym aby motocykl był możliwie najzwrotniejszy w takich warunkach
- bezawaryjność i łatwość obsługi - zawsze wybieram sprzęty posiadające renomę bezawaryjności
- koszty eksploatacji (choć to głównie małżowinkę interesuje ;) )

pozdrawiam
cubikon
Świeżak

Postprzez tobiach » 24/5/2011, 20:16

Tutaj możesz poczytać o er 5 i gs 500
http://moto.pl/Motocykle/1,113441,1910894.html

Sprzedam Kawasaki Er-5 1997r
Komar-2, Honda Rebel 125, Jawa 250 Suzuki SV 650 S 06'
tobiach
Świeżak

Postprzez motoftw » 24/5/2011, 20:34

Masz sporo tematów o tej tematyce, porównanie tych 3 moto. Ja osobiście brałbym gs500F za tą kasę ale jak mówisz, że totalnie świeżak to lepiej nakeda bez owiewek czyli gs500 przed liftem i cb500 dostaniesz dobrą za 6k i kasa CI zostanie jeszcze, o er5 się nie wypowiadam bo nie miałem z nim kontaktu.
Honda CB 500 ----> Honda NX 650
motoftw
Stały bywalec

Postprzez beliar_wm » 24/5/2011, 22:09

Witam. Sam stałem przed identycznym problemem parę lat temu. Tak jak napisał motoftw ja również uważam, że pierwszy poważniejszy moto musi być bez owiewek - w razie nieprzewidzianej gleby (która prędzej czy później Ci się przydarzy) żeby nie generować niepotrzebnych kosztów. Moim zdaniem nie ma sensu kupować motocykla poniżej 500ccm - szybko zabraknie Ci mocy. Piszesz o bezawaryjności - tu masz artykuł o CB500 w którym napisane jest, że motocykle te mają bardzo żywotne silniki.

http://www.scigacz.pl/Honda,CB500,8211; ... ,8272.html

Ja długo wahałem się między GS500 a właśnie CB500. Koniec końców kupiłem Suzuki SV650N :-) i bardzo się cieszę, że nie kupiłem 500'ki, gdyż po pierwszym sezonie szukałbym już czegoś mocniejszego. Ale każdy indywidualnie musi ocenić swoje siły na zamiary. Tu masz jeszcze ciekawy artykuł pt. "Pierwszy motocykl - najlepsze pomysły" - jeżeli go jeszcze nie czytałeś.

http://www.scigacz.pl/Pierwszy,motocykl ... 13809.html

SV'ką jeżdżę do tej pory i nie miałem większych problemów z opanowaniem tego motocykla. Uważam, że jest to odpowiedni sprzęt na początek. Jeżeli jednak obstajesz przy 500ccm to chyba wybrałbym CB500.

Przede wszystkim przejedź się na jakiś motobazar, dosiądź każdego motocykla i sprawdź jak się na nim czujesz.

Pozdrawiam.
beliar_wm
Świeżak

Postprzez Kamusial » 25/5/2011, 00:26

za dychę- ducati monster, kawasaki er6, sv650, honda cb500- poręczne do miasta. Możesz się zastanowić nad 250tką- przymierz się do którejś nawet w salonie żeby zobaczyć czy Ci to odpowiada-z jednej strony poręczność, z drugiej małe gabaryty.
Inne rozwiązanie- supermoto, np. suzuki dr-z 400SM. Poręczności lepszej nie będziesz miał na żadnej 500tce, a osiągów na 250tce.
Najważniejsze to upoluj w okolicy jakieś przykładowe egzemplarze i zweryfikuj swoje zapatrywania na żywo.
Yamaha XJ600 -> TDM 900 -> DRZ 400e
Kamusial
Bywalec

Postprzez cubikon » 25/5/2011, 19:57

dzięki,
czy Ducati w Polsce nie jest problematyczne w serwisie? z moim budżetem mogę celować w sprzęt z przełomu wieków :) poza tym że to jeden z najpiękniejszych nakedów wg mojej opinii to jednak nie wiem czy coś bardziej popularnego nie będzie mniej kłopotliwe na początek ... choć w przypadku 4 kółek z tego samego względu odradzali mi Subaru podsuwając Opla czy Skodę pod nos, haha :) ...
czy jednak nie warto celować w coś bardziej popularnego a zarazem nowszego?
supermoto to ciekawa propozycja ale jak dla mnie estetycznie najdalej od nakeda w kierunku crossa mógłbym odejść w klimat Yamahy MT-03 ...
cubikon
Świeżak

Powrót do Oceny ofert sprzedaży.

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości

na górê