Kupno od niepełnoletniego
• Strona 1 z 1
Kupno od niepełnoletniego
Witam
Do rzeczy chciałbym kupić motocykl od osoby niepełnoletniej i jest taka sytuacja
On kupił motocykl od gościa który ją miał normalnie zarejestrowaną na siebie po czym sprzedał mu, a ten chłopak podpisał z nim umowę ale na siebie nie przerejestrował i chce mi sprzedać i podpisać umowę ze mną.
Boję się że nie da się zarejestrować bo on ma 15lat.
Czy mogę normalnie ją zarestrować na siebie.
THx za odp
Do rzeczy chciałbym kupić motocykl od osoby niepełnoletniej i jest taka sytuacja
On kupił motocykl od gościa który ją miał normalnie zarejestrowaną na siebie po czym sprzedał mu, a ten chłopak podpisał z nim umowę ale na siebie nie przerejestrował i chce mi sprzedać i podpisać umowę ze mną.
Boję się że nie da się zarejestrować bo on ma 15lat.
Czy mogę normalnie ją zarestrować na siebie.
THx za odp
- kurzyn
- Świeżak
Znajomy jakiś zacs temu (2-3lata) kupił moto od 16 latka- i musiał latać po sądach zeby udowodnic własnośc- bo w świetle prawa niepełnoletni nie moze sprzedawac/kupować takich przedmiotów... Ja bym odpuścił na Twoim miejscu.
- DoNKuciN
- Świeżak
łatwiej
niech poprzednią umowę KS podpisze jako potwierdzający jego ojciec/matka/opiekun prawny
aktualną umowę KS na tej samej zasadzie
niech poprzednią umowę KS podpisze jako potwierdzający jego ojciec/matka/opiekun prawny
aktualną umowę KS na tej samej zasadzie
(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
-
madcap - Administrator
O ile w przypadku poprzedniej umowy sprawa potwierdzenia podpisem przez rodzica jest prosta, o tyle z kolejną umową niekoniecznie. Wszystko zależy od skrupulatności pracownika Wydziału Komunikacji. Jeśli będzie upierdliwy może zakwestionować umowę bez załącznika w postaci zgody Sądu Rodzinnego, gdyż zbycie pojazdu przez osobę niepełnoletnią przekracza tzw. zwykły zarząd majątkiem.
Wypadki chodzą po ludziach, ludzie po wypadkach nie zawsze.
-
Czester - Administrator
• Strona 1 z 1