Minarelli am6 pomocy :]
• Strona 1 z 1
Minarelli am6 pomocy :]
witajcie. mam aprilkÄ™ mx 50 z silnikiem minarelli am6
mam do Was 2 pytania z tym zwiÄ…zane. w sumie to 2 problemy.
1 zjada mi ze skrzyni biegów olej, przy czym bardziej dymi na bialo. az za bardzo. musialo sie cos rozszczelnić tylko ja jestem jeszcze w tym zielony. wyczytalem ze jakis simering mogl walnac. ale nie jestem pewiem i chcialbym sie dowiedziec co to doklanie moze byc i czy to powazne. ewentualnie ile wyniesie koszt naprawy.
2 problem jest juz bardziej "dziwny". otoz: jade sb po prostej elegancko
1,2,3,4,5,6 , zblizam sie do zakretu, redukcja, zakret, i jak chce jechac dalej "ucina mu moc". tzn dodaje gazu a ten buuu i nie idzie. musze albo wlaczyc ssanie i wtedy leci albo sie zatrzymac i go "rozgazowac". wtedy jeszcze z łaską ruszy.
dzięki za WSZYSTKIE Wasze podpowiedzi a szczegolnie za te dot 2 pyt. Pozdrawiam i sorki za brak poprawnej polszczyzny =]
mam do Was 2 pytania z tym zwiÄ…zane. w sumie to 2 problemy.
1 zjada mi ze skrzyni biegów olej, przy czym bardziej dymi na bialo. az za bardzo. musialo sie cos rozszczelnić tylko ja jestem jeszcze w tym zielony. wyczytalem ze jakis simering mogl walnac. ale nie jestem pewiem i chcialbym sie dowiedziec co to doklanie moze byc i czy to powazne. ewentualnie ile wyniesie koszt naprawy.
2 problem jest juz bardziej "dziwny". otoz: jade sb po prostej elegancko
1,2,3,4,5,6 , zblizam sie do zakretu, redukcja, zakret, i jak chce jechac dalej "ucina mu moc". tzn dodaje gazu a ten buuu i nie idzie. musze albo wlaczyc ssanie i wtedy leci albo sie zatrzymac i go "rozgazowac". wtedy jeszcze z łaską ruszy.
dzięki za WSZYSTKIE Wasze podpowiedzi a szczegolnie za te dot 2 pyt. Pozdrawiam i sorki za brak poprawnej polszczyzny =]
- Sharp52vol
- Świeżak
rozkrecasz prawą pokrywe od sprzegła. i kontrolujesz luz na wale. jak ma luz. rozpoławiasz silnik i wymieniasz wszystkie łozyska i uszczelki. koszt ? zalezy od czesci robocizny itp. jezeli luzu nie ma wystarczy sciagnac tryb od wału, wydłubać stary simmering i wsadzic nowy koszt - max 5 zł. plus jakas uszczelka, ale równie dobrze mozna jakims silikonem posmarowac.
2) nie wiem co moze byc przyczyna. stawiał bym na jakies regulacje. bo przyczyn teoretycznie moze byc wiele...
2) nie wiem co moze byc przyczyna. stawiał bym na jakies regulacje. bo przyczyn teoretycznie moze byc wiele...
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
filipnem a po co dysze wymieniac ? ja miałe moto z am6 i miałem seryjna dysze i nic sie takiego nei działo
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
ale ja miałem odbloklowanego
nawet po tuningu ;P gdzie ssał spoko wiecej nie było potrzeby wymiany dyszy

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
1. Ja w moim am6 wymienialem łożyska na wale i odrazu symeringi . Koszt 120 zl cały zestaw bez robocizny . Troche problemu z rozpołowieniem . Gdy skladalem posmarowałem troszke silikonem żeby mi nie ciekło.
2. Może dostawać za mało paliwa wyciagniesz ssanie lub podgazujesz go dostanie wiecej paliwa i idzie .
2. Może dostawać za mało paliwa wyciagniesz ssanie lub podgazujesz go dostanie wiecej paliwa i idzie .
Aprilia RX 50
-
kawkazm - Świeżak
filipmen napisał(a):Morte troche kreatywnosci!
Wymien dysze na wiekszÄ…! mowie ci bo mam ten sam silnik...
+ ew regulacja
To ile dysza powinna mieć mm? Jak zmieni na jakieś 19 mm to pewnie będzie spalanie jak w samochodzie

henio12323 napisał:
ale ja miałem odbloklowanego Very Happy nawet po tuningu ;P gdzie ssał spoko wiecej nie było potrzeby wymiany dyszy
A ile Ci palił w takiej konfiguracji? Bo moim zdaniem 50 ccm3 które pali 10 litrów na 100 km - jeszcze przy obecnych cenach paliwa - to pomyłka. A wiele Minarelli AM6 po tuningu tak ma niestety Sad
edycja

senekkorzenna
- direx
- Świeżak
ciezko powiedziec bo nie działał mi licznik i jeździłem tylko w terenie. wiec nie chce nawet strzelac. pozatym miałem go jakis czas temu i nawet nie przypomne sobie
ale nie palił jakos wybitnie duzo

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
O to może powiem:D
Mi na 80cc i gaźnik 21mm spalał ok 5l w jakieś 70-80km. No ale kręcenie, pałowanie niskie biegi, błoto, w miare możliwości latanie bokiem, asfalt jakieś 2%, także do 10l mu zostało, a asfalt pewnie 4-5l by było więc i tak nie jest tak źle.
Teraz będzie więcej powietrza i większa dysza, zobaczymy co bak na to powie:D
Mi na 80cc i gaźnik 21mm spalał ok 5l w jakieś 70-80km. No ale kręcenie, pałowanie niskie biegi, błoto, w miare możliwości latanie bokiem, asfalt jakieś 2%, także do 10l mu zostało, a asfalt pewnie 4-5l by było więc i tak nie jest tak źle.
Teraz będzie więcej powietrza i większa dysza, zobaczymy co bak na to powie:D
- magik2208
- Bywalec
no u mnie mniej wiecej tez tyle spalało. max 5 litrów z tym że noo u mnie na wolnych obrotach to sie tylko rozgrzewał - później ich nie zaznawał bo moto kupiłem okazyjnie a juz byłem po 125 w 2T
wiec piłowałem jak sie dało.

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
a tak powracajac do pytania to co do 1 to wiem. simeringi i powinno byc dobrze. a 2
? bo posmigalbym sb po drogach juz
dzieki za wszystko !! ;]

- Sharp52vol
- Świeżak
2) moze albo sie zapowietrzać bak, moze ci zalewac, moze ci blokowac iskre poprzez uszkodzony moduł albo cewke. moze byc zła swieca, moze ci ssać lewe powietrze i gaśnie.
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
- Sharp52vol
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Motorowery do 50 ccm
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 39 gości