Zamuła na triggerze 50
• Strona 1 z 1
Zamuła na triggerze 50
Witam ,
posiadam generic triggera 50 sm. Wczoraj wymieniłem zębatki i łańcuch. Tylną zębatkę zostawiłem a przednią zwiększyłem o 3 z (z 11z na 14z).
Motor fajnie się zbiera do 4 biegu. Na "czwórce" ciągnie 55 km/h a wcześniej na szóstce 60 km/h. Wszystko by było pięknie ale gdy wrzucam piąty bieg motor traci obroty , prędkość spada do 50 km/h i praktycznie jest bez obrotów. Spróbowałem rozpędzić się z górki i to dość stromej. Motor na piątce rozpędzał się dobre 10-15 sekund do wyższych obrotów i jechał ok. 65 km/h. Wrzuciłem szóstkę i ta sama sytuacja co z niższym biegiem. Ostatecznie rozpędziłem się do niewiele powyżej 70 km/h. Zatem mam pytanie co może być przyczyną takiego spadku mocy? Wiadomo większa zębatka z przodu to motor słabszy ale nie wydaje mi się aby była aż taka różnica , ponieważ do 4 biegu motor przyspiesza dużo lepiej no i na starcie nie muli. Z góry dzięki za odpowiedź.
posiadam generic triggera 50 sm. Wczoraj wymieniłem zębatki i łańcuch. Tylną zębatkę zostawiłem a przednią zwiększyłem o 3 z (z 11z na 14z).
Motor fajnie się zbiera do 4 biegu. Na "czwórce" ciągnie 55 km/h a wcześniej na szóstce 60 km/h. Wszystko by było pięknie ale gdy wrzucam piąty bieg motor traci obroty , prędkość spada do 50 km/h i praktycznie jest bez obrotów. Spróbowałem rozpędzić się z górki i to dość stromej. Motor na piątce rozpędzał się dobre 10-15 sekund do wyższych obrotów i jechał ok. 65 km/h. Wrzuciłem szóstkę i ta sama sytuacja co z niższym biegiem. Ostatecznie rozpędziłem się do niewiele powyżej 70 km/h. Zatem mam pytanie co może być przyczyną takiego spadku mocy? Wiadomo większa zębatka z przodu to motor słabszy ale nie wydaje mi się aby była aż taka różnica , ponieważ do 4 biegu motor przyspiesza dużo lepiej no i na starcie nie muli. Z góry dzięki za odpowiedź.
- Swiderrr
- Świeżak
moc ci nie spadła. spadł moment obrotowy bo dajesz wieksze obciazenie dla silnika. to tak jest moto ciagnie ładnie na niskich mocnych biegach. a na wysokich nadbiegach nie daje rady. to tak samo jak masz crossówki i enduro na podstawie crossówki np KTM SX i EXC. SX jest mocniejszy ale ma krótkie biegi wiec powinien sie szybko rozpędzać. EXC to enduro jest słabszy i ma długie biegi ale na asfalcie jak by sie scigały to EXC bedzie szybszy. bo ma odpowiednio dobrane przełozenia. ty teraz dowaliłeś za duze przełozenia. moto z dołu szybciej przyspiesza bo ma taką mozliwosc ( wystarczająca moc, wieksze przełozenia) a z kolei na wysokich biegach moto nie generuje odpowiedniej mocy i zwalnia. norma :d raczej przedniej zębatki sie nie modyfikuje. jak juz to mogłes 3 ząbki z tyłu wsadzic mniej..
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Wymieniłem z przodu zębatkę , ponieważ rozmawiałem z dwoma posiadaczami triggera , którzy zmienili przednią zębatkę na 14z a tyłu nie ruszali. Motor im się ładnie zbiera i ciągnie na wyższych biegach. Dołączam filmik , na którym widać jak motor przyspiesza http://www.youtube.com/watch?v=drZkMzp2MC4
- Swiderrr
- Świeżak
moze oni maja zdrowe silniki a u ciebie sie tłok konczy
i nie ma mocy

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
nic
mozesz tak dla pewnosci zmierzyć kompresje w serwisie. zobaczysz czy to kwestia rzeczywiscie napędu czy moze juz jak wspomniałem silnik jest na wykonczeniu

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
• Strona 1 z 1
Powrót do Motorowery do 50 ccm
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości