Kawasaki gpz 500s gasnie przy dodawaniu gazu
• Strona 1 z 1
Kawasaki gpz 500s gasnie przy dodawaniu gazu
Witam.
Mam kawasaki gpz 500s 1998r i mam takie pytanie.
Czy jeżeli silnik jest zimny i jak dodaje jemu gazu tak ze nagle odkręcam manetkę to ma prawo gasnąc zanim się nie rozgrzeje?.
Dodam również ze jakieś parę dni temu jak wyjechałem na ulice motor wcześniej rozgrzałem, jednak po przejechaniu 300 m spadła temperatura silnika (ze względu na to ze jechałem 100km/h a było na dworze +3 stopni) do praktycznie minimum i jak chciałem ruszyć ze świateł to się zaczął krztusić i nie chciał wejść na obroty. stanąłem na poboczu dosłownie przez minute i jak ruszyłem dalej to było wszystko ok. Czy faktycznie tak schłodziło silnik ze miał prawo tak się zachować?.
ProszÄ™ o odpowiedz.
Mam kawasaki gpz 500s 1998r i mam takie pytanie.
Czy jeżeli silnik jest zimny i jak dodaje jemu gazu tak ze nagle odkręcam manetkę to ma prawo gasnąc zanim się nie rozgrzeje?.
Dodam również ze jakieś parę dni temu jak wyjechałem na ulice motor wcześniej rozgrzałem, jednak po przejechaniu 300 m spadła temperatura silnika (ze względu na to ze jechałem 100km/h a było na dworze +3 stopni) do praktycznie minimum i jak chciałem ruszyć ze świateł to się zaczął krztusić i nie chciał wejść na obroty. stanąłem na poboczu dosłownie przez minute i jak ruszyłem dalej to było wszystko ok. Czy faktycznie tak schłodziło silnik ze miał prawo tak się zachować?.
ProszÄ™ o odpowiedz.
- dam_1
- Świeżak
Co do gazowaniu na zimnym silniku to normalne jest jak zamkniesz ssanie tez zgasnie.... poza tym nie powinno sie krecic wyzej zimnego silnika wiecej niz 2-2,5tys obr(przynajmniej ja tak nie robie a jak ruszam na zimnym to nie przekraczam tych obrotow silnika i nie daje gwaltownie w palnik bo to jak zbudzenie cie w srodku nocy i nagle kazac biec w sprincie...
Motorynka Pony
WSK 125 (1983r)
MZ ETZ 251
GSX 600F
ZX 9 R (moje oczko w głowie)
WSK 125 (1983r)
MZ ETZ 251
GSX 600F
ZX 9 R (moje oczko w głowie)
-
hugo2003 - Mieszkaniec forum
co do spadku temperatury to termostat masz prawdopodobnie zepsuty.
http://www.tinyurl.pl?PlJBVNPo PrzeglÄ…d Twojego moto w P-N!
-
Przemo_rene - VIP Åšcigacz.pl
niedawno mial robiony kompletny serwis. tzn regulowane zawory synchronizacje gaznikow, wymiana oleju + filt, wymiana swiec i filtra powietrza. termostat zepsuty? gdyby byl zepsuty to by chyba wogole temperatury nie pokazywal. Pytanie jest konkretne czy gdy silnik jest zimny a ja chce gwaltownie dodac gazu to ma prawo zgasnac albo sie ksztusic?
- dam_1
- Świeżak
nie gdybaj - termostat nie trzyma obiegów to jest zepsuty - nawet nie wiesz co to jest wnioskując po odpowiedzi. Jak nagrzejesz sprzęta do temperatury pracy i podczas jazdy wychładza się prawie do zera skali to znaczy, że jedziesz cały czas na dużym obiegu (z chłodnicą). Obieg jest otwarty i się chłodzi bez sensu w nieskończoność. Termostat ma za zadanie utrzymywać temperaturę płynu chłodniczego w temperaturze pracy oraz pomóc w szybkim dogrzaniu silnika poprzez mały obieg na starcie. Jak nie działa jak nalezy to może albo działać tylko na duzym albo połowicznie cały czas coś puszczać na duży obieg. Albo cały czas na małym (wtedy sie grzeje szybko i nie można go schłodzić łatwo nawet jadąc szybko).
Wskazania temperatry w sensie są czy nie są nie mają nic do termostatu. To nie czujnik - to urządzonko mechaniczne umieszczone w obiegu płynu bazujące na zasadzie rozszerzalności cieplnej.
Wskazania temperatry w sensie są czy nie są nie mają nic do termostatu. To nie czujnik - to urządzonko mechaniczne umieszczone w obiegu płynu bazujące na zasadzie rozszerzalności cieplnej.
http://www.tinyurl.pl?PlJBVNPo PrzeglÄ…d Twojego moto w P-N!
-
Przemo_rene - VIP Åšcigacz.pl
ja z tym dodawaniem gazu na zimnym silniku mam tak samo jeśli gwałtownie dodam gazu to go zadławie jeśli powoli to nie. Jak go chociaż trochę rozgrzeje to już nie ma takiego efektu.
Mechanik mi powiedział że to normalne i nie ma się niczym przejmować:)
Mechanik mi powiedział że to normalne i nie ma się niczym przejmować:)
- Lysek
- Świeżak
Znalazlem w manualu haynesa ze mozna sprawdzic czy termostat dziala ale nie wiem jak dokladnie to zrobic. Moze ktos mi powiedziec?
Postaram sie w najblizszym czasie nagrac filmik i wrzucic do tego tematu moze wtedy bd jasne czy wszystko jest okej czy naprawde bez wyciagniecia termostatu i jego zmiany nie bede mogl jezdzic.
Postaram sie w najblizszym czasie nagrac filmik i wrzucic do tego tematu moze wtedy bd jasne czy wszystko jest okej czy naprawde bez wyciagniecia termostatu i jego zmiany nie bede mogl jezdzic.
- dam_1
- Świeżak
U mnie tez temp spada na 1/3 skali jesli na dworze jest ponizej +5 stopni. Wynienilem rermostat tez na jakis nieco drozszy z wyzsza temp otwarcia z 82° na 88° i nic sie nie zmienilo. Moze i wina termostatu. W samochodzie duzy obieg i dziala a tutaj wpusci 2l plynu i caly obieg zimny. Mam ssanie reczne, gazniki i nie muli na zimno. Chodzi tak samo jak na cieplo. Moze kawy tak maja?
-
mirekm71 - VIP Åšcigacz.pl
Tak wiec sprobowalem zaobserwowac dokladnie jak zachowuje sie licznik wskazujacy temperature chlodziwa. Wnioski sa takie ze nie wazne jak wialo i z jaka predkoscia jechalem wskaznik od temperatury nie schodzil nizej niz tak jest zaznaczone na obrazku czyli minimalniej wyzej niz jest takie przerwanie bialej lini. Prosze wszystkich o interpretacje czy naprawde cos jest nie tak z tym termostatem.
http://www.image-share.com/ijpg-579-264.html
http://www.image-share.com/ijpg-579-264.html
- dam_1
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości