Naprawdę tanie enduro dla żółtocioba.
• Strona 1 z 1
Naprawdę tanie enduro dla żółtocioba.
Witam serdecznie. Mam na wydanie jakieś ~1,5tyś zł. na pierwszy motocykl. Bardzo interesowałby mnie rekreacyjne przejażdżki po żwirowni/lasie. W mojej okolicy są szczęśliwi posiadacze DT80 i sprzętów zwanych cross'ami. Ze względu na niski budżet byłbym skłonny kupić coś bez możliwości rejestracji(sprowadzone wyrejestrowane, sprawne, etc) z jakąś rozsądną mocą na pierwsze moto. Natknąłem się na takie enduro spełniające moje wymagania:
1)Honda XL125/250(rok 198X, 4t)
2)Yamaha DT80/125(rok 198X/199X, 2T)
3)Honda MTX80(2T)
Co sądzicie o powyższych motocyklach? Który ma najmniej wad? Nadadzą się? Nie będzie z nimi kłopotów w eksploatacji, zbyt dużych kosztów w serwisowaniu? Da się nimi jeździć w rozsądnym terenie? Może jest coś innego co możecie polecić? Zastanawiałem się jeszcze nad WSK/MZ ETZ/CZ,etc. ale to raczej lepiej stoi niż jeździ. Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi!
1)Honda XL125/250(rok 198X, 4t)
2)Yamaha DT80/125(rok 198X/199X, 2T)
3)Honda MTX80(2T)
Co sądzicie o powyższych motocyklach? Który ma najmniej wad? Nadadzą się? Nie będzie z nimi kłopotów w eksploatacji, zbyt dużych kosztów w serwisowaniu? Da się nimi jeździć w rozsądnym terenie? Może jest coś innego co możecie polecić? Zastanawiałem się jeszcze nad WSK/MZ ETZ/CZ,etc. ale to raczej lepiej stoi niż jeździ. Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi!
- Hivand
- Świeżak
co do mz etz to się mylisz kolego. mam i nigdy nie było z nią problemów. czasami coś w elektryce szwankuje i np. raz ma ładowanie raz nie, lub coś się dzieje z elektryką i np. po kilku dniach samo się naprawia ale to przez to że jacyś pseudo elektrycy się tym bawili i pomieszali w instalacji ale paliła w zimę bez ładowania akumulatora a stała w nieogrzewanym garażu i było prawie -10 st. więc jak na taki stary motocykl którym jeździli wszyscy w rodzinie, przeżyła jazdy na kole, skoki, pola i lasy, żwirownie itp. i dalej jeździ a olej to pewnie ze dwa razy wymieniany był, jeździli nią już nawet bez oleju do mieszanki a takie rzeczy jak łożyska i hamulce ma fabryczne. sprzęt nie do zajechania. przydał by się już jakiś remont ale nie jeżdżę nią więc nic przy niej nie robię.
jak znajdziesz dt w dobrym stanie to kupuj bo chyba najlepszy z tych wszystkich co wymieniłeś (xl,dt i mtx)
jak znajdziesz dt w dobrym stanie to kupuj bo chyba najlepszy z tych wszystkich co wymieniłeś (xl,dt i mtx)
SUZUKI DR 350se => na 3 z gazu idzie na koło
- domin195
- Świeżak
Dzięki panowie! Sama ETZ 150(15KM wystarczy) nie jest taka zła, tyle, że bardzo pomocna była by opona kostka(musiałbym dokupić). Niestety nie wiem jak to się sprawuje w piasku(ETZ 251 podobno okropnie). Nie będzie się ostro grzała? Japończyki są chyba znacznie mniej awaryjne:/ Przemawia za nią cena i koszty części zamiennych. Może wie ktoś coś więcej o tej XL? Bo tanio nawet taką 250 4T można wyrwać. O DT słyszałem dużo dobrego od kolegów, posiadaczy. Teren ma być delikatny, nie jestem sportowcem, tylko rekreacyjne wypady co jakiś czas. Pozdrawiam!
- Hivand
- Świeżak
A CZ 175? Poszaleć można a płakać nie będziesz, gdy się zepsuje. Na początek do lekkiego kata w sam raz.

<b>ZxR 636 2006</b>
-
PrimoGhost - Stały bywalec
ja mam teraz MZ ETZ 250 przerobioną na full crossa i ci powiem że to motor nie do zjechania. tyle co maja już przeszła to sobie nie wyobrażacie, ostatnio na giełdzie tylko dokupiłem szeroką kiere i cewkę i lata jak burza. Nie myślałem że moja mz-tka wytrzyma takie katorgi...
a kosztowała grosze...
tu są foty mojej mz-ty jeszcze z zimy http://www.polskajazda.pl/Motocykle/MZ/ETZ_250/118783 (otwórz link)
aktualnie ma powywalane zbędne rzeczy typu lampy.
a kosztowała grosze...
tu są foty mojej mz-ty jeszcze z zimy http://www.polskajazda.pl/Motocykle/MZ/ETZ_250/118783 (otwórz link)
aktualnie ma powywalane zbędne rzeczy typu lampy.
tdr125 er-5 ZX9r ktm lc4 600, 620 adventure, F2 stunt, crf 450 i transalp, zx6r 08 stunt
-
7beat - Stały bywalec
nie wiem jak mozna MZ nazwac full crossem
a ja od siebie moge polecic honde xl 125. Posiadam,wersje R,dla początkujacego bedzie zadowalajaca. Koszty serwisowania: tłoczek 200zł,korba 200zł,dwa trzy razy na sezon wymiana oleju okolo 40zl/l,raz na sezon jesli sporo bys jezdzil zestaw napedowy 150 zl,linki hamulca czy sprzegla 50 zl,oponki kolo 200zł.
Ale ja od siebie bym radzil cos chlodzonego ciesza kupic.

a ja od siebie moge polecic honde xl 125. Posiadam,wersje R,dla początkujacego bedzie zadowalajaca. Koszty serwisowania: tłoczek 200zł,korba 200zł,dwa trzy razy na sezon wymiana oleju okolo 40zl/l,raz na sezon jesli sporo bys jezdzil zestaw napedowy 150 zl,linki hamulca czy sprzegla 50 zl,oponki kolo 200zł.
Ale ja od siebie bym radzil cos chlodzonego ciesza kupic.
- mitura
- Świeżak
O CZ to słyszałem, że awaryjne i paliwożerne. Poza tym 4biegi, jest słabsza i dużej różnicy w cenie nie ma. Jednak serwisowanie xl125 nie jest super tanie:/ Do MZ250 za 300zł można cały, sprawny silnik zakupić. 7beat, a w planach masz wpisane "odrestaurowanie":) Dla mnie pewnie wystarczy etz150(poszaleję trochę) i chyba zacznę się za taką rozglądać. Dziękuję i pozdrawiam!
- Hivand
- Świeżak
http://allegro.pl/listing.php/search?ca ... nge_view=1
popatrz sobie, fajną dt mozna już za 1500 1800 dostac
chłopie wpisz sobie w allegro cross enduro, wybierz cene do 2 tysi i patrz co mozna za to kupic
popatrz sobie, fajną dt mozna już za 1500 1800 dostac

chłopie wpisz sobie w allegro cross enduro, wybierz cene do 2 tysi i patrz co mozna za to kupic

Ostatnio edytowano 22/3/2011, 20:22 przez Bostorn, łącznie edytowano 1 raz
-
Bostorn - Moderator
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 18 gości