diagnostyka układu chłodzenia SUZUKI RF600
• Strona 1 z 1
diagnostyka układu chłodzenia SUZUKI RF600
witam
mam nastepujacy problem: nie wiem jak moge zdiagozowac co jest nie tak u mnie z chlodzeniem. Wskazowka od temperatury lezy caly czas, wiatrak tez sie nigdy nie wlacza.
no i teraz powiedzcie jak moge sie dowiedziec czy chodzi o czujnik temperatury czy termostat czy moze cos jeszcze padlo???
mam nastepujacy problem: nie wiem jak moge zdiagozowac co jest nie tak u mnie z chlodzeniem. Wskazowka od temperatury lezy caly czas, wiatrak tez sie nigdy nie wlacza.
no i teraz powiedzcie jak moge sie dowiedziec czy chodzi o czujnik temperatury czy termostat czy moze cos jeszcze padlo???
- wesel
- Świeżak
poszukaj często sa. dla przykładu u mnie czujnik ktmowski (155 zł oryg) jest identyczny jak od bmw (30 zł) co do kontroli to tak odpalasz moto i jak jest ciepłe to jezeli chłodnice są ledwo ciepłe i silnik ciepły i tak ciagle to jest nie bardzo. jak cylek ciepły i chłodnice ciepłe to jest ok. a jak cylek gorący a chłodnice nic to znaczy że jest źle
termostat mozesz wyjąć i wrzucic do wody i ją zaczać gotowac od 90 kilku stopni powinien zacząć sie otwierac ( chwile przed tym aż woda zacznie wrzeć czyli jak zaczną sie pojawiac pęcherzyki powinien sie otworzyc ) jak sie otwiera dopiero po jakims czasie albo w ogóle znaczy ze jest do wymiany. najlepiej mierzyc z jakims termometrem
np piecowym czy cos 

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
-
henio12323 - Moderator
U mnie w RF tez skazowka prawie caly czas lezy, jedynie jak stoje w korkach na drodze to sie podnosi, jak chcesz sprawdzic sobie uklad chodzenia to grzej motor w garazu b.szybko ci sie zagrzeje, jak ci wskazowka przejdzie troche ponad srodkowa kreske to powinien ci zalaczyc sie wiatrak, tak u mnie jest.
- toma1
- Świeżak
a jak mierzyłeś? Na co ustawiłeś, ze pokazało zero? Bo mogłeś mierzyć na volty, ampery, ohmy, Wg. instrukcji serwisowej będziesz miał podane ile powienien mieć ohmów przy jakiej temperaturze.
http://www.tinyurl.pl?PlJBVNPo Przegląd Twojego moto w P-N!
-
Przemo_rene - VIP Ścigacz.pl
mierkin na ohmy i ogien,tylko nie pokazalo 0tylko 1 czyli nie ma przewodzenia-przerwa. ale terazzoaczyem ze u mnie jest takie cos ze czujnik temperatury chyba odpowiada za wiatrak ale jest tez inny czujnik odpowiada za wychylenie wskaznika temp na blacie
- wesel
- Świeżak
słuchaj ja też walcze z moją RFą i rpzy okazji robie sezonowe naprawy , u mnie woda w ogóle nie pokazywała , sporawdziłem wentylator na krótko do aka działą , temperatura powyżej połowy dopiero wtedy załącza się wentylator ... a wentylator załączy się wtedy kiedy wskazówka dotrze do swego miejsa .... jesli pokazuje Ci bardzo mało lub w ogóle , sprawdz czy układ nie jest zapowietrzony , zobacz czy czujnik ma gruby przewór , bo na 3 włoskach kijowo przewodzi , popatrz połączenie czujnika z licznikiem , sprawdz ten obieg , i nie ma wacka we wsi ... musi chodzić

- QBABLAZEJ
- Świeżak
wszystko zdiagnozowane: wiatrak ,termostat,zalczanie wiatraka jest OK,tylko nie wiem dlaczego czujnik od wskazowki łapie chyba mase z ramy silnika i dlatego jak jest podlaczony pokazuje na maska. mozna spokojnie jezdzic itd. , tylko to troche irytuje jak cos nie dziala, ale ogorlnie moto fajnie chodzi po regulacji gaznikow.
dzieki za pomoc wszystkim;)
dzieki za pomoc wszystkim;)
- wesel
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa