Zobacz wątek - Kawa ZX-12r brak ciśnienia oleju
NAS Analytics TAG

Kawa ZX-12r brak ciśnienia oleju

Mechanika tylko powyżej 125cc.
_________

Kawa ZX-12r brak ciśnienia oleju

Postprzez biesiad2 » 12/3/2011, 20:09

Witam wszystkich. Przechodzac odrazu do setna moto jak w tytule. Jeździłem dzisiaj i nagle zapaliła mi sie kontrolka od cisnienia oleju (kiedys juz raz miałem taka przygode tyle ze pod domem) ale tym razem bylem troche dalej. Wiec musialem odpowietrzac cały układ na trasie. Moje pytanie brzmi czy ktoś może wiedziec o co chodzi?? Takie zabawy sa nieprzyjemne i moga doprowadzic do szału zwłaszcza gdy jest ladna pogoda a koledzy czekaja na ciebie kiedy ty lezysz na glebie by moc jechac dalej. Poziom oleju jest dobry. Z góry dzieki za wszystkie przydatne informacje
biesiad2
Świeżak

Postprzez hugo2003 » 12/3/2011, 21:34

ale jaki uklad musiales odpowietrzyc ?? bo chyba nie smarowania....
a po 2 to nie koniecznie silnik musi chodzic na "sucho"...
mogl sie przetrzec kabel od czyjnika i lapac lewa mase lub czujnik mogl sie posypac.... najlepiej postaw moto w pionie (na kolach ) niech ktos patrzy w oczko olejowe a Ty odpal moto jesli olej zniknie z oczka to znaczy ze pompa pracuje i zassysa olej ... ale sprawdz czujnik i przewod najpierw...
Motorynka Pony

WSK 125 (1983r)

MZ ETZ 251

GSX 600F

ZX 9 R (moje oczko w głowie)
hugo2003
Mieszkaniec forum

Postprzez biesiad2 » 13/3/2011, 10:54

musialem odkrecic filtr oleju i wsadzic tam jakas rurke. Nastepnie podczas krecenia moto trzeba mocno dmuchnac w ta rurke by smok zassal i wtedy juz wszystko jest ok. Patent wziety z warsztatu :]
biesiad2
Świeżak

Postprzez hugo2003 » 13/3/2011, 11:35

cos mi sie tu nie podoba to cos zlbo z olejem lub moze filtrem?? kiedy zmieniales olej i filtr???
Motorynka Pony

WSK 125 (1983r)

MZ ETZ 251

GSX 600F

ZX 9 R (moje oczko w głowie)
hugo2003
Mieszkaniec forum

Postprzez biesiad2 » 13/3/2011, 22:08

w ta zime. problem z olejem odpada (olej oczywiscie motocyklowy :P )
biesiad2
Świeżak

Postprzez Przemo_rene » 13/3/2011, 22:18

Taki patent jest na prawdÄ™ super...brawo dla warsztatu...Do sprawdzenia masz po kolei:
-sam czujnik
-jego połaczenia
-pompÄ™ oleju:

zwal miskę olejową i niech ktoś porządnie przeczyści ekran od smoka pompy oleju. Samąpompę oleju i jej koła napedowe można też sprawdzić. Zawór upustowy ciśnienia oleju również trzebaby sprawdzić ale nie wiem czy przypadkiem bez wyciągniecia silnika z ramy się nie obejdzie...
nie ma żartów z ciśnieniem oleju ogólnie...
zacznij od najtańszych rzeczy - zmień filtr oleju i zobacz jak będzie

Filtr oleju wadliwy może być przyczyna także. Jak chcesz sprawdzić jakie masz faktyczne ciśnienie oleju - jest miejsce obok czujnika ciśnienia gdzie wkręcasz sięmanometrem i sprawdzasz. Wartości jaka ma być podana jest w serwisówce. Nie lekcewaz tego bo nawet 2-5 sekundowa jazda bez ciśnienia oleju w ukłądzie rozsypie ci panewki w silniku szybciej niż powiesz "o żesz kur** mać!"

No i bynajmniej oddaj sprzeta na sprawdzenie tych rzeczy w warsztacie bez "patentów" takich jak wyżęj...
http://www.tinyurl.pl?PlJBVNPo PrzeglÄ…d Twojego moto w P-N!
Przemo_rene
VIP Åšcigacz.pl

Powrót do Mechanika motocyklowa

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości

na górê