Jaki Olej Yamaha TW 125? i czy płukac silnik?
• Strona 1 z 1
Jaki Olej Yamaha TW 125? i czy płukac silnik?
witam mam yamahe tw 125 z 2003 roku ma 30 000 km przejechane i gdy ja kupilem byl czarny olej widzialem przez szkielko ,ale niewiedzialem jaki byl wczesniej wiec kupilem 15 w/40 moto smiga lecz nie jestem pewien czy wlalem dobry 2 zecz to ze gdy wlalem nowy olej i wymienilem filtr olej po kilku km stal sie czarny nie mam pojecia dlaczego,teraz chce zrobic plukanie silnika ale niewiem jaki mam kupic olej zeby wlac na gotowo , dolanczam tabelke z olejami jaka mialem w serwisowce.
- Załączniki
-
- tabelka olei
- olej.JPG (54.91 KiB) PrzeglÄ…dane 6412 razy
- dajmen41
- Świeżak
To że olej robi się ciemny to normalna sprawa. Nie masz sie czym przejmować. Jaki olej kupić? To już temat rzeka. Na pewno przeznaczony do motocykli. Jakiej firmy to ilu uzytkowników tyle zdań na ten temat. Motul 10w40 wydaje się odpowiedni, ja używam Bel Ray 10W50. Co do płukania silnika - moim zdaniem nie ma sensu. Przed wymianą pamiętaj tylko aby rozgrzać silnik.
- kriss2k
- Świeżak
smiało mozna zmienic. co do płukania nie musisz go specjalnie płukać. a to że po kilku km robi sie czarny po prostu olej łatwiej sie brudzi bo sie miesza z resztakmi stergo oleju. ja zawsze jak spuszcze cały olej odpalam na 10 sek wtedy jeszcze sporo zlatuje
z mieszaniem to jak z mieszaniem białej farby z czarna
wystarczy kilka kropel czarnej do białej i juz masz siwy kolor. a dodaj kilka kropel białej do czarnej to róznicy praktycznie nie bedzie
tak samo jest z olejami. nie przejmuj sie ważne że olej masz swieży i ma wszystkie własciwe parametry

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Sory z całym szacunkiem ale nie pisz żeby ludzie odpalali maszyny na 10 sekund po spuszczeniu oleju żeby reszta zleciała,tak to możesz z płynem chłodniczym robić żeby pompa wyrzuciła resztę płynu ale nie z olejem.
Chyba sobie jaja robisz albo nie znasz zasady działania smarowania silników.
Chyba sobie jaja robisz albo nie znasz zasady działania smarowania silników.
CBR 600 F4I
35 lat.
6-sty sezon na 600.
-
mrówa - Świeżak
znam
a po co odpalac dla spuszczania płynu z pompy ? przeciez grawitacyjnie ścieka i nie zostaje nic.
co do spuszczania moze zalezy od motocykla. ja zostawiłem u siebie odkręcone spust na kilka dni. potem przechylałem moto na boki i dosłownie kropelki leciały, odpaliłem moto dosłownie na kilka sekund i jeszcze troche oleju poszło
wiec chyba warto. a na pewno nic sie nie uszkodzi od takiego czegos

co do spuszczania moze zalezy od motocykla. ja zostawiłem u siebie odkręcone spust na kilka dni. potem przechylałem moto na boki i dosłownie kropelki leciały, odpaliłem moto dosłownie na kilka sekund i jeszcze troche oleju poszło

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Wiesz co jak czytam co piszesz to mi ręce opadają ale pewnie lepiej się znasz od mechanika który parę ładnych lat przepracował.
Życzę powodzenia.
Życzę powodzenia.
CBR 600 F4I
35 lat.
6-sty sezon na 600.
-
mrówa - Świeżak
Bedzie dobry, najważniejsze aby był przeznaczony do motocykli bo jak kupisz o takowych parametrach (10W40) ale przeznaczony do samochodów to się nie sprawdzi. W motocyklu oprócz smarowania układu korbowo-tłokowego olej musi jeszcze smarować skrzynię biegów, poza tym w Twoim przypadku dodatkowo musi chłodzić silnik.
- kriss2k
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości