Problem z elektryka, akumulatorem
• Strona 1 z 1
Problem z elektryka, akumulatorem
Witam, mam dziwny problem z moim skuterem, a w zasadzie z akumulatorem. Na prawie 100 % jestem pewny ze w moim skuterze jest cos nie tak z elektryka. Otoz aku ktory ladowal sie 2 dni w prostowniku , wytrzymuje 3 h w skuterze, odpalenie skutera na aku to jest tragedia , a dodam jeszcze ze aktualnie mam zepsuty starter nozny, a wiec w gre wchodzi odpalenie tylko na iskre. Nie wiem co to moze byc. Poszedlem do sklepu i kupiłem nowy za 50 zł, nic to nie dalo. Aku powinien sie raczej ladowac a nie rozladowywac... W nowo naladowanym aku moze 4-5 razy odpali , przejade nim dosc duzo km , powinien sie ladowac a tu jak przyjechałem na miesce a po 2 h stania chce fo odpalic to tak jest slaby aku ze az mi sie szkoda rozrusznika zrobiło. Nie wiem juz naprawde co to moze byc za przyczyna, moze pradnica nie działa? nie mam pojecia.....
druga sprawa jest taka, ze kupiłem nowy przerywarz kierunkowskazów, podlaczylem , bo tamten mi sie spalil i teraz zamiast migac to kierunki sie swieca a powinny mrugac, nie ma nawet tego charakterystycznego pipkania jak to jest w kierunkach. POMOCY ! ! !
druga sprawa jest taka, ze kupiłem nowy przerywarz kierunkowskazów, podlaczylem , bo tamten mi sie spalil i teraz zamiast migac to kierunki sie swieca a powinny mrugac, nie ma nawet tego charakterystycznego pipkania jak to jest w kierunkach. POMOCY ! ! !
- Memory
- Świeżak
co do kierunków na słabym aku moze byc że nie przerywają. zobacz sobie na jakiej zasadzie działają przerywacze i bedziesz miał odpowiedz czemu nie przerywa
co do elektryki to oddaj skuterka do elektryka. sam nic nie zdziałasz. zapewne masz jakiegos złodzieja prądu. moze byc to np przetarty kabelek od + który styka sie gdzies z ramą pomału rozładowując aku. albo np masz uszkodzoną cewke od ładowania. we własnym zakresie pewnie nawet nie miał byś jak sprawdzic co jest nie tak. elektryk zrobi to szybciej i fachowo. byc moze usterka jest bardzo mała

co do elektryki to oddaj skuterka do elektryka. sam nic nie zdziałasz. zapewne masz jakiegos złodzieja prądu. moze byc to np przetarty kabelek od + który styka sie gdzies z ramą pomału rozładowując aku. albo np masz uszkodzoną cewke od ładowania. we własnym zakresie pewnie nawet nie miał byś jak sprawdzic co jest nie tak. elektryk zrobi to szybciej i fachowo. byc moze usterka jest bardzo mała
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
- marciniaczek
- Świeżak
oczywiscie
jeżeli dzieje sie to w obiegu z bezpiecznikiem
są przypadki kiedy aku nie ma bezposrednio wyjscia z bezpiecznikiem. tylko bezpieczniki są oddzielnie od swiateł rozrusznika itp. i plusowy kabel moze dotykac ramy 5 cm za akumulatorem - nic wtedy nie bedzie widac, nic nie walnie a pomału bedzie aku zdychało. oczywiscie nie mówie tu o stykaniu plus z minusem tylko wystarczy że kabel jest przetarty i nawet przez lakierowana powierzchnie pomału rozładowuje aku 

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
możesz mieć coś z tym przerywaczem kierunków jeśli to nie to, trzeba sprawdzić kabel od ładowania.
P.S jak jedziesz bez świateł aku szybciej się ładuje:D.
Jak mamy to rozumieć? czy jako zachętę do jeżdżenia bez świateł? :?
P.S jak jedziesz bez świateł aku szybciej się ładuje:D.
Jak mamy to rozumieć? czy jako zachętę do jeżdżenia bez świateł? :?
- KmL1234
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Motorowery do 50 ccm
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 5 gości