Zobacz wątek - Kłopot ze światłami !!Pomocy!!
NAS Analytics TAG

Kłopot ze światłami !!Pomocy!!

Mechanika tylko powyżej 125cc.
_________

Kłopot ze światłami !!Pomocy!!

Postprzez McMetz » 25/2/2011, 14:59

Witam

Mój kłopot polega na tym ze ostatnio miałem jeszcze światła a nagle mi znikły
dwa dni temu wyjechałem wieczorem na ulice sprawdzić motor czy skrzynia dobrze działa ,, jeździłem trochu i światła miałem
A na następny dzień gdy już go odpaliłem to nagle świateł nie mam ? .
...
sprawdzam instalacje wszystkie styki niby sa podłączone !
nie ma żadnego urwanego kabla ,
Teraz odpaliłem moto i po chwili nacisnąłem hamulec i tylko tylne światło na 2 sekundy się zapaliło już znowu nie ma żadnych świateł ?

O co tu chodzi ? Akumulator na 100% nie bo jeździłem bez akumulatora i światło było a nagle nie ma wo-gule
( Honda Mtx 80 r2 ) ?
Już dosłownie dostaje dekla przy tym motorze aż się tylko wkurw***

ProszÄ™ o pomoc !
bo tylko światła mnie trzymają a tak to wszystko działa
:!:
Motor jeździ ale nie ma świateł odpala za pierwszym kopem ..
McMetz
Świeżak

Postprzez coumarx » 25/2/2011, 16:20

Zobacz przy główce ramy czy nie ma przetartych albo urwanych przewodów. One są w gumowej osłonce. To miejsce, gdzie najczęściej się uszkadzają kable.
coumarx
Świeżak

Postprzez McMetz » 25/2/2011, 16:49

Bo właśnie miałem a nagle nie mam
dziś co mi tylko zaświecił stop na 2 sekundy i nic ?:/
Na innym Forum Mówią ze na 100%Regulator napięcia ?
ale jak by o taksie spalił zgasiłem i na next dzień juz nie miałem ?
Ale jestem wkurzony bo juz w remont tyle kasy poszło a tu nagle takie rzeczy sie robią JA PI*****

uspokój się z tymi bluzgami
chcesz wyłapać 3 warna i w następstwie przerwę od forum? bluzgi tylko to ułatwią

poza tym opisz na spokojnie co było remontowane, to też jest informacja
madcap
McMetz
Świeżak

Postprzez henio12323 » 25/2/2011, 18:01

i ja tez stawiam że regulator. padł wystarczy ułamek sekundy żeby 80volt popaliło wszystkie żarówki. tył nie jest ciagle podpięty do pradu wiec po nacisnięciu dostało 80v żaróweczka mignęła i sie zjarała. wiec diagnoza prosta - regulator. jak chcesz miec pewnosc podepnij pod + i - zarówki voltomierz. jak bedzie ponad 14 v znaczy że cos jest nie bardzo :) z tego co sie orientuje bez regulatora wychodzi koło 80V przynajmniej u mnie w mtxie tyle było :)
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250

Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
henio12323
Moderator

Postprzez coumarx » 25/2/2011, 21:57

Gdyby to był regulator to by spaliło bezpiecznik i po kłopocie.. Stawiam na urwany kabelek. Chcesz to sprawdź żarówki czy są całe :)
coumarx
Świeżak

Postprzez McMetz » 25/2/2011, 23:40

a jak żarówki będą całe nie popalone to co to może wtedy znaczyć b oto było tak ze dojechałem do domu zgasiłem motor i na następny dzień juz nie bylo wogule światła
Co najdziwniejsze motor odpala i jeździ normalnie nic nie przerywa i tp tylko te światła nie ma;/

a da rady jakos podpiąć światła aby działały bez twego regulatora ? czy lepiej nie kminic nic takiego tylko kupić z neta ale znowu nie wie a może to inna rzecz i tylko kupie na darmo ? albo kupie tez spalona ?
McMetz
Świeżak

Postprzez henio12323 » 26/2/2011, 00:11

courmarx nie w kazdym motocyklu są bezpieczniki. w mtxie z tego co pamiętam jedyny bezpiecznik to zaraz za akumulatorem żeby nie było zwarć.

jeżeli zarówki bedą całe to bedzie cud Boski :) bo skoro żarówki są całe i nie dostają prądu a w kablach uchowało sie prądu żeby na chwile migneło swiatełko stopu to bedzie po prostu cud ;)

mozesz podpiac bez regulatora a raczej na niesprawnym akumulatorze tyle że bedziesz musiał poszukac zarówek na 50-80V xD czyli jednym słowem musisz wymienic regulator

pozatym pomyśl logicznie, (choć widze że w dzisiejszych czasach jest to dosyc trudne) do czego moze służyc regulator napięcia ? mi sie nasuwa jedno... reguluje napięcie do jednego poziomu. wiec ? bez niego nie bedziesz miał odpowiedniego woltażu.

po 3 napisałem ci jak masz sprawdzic, czy regulator jest spalony
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250

henio12323
Moderator

Postprzez McMetz » 26/2/2011, 11:38

to jak żarówki będą całe, i nie przekraczając będzie 14V
to na pewno nie regulator .
to wtedy tylko i szukać po instalacji czy może 1 z cewek poszła .
McMetz
Świeżak

Postprzez henio12323 » 26/2/2011, 12:47

szybciej by było zamiast kombinować pójsc do garazu podpiac woltomierz i zmierzyć. bo bez sensu offtopa robic i wymyslac a moze to a moze tamto. n a 99,9% jest to regulator. gdyby poszła cewka to tez by tak było ale tylne swiatełko by nie mrygneło
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250

henio12323
Moderator

Postprzez McMetz » 26/2/2011, 14:02

I jednak Regulator padnięty raczej bo żarówki były spalone ,
z tyłu wsadziłem new , a do przody h4 60/65 w i sie az kopciło z niej taka gorąca byla az dym szedł ;/ a tylnia po przejechaniu 20 metrów sie spaliła

;/ na nexie zamiennik nie oryginalny to 60 zł kosztuje ja pierdziele 0-0
morze wiecie jakie sa parametry albo cos bo bym wolał jakis tańszy kupić moze macie na zbyciu ? ?

oto foty mojego
http://www.fotoszok.pl/upload/483443a2.jpg
http://www.fotoszok.pl/upload/71ce53c7.jpg
http://www.fotoszok.pl/upload/e74284a0.jpg

a tem by pasował od skutera 4t ?
http://allegro.pl/regulator-napiecia-ro ... 76395.html
McMetz
Świeżak

Postprzez henio12323 » 26/2/2011, 15:32

jak cie nie stac na motocykl... to po co kupowałeś ? l
czy podejdzie ? powinein podejsc o ile ma tyle samo wejsc. ale nie jestem pewien czy wszystkie regulują z różnych napięć, bo wiem że w mtx jest około 50W na światłach na padnietym regulatorze. wiec nie wiem czy w skuterkach tez tak jest.
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250

henio12323
Moderator

Postprzez McMetz » 26/2/2011, 16:09

Ja pierdziele no nie wytrzymam następny pisze o jakimś ** jak cie nie stać ty ja nie mam 8 tysi na naprawę wiec po co tak piszesz
to jest forum aby sie dowiedzieć a nie

bo po co mam jak debil wydawać kasę jak mogę tańszym kosztem to zrobić ! to ze ci starsi dają 6 tysi na motor co roku i za kilkanaście lat będziesz gówno umieć to mnie to nie obchodzi bo ja dopiero zaczynam naukę i po to piszę aby tez wiedzieć czy da sie to jakoś zamienić !
bo sa na internecie takie rzeczy to zawsze lepiej sobie radzić taniej niz wywalać kase w błoto
((((tak samo jak np firma bosch a jakaÅ› inna to co kupujesz o kupie boscha bo zajefajna firma ?
czy ta druga mniej znana ale silniejszej mocy rzecz ?))))
bo ja patrze na trwałość i moc a a nie na firme !
bo to tylko chwyt firmy sie przyjęło ze te firmy sa najlepsze a tak naprawdę to juz kity pomału leca

ja wsadziłem żarówkę 60\65 W i sie az dymiła
a tylnia to tak jak pisałem chwila i sie spaliła
a co najdziwniejsze to tylko światła były długie krótkie i tyknie a stopu nie było ? ani postoju

b
McMetz
Świeżak

Postprzez henio12323 » 26/2/2011, 18:21

co sie rzucasz :) przy zakupie motocykla trzeba sie liczyc z wydatkami :) 60 zł to najwiecej kasy nie jest. akurat ja sam sobie na motocykl zbieram :) jak nie masz inwencji i pomysłu na siebie to juz twoja sprawa.
napisałem Ci że mozesz kombinowac. ale nie kazdy wsadzał do mtxa inne regulatory wiec nikt ci na 100% nie powie. a nie lepiej poszukac w uzywkach ? na pewno duzo mniej zapłacisz
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250

henio12323
Moderator

Powrót do Mechanika motocyklowa

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 13 gości

na górê