rejestracja motocykla z francji kupionego na fakture
• Strona 1 z 1
rejestracja motocykla z francji kupionego na fakture
Witam,
Taki problem mnie nurtuje. Jakiś czas temu (pod koniec stycznia) kupiłem motocykl sprowadzony z fracji, dealer wystawił mi polską fakture na ten motocykl (dał papiery bla bla bla). Zastanawia mnie teraz ile mam dni na zarejestrowanie sprzętu. 30 dni? Trzydzieści to już niedługo styknie. Czy w prawie są przewidziane jakieś kary za zwłoke? No bo generalnie po co go teraz rejestrować skoro zima trwa w najlepsze, a dodatkowo bym musiał i tak zrobić przegląd żeby mi go zarejestrowali. Może troche chaotycznie napisane więc zbiore to do kupy: ile mam czasu za zarejestrowanie? czy jest jakas kara za przekroczenie tego terminu?
z góry dziękuje za odpowiedzi
Taki problem mnie nurtuje. Jakiś czas temu (pod koniec stycznia) kupiłem motocykl sprowadzony z fracji, dealer wystawił mi polską fakture na ten motocykl (dał papiery bla bla bla). Zastanawia mnie teraz ile mam dni na zarejestrowanie sprzętu. 30 dni? Trzydzieści to już niedługo styknie. Czy w prawie są przewidziane jakieś kary za zwłoke? No bo generalnie po co go teraz rejestrować skoro zima trwa w najlepsze, a dodatkowo bym musiał i tak zrobić przegląd żeby mi go zarejestrowali. Może troche chaotycznie napisane więc zbiore to do kupy: ile mam czasu za zarejestrowanie? czy jest jakas kara za przekroczenie tego terminu?
z góry dziękuje za odpowiedzi
-
sycyl - Świeżak
1. opisz dokładnie jakie masz dokumenty
2. czy masz też dołączone polskie tłumaczenia
3. sprawdź w dokumentach kiedy był wykonany przegląd - nie jest istotne gdzie, tylko kiedy
2. czy masz też dołączone polskie tłumaczenia
3. sprawdź w dokumentach kiedy był wykonany przegląd - nie jest istotne gdzie, tylko kiedy
(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
-
madcap - Administrator
mam stary dowód rejestracyjny w języku francuskim i jego tłumaczenie na polski, no i faktura też po polsku. nie ma wbitego żadnego przeglądu, generalnie cała ta strona gdzie są miejsca na podbicie przeglądów jest pusta - nic tam nie ma zapisanego/zanotowanego
-
sycyl - Świeżak
Podepne sie pod temat, 4 dni temu kupilem sprowadzony z francji motor. Sprzedawca wystawil mi na niego FAKTURE, do motocykla dostalem dowód, w nim nie mam wbitych żadnych przeglądów.
I teraz tak: Musze nim najpierw jechać na przegląd i rozumiem, że na stacji dadzą mi jakieś zaświadczenie tak?
Ale co dalej, gdzie się udać ? Tłumaczenie dowodu z motocykla jest w trakcie robienia.
I teraz tak: Musze nim najpierw jechać na przegląd i rozumiem, że na stacji dadzą mi jakieś zaświadczenie tak?
Ale co dalej, gdzie się udać ? Tłumaczenie dowodu z motocykla jest w trakcie robienia.
- borocds
- Świeżak
Badania techniczne na motocykle w Francji nie są wymagane dlatego macie puste miejsca. Po zakupie takiego motocykla jeśli się ma polską fakturę należy zrobić badania techniczne polskie 63 pln ( wydane jest zaświadczenie), następnie tłumaczenia dowodu rejestracyjnego, kolejność dowolna.
w wydziale komunikacji wypełnia się wniosek o rejestracji i dostaje dowód rejestracyjny.
Kary nie ma żadnej możecie iść nawet za pół roku do wydziału komunikacji ale jeśli chcecie jeździć motorem to policja może się czepiać za blachy obce.
Jeśli macie fakturę lub umowę i zrobione badania polskie to można np. w PZU wykupić sobie normalnie OC na cały rok
w wydziale komunikacji wypełnia się wniosek o rejestracji i dostaje dowód rejestracyjny.
Kary nie ma żadnej możecie iść nawet za pół roku do wydziału komunikacji ale jeśli chcecie jeździć motorem to policja może się czepiać za blachy obce.
Jeśli macie fakturę lub umowę i zrobione badania polskie to można np. w PZU wykupić sobie normalnie OC na cały rok
- w0cinu
- Świeżak
• Strona 1 z 1