[biblioteka] Motocykl zarejestrowany jako...
ZAGADKA:
mam w domu odblokowany skuter, który pomyka 75km/h. jest zarejestrowany jako motorower.
ja mam prawko na motocykl kat A.
co mi grozi w tym przypadku?<br><hr>B.B.
mam w domu odblokowany skuter, który pomyka 75km/h. jest zarejestrowany jako motorower.
co mi grozi w tym przypadku?<br><hr>B.B.
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
grozi Ci zatrzymanie dowodu rejestracyjnego pojazdu oraz mandat w kwocie od 20 do 200 zł. jeśli Twój motorower osiaga prędkość powyżej 45 km/h to jest to traktowane jako zmiana konstrukcyjna pojazdu.<br><hr>wisuKomentatorzy napisał(a):ZAGADKA:
co mi grozi w tym przypadku?<br><hr>B.B.<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
kazdy motorower wychodzacy z fabryki ktory posiada legalizacje na możliwość jego zarejestrowania jest zblokowany na prędkość 45 km/h<br><hr>wisuKomentatorzy napisał(a):W niemczech 125 są rejestrowane jako 50 tylko zablokowane.
A jedżcie sobie 45 km/h po trasie jak Cię tir mija albo w mieście jak na Ciebie trąbią. Myślicie że to takie bezpieczne??? to sobie wsiadzcie na takiego skuterka co jedzie 45 km/h i pojezdzijcie troche to zobaczycie jak szanują kierowcy osobówek i tirów takich użytkowników jezdni którzy im przeszkadzaja swoja predkościa. A jak ktos jezdzil od 8 roku życia a ma już 17 (nie jedno już przeżył na motocyklu i panuje nad maszyna) to może moim zdaniem z powodzeniem jezdzic taka 125 na początku zablokowaną jeden sezon zeby sie wczuć i mase i zachowanie motocykla a pózniej odblokować sobie i cieszyc się jazda<br><hr>grzanaaaa<br>
Komentatorzy napisał(a):trochę racji, ale...
mało które normalne, prawdziwe motorowery jeżdżą te 45 km/h (chyba tylko najtańsza chińszczyzna). Przeciętny motorower dobrej jakości wyciska 60km/h bez żadnych przeróbek. Z większej górki nawet do 80 poleci. Chińszczyzna zazwyczaj żeby bujnęła się do 80 wymaga już wielu "odblokowań".
A to że trąbią itd itp... nie tylko na motorowery - taka mentalność.
Po prostu zdecydowana większość polskich kierowców to jełopy.
Poza tym motorower to do miasta a nie na trasę...
Choć znam gości (fetorsi), co chyba jako jedyni polacy pojechali na zlot militarny do Normandii 2500km starym ruskim sprzętem, którego prędkość podróżna oscylowała w granicach 60km/h
I co, nie da się ;]
Ale to są wyjątki. Dlatego motorowerem również nie powinno się jeździć w trasy. To służy do miasta.
Tak jak kosiarka do koszenia trawy (a nie jak jeden hamerykanin też wsiadł na kosiarkę i chciał pojechać wkoło USA...)<br><hr>CB<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
dokładnie tak jak piszesz, tylko to jedynie u rzeczoznawcy.<br><hr>wisuKomentatorzy napisał(a):A jak jest w druga stronę. Mam obecnie motorower (skuter), chcę przerobić z 50ccm na 80ccm. Co i jak mam zgłosić, żeby w dowodzie rejestracyjnym zmieniono z motoroweru na motocykl? <br><hr>bmb<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
czyli praktycznie jeżdżę tym bez ważnego przeglądu, tak?Komentatorzy napisał(a):ZAGADKA:
co mi grozi w tym przypadku?<br><hr>B.B.<br>Komentatorzy napisał(a):grozi Ci zatrzymanie dowodu rejestracyjnego pojazdu oraz mandat w kwocie od 20 do 200 zł. jeśli Twój motorower osiaga prędkość powyżej 45 km/h to jest to traktowane jako zmiana konstrukcyjna pojazdu.<br><hr>wisu<br>
hmm a jeśli w czasie kontroli (suszarką jak mnie będą namierzali) nie będę miał przekroczone 45kph to raczej nic mi nie grozi co nie?<br><hr>B.B.
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
ile ty masz lat ?Komentatorzy napisał(a):ZAGADKA:
co mi grozi w tym przypadku?<br><hr>B.B.<br>Komentatorzy napisał(a):grozi Ci zatrzymanie dowodu rejestracyjnego pojazdu oraz mandat w kwocie od 20 do 200 zł. jeśli Twój motorower osiaga prędkość powyżej 45 km/h to jest to traktowane jako zmiana konstrukcyjna pojazdu.<br><hr>wisu<br>Komentatorzy napisał(a):czyli praktycznie jeżdżę tym bez ważnego przeglądu, tak?
hmm a jeśli w czasie kontroli (suszarką jak mnie będą namierzali) nie będę miał przekroczone 45kph to raczej nic mi nie grozi co nie?<br><hr>B.B.<br>
UWAŻAJ BO JAK PRZEKROCZYSZ 45km/h to będziesz miał zabrany dowód xD
Kolego ja koło psów przejeżdżam se na legalu po 70 dyszek i nawet się doczepią, a czasem nawet się nie spojrzą ;]
Jak widzę suszarkę to jade z granicach min. 60 km/h
a jak widzę fotoradar to robię redukcje i wciskam manete do końca zawsze i strzeli fote i tak kierowcy jednośladów mają to w d***

( czasem lubią podziwiać moją maszynkę

Ogl. tak po mieście jadę m/w spokojnie po 70 dych

Czasem tylko jak mi się spieszy po po między ''puszkami'' zdarza się przelecieć 100'wką

- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
( mam na razie RS 50 ze sport kominem i stożkiemKomentatorzy napisał(a):ZAGADKA:
co mi grozi w tym przypadku?<br><hr>B.B.<br>Komentatorzy napisał(a):grozi Ci zatrzymanie dowodu rejestracyjnego pojazdu oraz mandat w kwocie od 20 do 200 zł. jeśli Twój motorower osiaga prędkość powyżej 45 km/h to jest to traktowane jako zmiana konstrukcyjna pojazdu.<br><hr>wisu<br>Komentatorzy napisał(a):czyli praktycznie jeżdżę tym bez ważnego przeglądu, tak?
hmm a jeśli w czasie kontroli (suszarką jak mnie będą namierzali) nie będę miał przekroczone 45kph to raczej nic mi nie grozi co nie?<br><hr>B.B.<br>Komentatorzy napisał(a):ile ty masz lat ?
Kolego ja koło psów przejeżdżam se na legalu po 70 dyszek i nawet się doczepią, a czasem nawet się nie spojrzą ;]
a jak widzę fotoradar to robię redukcje i wciskam manete do końca zawsze i strzeli fote i tak kierowcy jednośladów mają to w d***![]()
( czasem lubią podziwiać moją maszynkę)
Czasem tylko jak mi się spieszy po po między ''puszkami'' zdarza się przelecieć 100'wką<br><hr>lubie zapierdalać<br>

- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
A mój komarek zapierdziela 200km/h xD człowieku do tego co licznik pokazuje nie dodaje się +80km/h. haha <br><hr>mamonKomentatorzy napisał(a):Ten artykuł jest po prostu śmieszny. Miałem skuter 50 podrasowanego, który wyciągał 130 km/h. Opony są w stanie w takim skuterku 150 km/h wytrzymać. Jeszcze śmieszniejsze jest to, że te pojazdy są nie przystosowane do prędkości. Przecież 50/125 np. Aprilia RS to motocykle(rowery) WYŚCIGOWE po prostu z kierunkami, listerkami i lampami !! Hamują na poziomie starych 600tek !! Jedyne co jest ważne w tym artykule, to podkręlenie, że dzieciak w wieku 14 lat jeszcze tak szybko niemyśli przy 140, jak 24 letni facet.<br><hr>w<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
W chińskich kiblach liczniki zawyżają, w sumie to w we wszystkich pojazdach, w autach też, najdokładniejszy to gpsKomentatorzy napisał(a):Ten artykuł jest po prostu śmieszny. Miałem skuter 50 podrasowanego, który wyciągał 130 km/h. Opony są w stanie w takim skuterku 150 km/h wytrzymać. Jeszcze śmieszniejsze jest to, że te pojazdy są nie przystosowane do prędkości. Przecież 50/125 np. Aprilia RS to motocykle(rowery) WYŚCIGOWE po prostu z kierunkami, listerkami i lampami !! Hamują na poziomie starych 600tek !! Jedyne co jest ważne w tym artykule, to podkręlenie, że dzieciak w wieku 14 lat jeszcze tak szybko niemyśli przy 140, jak 24 letni facet.<br><hr>w<br>Komentatorzy napisał(a):A mój komarek zapierdziela 200km/h xD człowieku do tego co licznik pokazuje nie dodaje się +80km/h. haha <br><hr>mamon<br>

- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
W chińskich kiblach liczniki zawyżają, w sumie to w we wszystkich pojazdach, w autach też, najdokładniejszy to gpsKomentatorzy napisał(a):Ten artykuł jest po prostu śmieszny. Miałem skuter 50 podrasowanego, który wyciągał 130 km/h. Opony są w stanie w takim skuterku 150 km/h wytrzymać. Jeszcze śmieszniejsze jest to, że te pojazdy są nie przystosowane do prędkości. Przecież 50/125 np. Aprilia RS to motocykle(rowery) WYŚCIGOWE po prostu z kierunkami, listerkami i lampami !! Hamują na poziomie starych 600tek !! Jedyne co jest ważne w tym artykule, to podkręlenie, że dzieciak w wieku 14 lat jeszcze tak szybko niemyśli przy 140, jak 24 letni facet.<br><hr>w<br>Komentatorzy napisał(a):A mój komarek zapierdziela 200km/h xD człowieku do tego co licznik pokazuje nie dodaje się +80km/h. haha <br><hr>mamon<br>

- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
WG gps zawyżał o 12 km/h, w końcvu YAMAHAKomentatorzy napisał(a):Ten artykuł jest po prostu śmieszny. Miałem skuter 50 podrasowanego, który wyciągał 130 km/h. Opony są w stanie w takim skuterku 150 km/h wytrzymać. Jeszcze śmieszniejsze jest to, że te pojazdy są nie przystosowane do prędkości. Przecież 50/125 np. Aprilia RS to motocykle(rowery) WYŚCIGOWE po prostu z kierunkami, listerkami i lampami !! Hamują na poziomie starych 600tek !! Jedyne co jest ważne w tym artykule, to podkręlenie, że dzieciak w wieku 14 lat jeszcze tak szybko niemyśli przy 140, jak 24 letni facet.<br><hr>w<br>Komentatorzy napisał(a):A mój komarek zapierdziela 200km/h xD człowieku do tego co licznik pokazuje nie dodaje się +80km/h. haha <br><hr>mamon<br>Komentatorzy napisał(a):W chińskich kiblach liczniki zawyżają, w sumie to w we wszystkich pojazdach, w autach też, najdokładniejszy to gps<br><hr>lubie zapierdalać<br>

- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
stożek dalej Ci +10 do szlifowania tulei i zaniku honowania, o ile wogóle wiesz o czym mówię...<br><hr>wKomentatorzy napisał(a):ZAGADKA:
hmm a jeśli w czasie kontroli (suszarką jak mnie będą namierzali) nie będę miał przekroczone 45kph to raczej nic mi nie grozi co nie?<br><hr>B.B.<br>Komentatorzy napisał(a):ile ty masz lat ?
a jak widzę fotoradar to robię redukcje i wciskam manete do końca zawsze i strzeli fote i tak kierowcy jednośladów mają to w d***![]()
( czasem lubią podziwiać moją maszynkę)
Czasem tylko jak mi się spieszy po po między ''puszkami'' zdarza się przelecieć 100'wką<br><hr>lubie zapierdalać<br>
Komentatorzy napisał(a):( mam na razie RS 50 ze sport kominem i stożkiem)<br><hr>lubie zapierdalać<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Świetny artykuł. Propozycje następnych - "Nadchodzi wiosna. Idioci na ścigaczach wkrótce powrócą na ul. Wirażową w Warszawie", "Kupno motocykla po wypadku - czyli jak we własnej stodole wyprostować ramę i lagi", "Mam ponad 18 lat, ścigacza, ale nie mam prawka - techniki jazdy dla mniej doświadczonych", "Stunt - jazda na tylnym kole, na jednopasmówce w godzinach szczytu", "Strachy na lachy , czyli wystrasz kierowcę samochodu, śmigając obok niego przy prędkości 150 km/h ze sportowym lub podziurawionym tłumikiem", " Nie po to kupuję ścigacza, żeby przejmować się ograniczeniami prędkości, czyli ogólnokrajowy spis fotoradarów", "Zrób to sam cz.1 - jak prawidłowo zagiąć tablicę rejestracyjną".
Mam nadzieję, że pomogłem.
Pozdrawiam.<br><hr>trzype
Mam nadzieję, że pomogłem.
Pozdrawiam.<br><hr>trzype
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
ja 125 jeszcze mogę zrozumieć że za dużo ale nie przesadzajmy że 80ccm to już klasy yamahy r1 i trzeba 80 rejestrować na motor bo to śmieszne jest. A poza tym to jak ktoś kupuje motocykl to nie 80 tylko 125ccm+ bo by go wyśmiali jak by śmigał na 80-ce....<br><hr>pytajnik16
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
można zdać na 50 na 125 i na wieksze . Ale gdy chodzi o 80 to jak zdać na 125 czy na 50 i ile trzeba mieć lat
ja mam 15 <br><hr>witek123459
ja mam 15 <br><hr>witek123459
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Mam nadzieje że ten artykuł g.... pomoże. A policja i urzędasy nie będą ganiać bo oni też mają dzieci a one też na takich motorowerach latają. Moja dziewczyna ma skutera peugeot speedfight2 100/50 i została zatrzymana do kontroli a jeden z policjantów mówi że jego synek ma apriila rs125 na 50.<br><hr>fryc
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Jak byłem w podstawówce, to 14 - 15 latkowie w okolicy jeździli Jawami i MZ-tami. Oczywiście bez prawka. <br><hr>prosiak0009
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Ten artykuł jes żałosny 125 na 50 jest to super sprawa dla ty co lataja juz kilka lat na 50. Bo zrobienie prawka a1 jest nie opłacalne. A pozatym większość 50 przekracza pedkość 45km/h<br><hr>pijew
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
PO PIERWSZE SKUTER O POJ. 72CCM TO NIE MOTOCYKL, DO KTÓREGO KIEROWANIA POTRZEBNE JEST PRAWO JAZDY KAT. A, A JEST TO MOTOCYKL LEKKI KTÓRYM MOŻNA PORUSZAĆ SIĘ OD 16 LAT. JEŚLI JUŻ CHCECIE WYWOŁAĆ BURZE I JAKIEŚ ZMIANY W TYM TEMACIE TO PISZCIE PRAWDĘ.
Zrobienie karty motorowerowej to też jest wielka ściema, jak ja robiłem to w szkole zebraliśmy się w sali chyba z trzy razy i później przyszedł policjant i pytał nas ze znajomości znaków, zero jazdy nawet rowerem!!!
A co do jazdy to też zacząłem jeździć w wieku 15 lat na yamaha tzr który osiągał prędkość ok 110km/h i uważam że do takich prędkości został stworzony bo dawał sobie spokojnie rade z rozpędzaniem się, nie mówiąc już o hamowaniu, później w wieku 17 lat była aprilia rs 125, oczywiście zarejestrowana jako motocykl lekki i jeździłem bez prawka przez dwa lata. Teraz już mam prawko i śmigam r6 ale trzeba zrozumieć, że jeżdżąc cały czas skuterem a później wsiadając na motocykl stwarza to większe niebezpieczeństwo.<br><hr>FABI1990
Zrobienie karty motorowerowej to też jest wielka ściema, jak ja robiłem to w szkole zebraliśmy się w sali chyba z trzy razy i później przyszedł policjant i pytał nas ze znajomości znaków, zero jazdy nawet rowerem!!!
A co do jazdy to też zacząłem jeździć w wieku 15 lat na yamaha tzr który osiągał prędkość ok 110km/h i uważam że do takich prędkości został stworzony bo dawał sobie spokojnie rade z rozpędzaniem się, nie mówiąc już o hamowaniu, później w wieku 17 lat była aprilia rs 125, oczywiście zarejestrowana jako motocykl lekki i jeździłem bez prawka przez dwa lata. Teraz już mam prawko i śmigam r6 ale trzeba zrozumieć, że jeżdżąc cały czas skuterem a później wsiadając na motocykl stwarza to większe niebezpieczeństwo.<br><hr>FABI1990
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Powrót do Komentarze do artykułów na Ścigacz.pl