Zobacz wÄ…tek - Elektryka Senda. POMOCY!!!!
NAS Analytics TAG

Elektryka Senda. POMOCY!!!!

i inne małe pojemności
_________

Elektryka Senda. POMOCY!!!!

Postprzez rogal234 » 6/2/2011, 21:50

Mam problem z elektryka w sendzie (Derbi Senda X-Race 2009 sm).
Nie mam w niej przedniego swiatła a tylne jest na wyższych obrotach na nowej lampie led, a na starej wogóle nie było, stop jest normalnie. No i tak tylny lewy kierunkowskaz jest a jak włączam prawy to migają się oba i lampa, a na przodzie jest prawy a lewego nie ma, (wczesniej jak kupilem sende, światla byly ale nie bylo stopu, senda troche postala w garażu i pewnego dnia odpalam ją i swiatel nie ma ale stop jest) , wiec postanowilem kupic akumulator.
Kupilem aku zelowy bo taki mi doradzili i nie moge go podlaczyc, mam 2 kable zolty i czarny,
dotykam czarnym do plusa a zółtym do minusa i sie iskrzy wiec robie odwrotnie, ale i tak iskry ida, i niewiem co to moze byc.
Co moze byc przyczyną i jak to naprawić ?
Potrzebuje szybkiej pomocy.

dam fotki aku.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
rogal234
Świeżak

Postprzez Bostorn » 6/2/2011, 22:31

po 1 jak miales wczesniej zalozone? który kabel to był plus na starym akumulatorze/?

po 2 rozbiersz swiatla z tyłu tzn plastik zarówke itp i sprawdz czy nie masz przetartych przewodów, jezeli masz to zaizoluj

następnie sprawdz jaki siedzi bezpiecznik i w jakim stanie jest

wlasnie, gdzie u ciebie jest bezpiecznik??
Oleje motocyklowe,samochodowe,smary,chemia, części,naprawy
Bostorn
Moderator

Postprzez komarcc » 6/2/2011, 22:52

Myślę, że na początku miał żółty do plusa, czarny do minusa. Chude masz te kabelki idące do aku, ale widocznie ma tak być. Skoro iskrzy to znaczy, że albo gdzieś jest zwarcie, albo jest włączone coś co pobiera prąd. Jedną z przyczyn takich objaw, może być słaba masa.
komarcc
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez rogal234 » 7/2/2011, 18:42

Jak kupiłem sende nie było akumulatora, bezpiecznik jest ok, a do bezpiecznika ida 2 kable? Bo u mnie jest jeden czerwony a jeden czarny urwany ale niewiem czy on od bezpiecznika jest.
Dam jeszcze kilka fotek :D

niewiem od czego ta kostka do niczego nie jest podłączona
Obrazek
Bezpiecznik
Obrazek
Regulator napięcia i bezpiecznik
Obrazek
Kabel czarny chyba od bezpiecznika ale nie wiem.
Obrazek
Alarm, mam pytanie można go wywalić ?
Obrazek
kable od aku
Obrazek
rogal234
Świeżak

Postprzez rogal234 » 8/2/2011, 21:53

Musze wkoncu to zrobic albo do elektryka oddac sende, teraz to nawet i kierunków nie ma z tylu.
Dawajcie więcej pomysłów co to może być
rogal234
Świeżak

Postprzez swirus2007 » 9/2/2011, 17:39

bardzo prosze,
jezdzac bez aku prad nie mial sie gdzie zebrac i mógl ci pasc regulator napieci, wiec jazda bez aku to madre posuniecie nie ma co, ale do rzeczy
z kad mamy wiedziec jak wywalic alarm,
jesli jest nieoryginalnie to pewnie jest wpiety miedzy kablem idacym do zapłonu tzn idacym do stacyjki,
wg mnie oddaj to nie koniecznie elektrykowai tylko komus kto to chodz troche rozkminia bo ty widze ze blisko zera
13k.pl/-/sugestia.php
co za idiota wymyslil limit 60 znaków
swirus2007
Stały bywalec

Postprzez rogal234 » 9/2/2011, 19:10

No chyba oddam do elektryka, on robi elektryke w samochodach itp. wiec mysle ze to ogarnie. :D
rogal234
Świeżak

Powrót do Motorowery do 50 ccm

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości

na górê