Zobacz wÄ…tek - Akumulator
NAS Analytics TAG

Akumulator

i inne małe pojemności
_________

Akumulator

Postprzez Mianas » 30/1/2011, 12:39

witam. Ostatnio zauważyłem ze mój skuter strasznie słabo kreci i nie mogłem go odpalic wiec wziełem klemy i podłaczyłem pod prostownik i odpalił od "dotyku". Podejrzewam ze akumulator sie zuzył i bd musiał kupic nowy i tu jest moje pytanie na co patrzec przy kupnie akumulatora? Tylko nie mówicie ze na kształt i to zeby mi sie zmiescił w miejsce starego bo tyle to i ja wiem. Dziadek mi cos mówił zeby był jak najwieksza moc rozruchowa prawda to?
Honda VFR 700 Interceptor
Mianas
Świeżak

Postprzez marciniaczek » 30/1/2011, 12:47

siema! 8) Polecam http://www.scigacz.pl/Akumulator,motocy ... 14628.html zwróć uwage na to ile amperogodzin (ah) ma stary to kup najlepiej o takiej samej ilości (ah) i na volty (v) jak masz instalacje 12v to kup 12v jak 6v to 6v i to chyba tyle 8) :D
marciniaczek
Świeżak

Postprzez marynarz1 » 30/1/2011, 12:49

Musisz jeszcze zwrócić uwagę na to z której strony masz + a gdzie - oraz przelew jeżeli to nie będzie bezobsługowy akumulator.
SUZUKI RF 900 96'
marynarz1
Świeżak

Postprzez komarcc » 30/1/2011, 13:00

To zależy czy jeździsz w dalekie trasy czy raczej tylko do miasta i z powrotem, jak tylko nie daleko to bierz 4-5Ah, jak trochę jeździsz dalej możesz dać 6-8Ah, tylko nie myśl, że im mocniejszy akumulator tym lepszy, bo jeśli kupisz 12Ah to on nigdy nie będzie doładowany i szybko będziesz musiał kupować następny, tym bardziej, że w Twoim skuterku jest słaba prądnica, a na światłach trzeba jeździć cały czas. Jeśli chcesz mieć akumulator przy którym nie trzeba nic robić to bierz żelowy, ja jednak polecam jakiś kwasowy, według mnie mają dłuższą żywotność i w ogóle są lepsze, tylko trzeba co kilka miesięcy sprawdzić stan elektrolitu w celach.

Na twoim miejscu podłączyłbym ten Twój akumulator pod prostownik i niech się ładuje małym prądem przez około 12 godzin, może po prostu trzeba go podładować i będzie dalej hulać jak nowy, możesz również sprawdzić miernikiem jakie trzyma napięcie przy odpalaniu, jakie będzie na następny dzień itp. Właściwe napięcie znajdziesz bez problemu w google.pl .
komarcc
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez Mianas » 30/1/2011, 21:57

skuter kupiłem 2 lata temu nowy wiec akumulatr tez powinien byc nowy,co sie okazuje na akumulatorze pisze data produkcji 2001r. Ma 7Ah wiec taki chyba kupie. A juz go ładowałem małym pradem przez 12 godzin i dalej jest to samo wyswietla sie na liczniku ze jest 100% naładowany a słabo kręci. Skuterkiem więcej jeżdze w dalsze trasy nie po miescie. A jakiej marki najlepiej kupic żeby posłużył troche i żebym zaraz nie musiał kupywac kolejnego?
Honda VFR 700 Interceptor
Mianas
Świeżak

Postprzez henio12323 » 30/1/2011, 22:03

marka to pól biedy - głownie chodzi o cene. im wiecej dasz tym solidniejszy i mocniejszy bedziesz miał tych do 50 zł bym sie wsytrzegał sam kupiłę mza 40 z wysyłką nie wytrzymał sezonu.. ale dobrze że roczna gwarancja to wymienili mi na nowy a potem skutera sprzedałem. powyzej 50 zł juz cos ciekawszego sie kupi. popatrz cenowo na aku żelowe. są duzo fajniejsze niz ołowiowe co prawda droższe stosunkowo ale dłuzej wytrzymują (są bardziej żywotne) no i nie musisz kontrolowac poziomu i gęstosci elektrolitu
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250

Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
henio12323
Moderator

Powrót do Motorowery do 50 ccm

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 31 gości

na górê