Nie mam ładowania w 4t co zrobić????
• Strona 1 z 1
Nie mam ładowania w 4t co zrobić????
Witam mam skutera Lifan Branson 4t i taki przypadek:
Odpaliłem skutera, pochodził chwilę,rozgrzał się, i pojechałem na wioskę.
Po chwili jazdy zauważyłem że zaczyna mi ciemnieć licznik i zaczęły słabnąć mi światła.
Pojechałem więc do domu, zgasiłem go i poszedłem do domu.
Tak za 5 min. przychodzę i chcę odpalić i się nie udało akumulator był rozładowany
,
ale podpiąłem na chwilę pod prostownik,odpaliłem i chodził normalnie
. Znowu zgasiłem i to samo
. Co w skuterze odpowiada za ładowanie????? Co mam sprawdzić????????? POMÓŻCIE !!!!!!!!!!!!!
Odpaliłem skutera, pochodził chwilę,rozgrzał się, i pojechałem na wioskę.

Po chwili jazdy zauważyłem że zaczyna mi ciemnieć licznik i zaczęły słabnąć mi światła.

Tak za 5 min. przychodzę i chcę odpalić i się nie udało akumulator był rozładowany

pakier100
-
pakier100 - Świeżak
miałem dzisiaj do sprawdzenia podłączone inne aku,
iskrownik, i tam takie gówno jeszcze i to samo robił.
Odpalił z prostownika ale nie ładował.
Musze może wymienić ten regulator napięcia,
a wiesz może gdzie u mnie w skuterze jest??????
iskrownik, i tam takie gówno jeszcze i to samo robił.
Odpalił z prostownika ale nie ładował.
Musze może wymienić ten regulator napięcia,
a wiesz może gdzie u mnie w skuterze jest??????
pakier100
-
pakier100 - Świeżak
ja mam urwany kopniak i nie mam ale już znalazłem tak jak mówiłeś komarcc był pod przednią czachą.
Już patrzałem na allegro po ile stoją takie jak moje i są po 35zł+przesyłka. Kupować??????????????????
Już patrzałem na allegro po ile stoją takie jak moje i są po 35zł+przesyłka. Kupować??????????????????
pakier100
-
pakier100 - Świeżak
Dlaczego tak drogo? Podaj link do takiego regulatora jaki masz.
Mi się wydaje, że jest tam taki:
http://allegro.pl/regulator-napiecia-sk ... 15625.html
Prąd który tworzy się w iskrowniku płynie do regulatora napięcia i stamtąd idzie na akumulator, tylko zastanawia mnie jedno, nie wiem czy we wszystkich skuterach tak jest, ale tylne światło pozycyjne zapala się wtedy gdy odpali się skuter (nie mylić z hamulcem) i tam prąd nie płynie przez regulator tylko prosto z iskrownika do lampy. Czy tylna lampa świeci normalnie? Jeśli podładujesz prostownikiem aku i skuter odpala to znaczy że jeszcze można z takim jeździć.
Jeśli masz miernik to posprawdzaj sobie napięcia idące z iskrownika, sprawdź ładowanie akumulatora itp.
Zazwyczaj jest tak, że gdy regulator napięcia padnie to na żarówki idzie zbyt duże napięcie i przepalają się, ale żeby świeciły za słabo to jeszcze nie słyszałem, napisz jeszcze czy po włączeniu zapłonu możesz włączyć jakieś światła, czy zapalają się dopiero gdy odpalisz skuter? Bo z tego co piszesz to wygląda na to, że światła masz zasilane z akumulatora, a powinny być z cewek.
Mi się wydaje, że jest tam taki:
http://allegro.pl/regulator-napiecia-sk ... 15625.html
Prąd który tworzy się w iskrowniku płynie do regulatora napięcia i stamtąd idzie na akumulator, tylko zastanawia mnie jedno, nie wiem czy we wszystkich skuterach tak jest, ale tylne światło pozycyjne zapala się wtedy gdy odpali się skuter (nie mylić z hamulcem) i tam prąd nie płynie przez regulator tylko prosto z iskrownika do lampy. Czy tylna lampa świeci normalnie? Jeśli podładujesz prostownikiem aku i skuter odpala to znaczy że jeszcze można z takim jeździć.
Jeśli masz miernik to posprawdzaj sobie napięcia idące z iskrownika, sprawdź ładowanie akumulatora itp.
Zazwyczaj jest tak, że gdy regulator napięcia padnie to na żarówki idzie zbyt duże napięcie i przepalają się, ale żeby świeciły za słabo to jeszcze nie słyszałem, napisz jeszcze czy po włączeniu zapłonu możesz włączyć jakieś światła, czy zapalają się dopiero gdy odpalisz skuter? Bo z tego co piszesz to wygląda na to, że światła masz zasilane z akumulatora, a powinny być z cewek.
-
komarcc - VIP Åšcigacz.pl
komarcc mylisz siÄ™ ja zgadzam siÄ™ z senekkorzenna.
A i jeszcze pomyliłeś się z tym regulatorem napięcia mój jest całkiem inny większy i z wychodzącymi 5 kablami.
http://moto.allegro.pl/regulator-napiec ... 69175.html
A i jeszcze pomyliłeś się z tym regulatorem napięcia mój jest całkiem inny większy i z wychodzącymi 5 kablami.
http://moto.allegro.pl/regulator-napiec ... 69175.html
pakier100
-
pakier100 - Świeżak
Mylę się? Możliwe, bo nie każdy skuter jest taki sam, piszę to co widzę w skuterze, który jest u mnie, a jest tak, że tylne światło nie idzie przez regulator, tylko prosto z prądnicy.
Idźmy dalej, ludzie przerabiają zasilanie świateł, żeby były zasilane z akumulatora, a to dlatego, że prądnica nie wyrabia i podczas włączania kierunków lub zapalania się światła stop, przednie światła przygasają i nie wygląda to za ciekawie i dlatego tak napisałem, poza tym w niektórych skuterach są światła postojowe, które można sobie oświecić, pod warunkiem, że włączy się zapłon.
Co do regulatora nie pisałem, że masz taki na 100% tylko, że możliwe że taki właśnie tam jest, mogą być 2 identyczne skutery, a regulatory będą inne, dlatego jaki tam jest regulator najlepiej wie ten co posiada ten skuter.
Idźmy dalej, ludzie przerabiają zasilanie świateł, żeby były zasilane z akumulatora, a to dlatego, że prądnica nie wyrabia i podczas włączania kierunków lub zapalania się światła stop, przednie światła przygasają i nie wygląda to za ciekawie i dlatego tak napisałem, poza tym w niektórych skuterach są światła postojowe, które można sobie oświecić, pod warunkiem, że włączy się zapłon.
Co do regulatora nie pisałem, że masz taki na 100% tylko, że możliwe że taki właśnie tam jest, mogą być 2 identyczne skutery, a regulatory będą inne, dlatego jaki tam jest regulator najlepiej wie ten co posiada ten skuter.
-
komarcc - VIP Åšcigacz.pl
przerwany kabelek. przejrzyj cała instalacje. a najszybciej i najtaniej bedzie jak oddasz moto do elektryka. on szybko dojdzie co i jak. taniej ci zrobi niz wymiana po kolei wszystkich podzespolów
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
-
henio12323 - Moderator
• Strona 1 z 1
Powrót do Motorowery do 50 ccm
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość