Zobacz wątek - Głośna skrzynia czy rozrząd ? fzr 600 3he
NAS Analytics TAG

Głośna skrzynia czy rozrząd ? fzr 600 3he

Mechanika tylko powyżej 125cc.
_________

Głośna skrzynia czy rozrząd ? fzr 600 3he

Postprzez adjaro » 8/5/2011, 17:29

Witam
mam takie pytanie, co może dziwnie brzęczeć w mojej fzr. Mianowicie sprawa wygląda tak iż , poprzedni właściciel powiedział ze była remontowana skrzynia, wymieniane wodziki. Coś w tym może być bo skrzynia działa elegancko żadne biegi nie wyskakują ani nic z tych rzeczy. Powiedział także ze rozrząd już się powoli kończy ale zostało jeszcze troszkę wiec można spokojnie jeździć. Coś zaczyna dziwnie i głośno brzęczeć jak schodzę z obrotów, ale na biegu jałowym nic nie słychać, ostatnio słuchałem go zaraz po odpaleniu na zimno, słychać troszkę głośniej rytmiczne stukanie(myślę ze to zawory), gdy dodaje gazu stukanie rośnie wraz z zwiększaniem obrotów, przy ok 2tys obrotów nic już nie słychać. Dodam ze po rozgrzaniu stukanie te cichnie ale nadal występuję. Z tego co się orientuje to rozrząd hałasuje ale nie rytmicznie. Tak poza tym wszystko gra, motorek ładnie pracuje, przyspiesza. Wiem ze takie objawy wskazują na rozrząd, ale chyba powinno być go w takim przypadku słychać także na wolnych obrotach? Czy jest to możliwe ze tak skrzynia hałasuje po remoncie, i w końcu ucichnie? jak sprawdzić czy to nie hałas z łańcucha alternatora ?
wiem że to co powiedział poprzedni właściciel można sobie w bajki włożyć(aczkolwiek wyglądał na uczciwa osobę). Co ciekawie powiedział także ze przed remontem taki hałas nie występował.
adjaro
Świeżak

Postprzez smarzyciel » 8/5/2011, 18:45

Do wymiany rozrząd . Napinacz już go nie naciąga . Miałem tak w GPZ . Do 3 tyś było słychać brzęczenie a później cisza . Tak jak u Ciebie . Na biegu jałowym lux .
smarzyciel
Świeżak

Postprzez adjaro » 8/5/2011, 19:49

dziwne tylko trochę to ze dopiero tak zaczęło się dziać po remoncie skrzyni, chociaż głowy i tak nie dam sobie za to uciąć, bo sam tego nie robiłem. Dam rade rozkuć łańcuch zaczepić nowy i założyć go na wal kręcąc walem ? słyszałem o takiej metodzie bo całego silnika nie za bardzo chce mi się rozbierać.
adjaro
Świeżak

Powrót do Mechanika motocyklowa

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 12 gości

na górê