Czyszczenie utlenionego alu na silniku
• Strona 1 z 1
Czyszczenie utlenionego alu na silniku
Hej. Odkopałem sprzęta na sezon i co żałuję, że wcześniej kilka razy przejechałem się po naszych zasolonych drogach. O ile z rdzawym nalotem sobie poradzę, to gorzej jest z silnikiem, na którym alu się utleniło. Chciałbym coś z tym zrobić, tylko nie wiem kompletnie czym - większość tematów jest o polerowaniu alu, a net aż kipi od głupich rad typu mycie kretem, kwasem cytrynowym itd. Czy ktoś stosował może wełnę stalową? Jeżeli działa i czyści alu na mat, to taki właśnie efekt chciałbym osiągnąć. Papiery ścierne itd nie wchodzą w grę, bo do zrobienia jest tylko miska olejowa, cylinder, głowica i gaźnik - kapy silnika na szczęście są lakierowane. Wszelkie rady na temat czyszczenia silnika mile widziane
.

Rieju RRX 70
-
Dr_Acula - Świeżak
ja stosowałem wełne stalową i powiem ci że super sprawa. np u kumpla w starym simsonku na przednich lagach był taki nalot że aż białe były
troche poczysciłem i aż uzyskałem połysk ;D na allegro jest dostępny zestaw niby do polerowania silników chyba za 25 zł tam masz kilka tych wełn. i to nawet tanio wychodzi ;D do czyszczenia silnika czyli alu na prawde super sprawa
nie rysuje tylko doczyszcza

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Właśnie chciałem do Ciebie henio z tym pytaniem się zwrócić, bo na jakimś forum o polerowaniu alu znalazłem Twój post, ale jeszcze przed chwila miałeś chyba bana, co nie?
Właśnie widziałem, że są różne grubości od 0000 do chyba 3 lub 4. Zobaczę w hurtowni budowlanej, może nawet będzie taniej niż na alle
.
Mam jeszcze pytanie, czy warto dychę na takie coś stracić: http://allegro.pl/autoland-chrom-alumin ... 67079.html Czy to rzeczywiście coś da? Bo na drogie środki szkoda kasy, moto i tak na sell idzie wiosną
. A chciałbym tym pociągnąć po wyczyszczeniu silnik i chromy, żeby znowu nie zaszło syfem.

Właśnie widziałem, że są różne grubości od 0000 do chyba 3 lub 4. Zobaczę w hurtowni budowlanej, może nawet będzie taniej niż na alle

Mam jeszcze pytanie, czy warto dychę na takie coś stracić: http://allegro.pl/autoland-chrom-alumin ... 67079.html Czy to rzeczywiście coś da? Bo na drogie środki szkoda kasy, moto i tak na sell idzie wiosną

Rieju RRX 70
-
Dr_Acula - Świeżak
hehe no ta wata widziałem w obi chyba koło 10 zł z tego jak dobrze pamiętam wiec duzo ;/ ale pewnie w jakiejs hurtowni czy cos da sie taniej wyrwac
wiem że to na prawde niexle czysci. ja sam czysciłem silnik w CRce i niczym takiego efektu nie uzyskałem
ten preparat moze i dobry ale chyba to jest wykanczajÄ…cy jak juz masz troche polerke :d i tym do zabezpieczania przed ponownym utlenianiem. ale moge sie mylic
szczerze mówiac nigdy nie uzywałem żadnego preparatu prócz TEMPO xD noo bana miałem ale wąłsnie mi wygasł 

wiem że to na prawde niexle czysci. ja sam czysciłem silnik w CRce i niczym takiego efektu nie uzyskałem

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Myśle że ta wełna by wystarczyła to zmatowienia tego alu, natomiast jeśli byś chciał kiedys w przyszłości to spolerować to jej nie polecam do wykanczania polerki gdyż poprostu rysuje powłoke.

-
shiver - Świeżak
no własnie o to chodzi że nie
tzn zalezy jaka gradacja. ja miałem 2 rodzaje jedna to był dosłownie druciak xD super czysciło np chromowane felgi z nalotu rdzy. a druga miałem o gradacji chyba 0. i na prawde mozna tym było praktycznie do połysku polerowac choc nigdy tego nie robiłem. swoja droga ten zestaw o którym wspominałem z allegro zawiera 3 wełny. i gosc twierdzi że przechodzac na coraz nizsza gradacje mozna uzyskac efekt podobny jak po polerce
a raczej by nie sprzedawał czegos co nie zdaje egzaminu. moze nie bedzie to 100% lustro ale na pewno nie bedzie to mat

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
to jak juz wypolerujesz to kup lakier bezbarwny np w sprayu na wysokie temperaturki i pomaluj wszystko co masz polerowane i nie bedzie problemy z rdza
13k.pl/-/sugestia.php
co za idiota wymyslil limit 60 znaków
co za idiota wymyslil limit 60 znaków
- swirus2007
- Stały bywalec
ja tez nie polecam. sam pomalowałem tak myslac od razu stracił blask a po jakims czasie strasznie zaczeło matowieć ;/
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
• Strona 1 z 1
Powrót do Motorowery do 50 ccm
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości