dokręcanie filtra oleju ręką ?
• Strona 1 z 1
dokręcanie filtra oleju ręką ?
W filmiku instruktażowym ścicgacz.pl mechanik twierdzi, iż filtr powinno się dokręcać ręką a nie kluczem ? czy to prawda ? jakie są Wasze doświadczenia ?
-
bosman78 - Świeżak
Po wcześniejszym napełnieniu filtru olejem, smaruje uszczelkę i dokręcam filtr ręką. Robie tak już od 4 lat i jest ok.
Kluczem? Tak, ale z odpowiednim momentem.
Kluczem? Tak, ale z odpowiednim momentem.
http://bikepics.com/members/kbiadun/ | CBR 600 RR4
-
limak14 - VIP Åšcigacz.pl
ja tez cos słyszałem o dokręcaniu ręką a odkręcanie to zalezy jak juz idzie. jak długo nie wymieniałes filtra i sie wszystko zastało trzeba czasem klucza użyć.
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
-
henio12323 - Moderator
Tylko ręką dokręcać nawet w samochodzie mówię z wieloletniego doświadczenia,oczywiście smarujemy uszczelkę żeby nie miała oporów przy dokręcaniu.
Co do odkręcania wybór dowolny żeby tylko nic nie rozwalić,niestety w niektórych moto trzeba mieć nakładkę na filtr bo jest równo z miska olejowa i niema jak ręki wsadzić.
Co do odkręcania wybór dowolny żeby tylko nic nie rozwalić,niestety w niektórych moto trzeba mieć nakładkę na filtr bo jest równo z miska olejowa i niema jak ręki wsadzić.
CBR 600 F4I
35 lat.
6-sty sezon na 600.
-
mrówa - Świeżak
Mozna i kluczem tyle ze z bardzo malym momentem odpowiadajacym dokrecaniu reka, wiec po prostu prosciej bedzie zrobic to wlasnie reka po wczesniejszym nasmarowaniu uszczelki oczywiscie.
A z odkrecaniem to jest roznie, ja wole uzyc klucza niz silowac sie recami
A z odkrecaniem to jest roznie, ja wole uzyc klucza niz silowac sie recami

-
ZieLony_69 - Świeżak
Zawsze kluczem.
Zarówno na filtrze jak i w serwisówce podany jest moment dokręcenia.
Wcześniej 2 -krotnie zalewam olejem i smaruje uszczelkę.
Najtańszy klucz dynamometryczne o wartości 10-200Nm kosztuje 80 PLN.Do amatorskich zastosowań wystarczy.
Zarówno na filtrze jak i w serwisówce podany jest moment dokręcenia.
Wcześniej 2 -krotnie zalewam olejem i smaruje uszczelkę.
Najtańszy klucz dynamometryczne o wartości 10-200Nm kosztuje 80 PLN.Do amatorskich zastosowań wystarczy.
- hENY
- Świeżak
mirekm71 napisał(a):. Przewaznie odkrecam tez reka ale mam dobry dostep i jest ciezej.
chyba chciales napisac lzej

GSX 750F
-
eryk79 - Świeżak
Smarujesz uszczelke filtra olejem i dokrecasz reka i to tez nie z calej sily a z wyczuciem, jesli by sie pocilo to mozesz lekko dokrecic. Sa takie samozwancze mechaniki pajace ze dopier*oli filtr kluczem i za cholere go pozniej odkrecic nie mozna.
oczywiscie jesi masz dynamometra i klucz do filtra to dokrecasz momentem okolo 20Nm
oczywiscie jesi masz dynamometra i klucz do filtra to dokrecasz momentem okolo 20Nm
929
-
cycu_rsko - Moderator
Ja również dokręcam ręką dość mocno le z wyczuciem. Później przy następnej wymianie zazwyczaj się udaje odkręcić również ręką ale już trzeba użyć większej siły. Jak nie daje rady to to albo starym paskiem odkręcam ewentualnie śrubokręt wbijm. Ale to tylko jak jest możliwość nie narobienia syfu.
SUZUKI RF 900 96'
-
marynarz1 - Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości