Wymiana dźwigni hamulca
• Strona 1 z 1
Wymiana dźwigni hamulca
Witam, po wypadku połamała mi się dźwignia od przedniego hamulca. Zamówiłem nową, wszystko zrobiłem, ale gdy dziś jeździłem to czułem czasami jak lekko sam hamował, albo gdy zahamowałem i ruszyłem to musiałem dać więcej gazu. Zauważyłem też spadek prędkości do tego co było pół roku temu, to prędkość spadła o ok. 15km/h. Wcześniej takich rzeczy nie miałem, wiecie może czy hamulce trzeba jakoś naprawić i co może być przyczyną spadku prędkości? Gaźnik był czyszczony, filtr powietrza również. Jeżeli interesuje czym jeżdżę i jest to potrzebne to jest to skuter chiński Haotian HN50qt-10, ale jest lepszy od tych zwykłych, bo ma lepsze podzespoły, tak powiedział mechanik, jak naprawiał mi skuter ;p.
- Man1ek17
- Świeżak
No właśnie problem polega na tym, że nie za bardzo jak mam go postawić, żeby koło było w górze, bo nie mam centralnej stopki tylko boczną, ale na jakichś cegłach go położę i jutro napiszę co było.
edit; ale chodzi mi o przednie koło, bo przedni hamulec wymieniałem.
edit; ale chodzi mi o przednie koło, bo przedni hamulec wymieniałem.
- Man1ek17
- Świeżak
A więc tak, byłem przed chwilą zobaczyć co będzie. Położyłem skuter na cegłach, przednie koło było w górze, przekręciłem kołem i był lekki opór, gdy wcisnąłem hamulec i puściłem nie mogłem w ogóle ruszyć, nawet jak włożyłem więcej siły, trzymało jak 10letni słoik ogórków. Musiałem odpalić skuter i dać gazu, żeby koło się poluzowało, ale i tak ledwo co szło. Jak to naprawić?
- Man1ek17
- Świeżak
Jak masz tam hydrauliczny hamulec to może ci tłoczek/ki nie odbijają tak jak trzeba. Rozbierz przedni zacisk wyczyść wszystko razem z tłoczkami i sprawdź czy pomoże. Może po tym dzwonie skrzywiła ci się tarcza?
SUZUKI RF 900 96'
-
marynarz1 - Świeżak
Pozwolę sobie podczepić się pod ten temat. Chodzi również o klamkę hamulca przedniego w chińczyku 50 ccm. ostatnio mi się przewrócił na prawą strone gdy montowałem akumulator, (wiem mój błąd) i pozniej jadąc nim zauważyłem ze hamulec ani drgnie. Zatrzymałem się i po użyciu dość sporej siły puścił, lecz teraz za każdym razem jest taki punkt gdzie sie zacina, co prawda działa, lecz trzeba go odepchnąć aby odbił. Rozbierałem całą klamke i nic nie jest skrzywiione, ani jakoś wgniecone... mieliście kiedyś taki problem?
Odważni nie żyją wiecznie, lecz ostrożni nie żyją wcale...
-
Tuniard - Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Motorowery do 50 ccm
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 35 gości