Zobacz wątek - Zapowietrzony Skuter, co robić? Chińczyk
NAS Analytics TAG

Zapowietrzony Skuter, co robić? Chińczyk

i inne małe pojemności
_________

Zapowietrzony Skuter, co robić? Chińczyk

Postprzez Tuniard » 22/5/2011, 21:26

Pewnego snia wracałem ze szkoły i brakło mi paliwa, skuter ocvzywiście zgasł.. i stał tak biedny 3 tygodnie poniewaz nie mialem za co kupic benzyny. Teraz wlałem paliwka pod korek, zapaliłem, pochodził 2 sekundy i zgasł. Od tamtej pory kopałem go z tysiąc razy, kopniak aż się czerwony robił, to samo z rozrusznikiem, chociaż jego staram sie oszczędzać, ale skuter ani drgnie. Jak w trakcie odpalania kręce manetką to coś tak jakby mu już się lżej robiło, ale to nic nie daje... Co jakiś czas wykręcam świece, bo jest mokra, czyszcze ją, iskra jest jak ta lala, (wiosną wymieniłem na nową, tak samo jak filtr powietrza, paliwa, olej). Wiecie co może mu być??
Odważni nie żyją wiecznie, lecz ostrożni nie żyją wcale...
Tuniard
Świeżak

Postprzez henio12323 » 22/5/2011, 21:31

moze zalałeś za bardzo :D moze za słabe obroty dostarczasz. teoretycznie powinien odpalic. kiedys jak nie miałem kopki i aku padł. sciagnąłem pokrywe i zblokowałem dzwon sprzegła ze sprzęgłem (srubki kawałek trzeba wsadzic) i wtedy mozan palic na pycha. od razu zagadał :D
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250

Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
henio12323
Moderator

Postprzez danielekoo7 » 22/5/2011, 23:50

może masz zbyt bogatą mieszankę. w dwusuwie pomagało jeśli jakoś zmniejszyłem ilość dostarczanego powietrza do gaźnika. ja przy wlocie powietrza do filtru powietrza dałem szmatkę i od razu lepiej skuter zapalił po zimie.
danielekoo7
Świeżak

Postprzez radeck00 » 23/5/2011, 12:57

na wyłączonym zapłonie kopnij ze 20 razy pozniej włącz zapłon i kopnij moze odpali. Ja tak robie u siebie w 2t jak zbraknie mi wachy i dziala.

A jak nie to wykręć świecę zapłonową wlej strzykawką paliwa zakręć świecę i odpal
radeck00
Świeżak

Postprzez Tuniard » 23/5/2011, 20:17

Ot włąśnie do tego dziś doszedłem, stwierdziłem że mam popsutą pompke i musze kupic nową bo nic nie pomagało... Zrobię jutro tak jak mówisz, tylko nie mam za bardzo jak dmuchnąć ta sprężarką, ale moze cos pokombinuje. A jak mam naprawić tą pompke? sama się naprawi, czy to może w nią musze dmuchnąć sprężarką?
Tuniard
Świeżak

Postprzez magik2208 » 23/5/2011, 22:12

O jakiej ty pompce prawisz? masz 2t? gaznik podcisnieniowy polega na tym, ze tlok cofajac sie wytwarza podcisnienie, dociera do kanalow, podcisnienie zasysa mieszanke z gaznika, ot tyle. W 4t nie wiem, ale chyba wyglada tak samo, tylko, ze zasysa przez zawory automatycznie w momencie ich otwarcia. Wiec jaka "pompka"?
magik2208
Bywalec

Postprzez Tuniard » 23/5/2011, 23:46

Oj magik, mądrzysz się a mądrzysz, a nie wpadłeś na to że chodzi mi o kranik podciśnieniowy :pp tak se to nazwałem pompką, bo pisząc tamtego posta nie widziałęm jeszcze jak to się fachowo nazywa, a jak ten kranik odkręcałem to przyszedł wujek i rzucił mi że to jest pompka jakaś to ja se tak napisałem, ale myślałem że każdy będzie wiedział o co chodzi :) Pozdro :)
Tuniard
Świeżak

Postprzez magik2208 » 24/5/2011, 00:06

jak kranik jest metalowy to moze sprobuj wyczyscic tak jak sie czysci gazniki - wygotuj w wodzie z octem.
A tak ogolnie to wspominales, ze swieca mokra jak wyjmujesz, to na pewno aby kranik? Bo z tego wychodzi, ze paliwo dochodzi, a to co w przewodzie i gazniku spokojnie starczy na troche.
magik2208
Bywalec

Postprzez Tuniard » 24/5/2011, 16:45

Chodzi o 4t...
Tuniard
Świeżak

Postprzez Tuniard » 24/5/2011, 20:41

Już wszystko gra. Senek, zrobiłem tak jak napisałeś na samym początku i wiesz co? Odpalił za pierwszym kopnięciem. Byłem w niebie :D Dzięki wielkie za pomoc, za to że skuterek zabrzęczał, i za cenne doświadczenie które zdobyłem, jeszcze raz wielkie dzięki ;)
Tuniard
Świeżak

Powrót do Motorowery do 50 ccm