Punkty karne A.D.2011
• Strona 1 z 1
Punkty karne A.D.2011
Witam,
Wiem, że było już sporo tematów o zmianach w PoRD od stycznia b.r. ale nigdzie nie znalazłem konkretnych informacji na temat. Zgodnie z doniesieniami medialnymi
Moje pytanie brzmi. Czy zmienia się zasada zerowania punktów karnych za wykroczenia. Dotychczas sprawa byla jasna - punkty ulegają zerowaniu po upływie roku od daty popełnienia wykroczenia. Nie wiem natomiast jak to się ma do
Czy gdy uzbieram 24 punkty, to po kursie reedukacyjnym kolejne punkty nie będą "zerowane" przez okres 5 lat? Czy będą zerowane co roku, a jedynie jeśli w ciągu okresu następnych 5 lat przekroczę 24 punkty w danym roku to prawko zostanie zatrzymane?
Nie wiem czy nie zagmatwałem więc wyjaśnię na przykładzie. Załóżmy że jestem po kursie reedukacyjnym odbytym w 2011.
1. W IX 2011 złapię 5pkt.
2. W V 2012 złapię 10pkt
3. W XI 2013 złapię 10 pkt.
Utracę wtedy prawko?
Nigdzie nie mogę znaleźć takich informacji :/
PS: Aby uniknąć porad w stylu "Trza było nie zap**lać" informuję, że nie uzbierałem do tej pory 24 pkt
Wiem, że było już sporo tematów o zmianach w PoRD od stycznia b.r. ale nigdzie nie znalazłem konkretnych informacji na temat. Zgodnie z doniesieniami medialnymi
...Jednocześnie zlikwidowane zostaną kursy redukujące ilość posiadanych punktów karnych. Jeżeli uzbieramy ich w ciągu roku 24, zostaniemy skierowani na kurs reedukacyjny.
Gdy przez kolejne 5 lat ponownie uzbieramy 24 punkty, utracimy prawo jazdy. Chcąc je odzyskać będziemy musieli przejść szkolenie i zdać egzamin tak samo, jak osoby robiące to po raz pierwszy...
Moje pytanie brzmi. Czy zmienia się zasada zerowania punktów karnych za wykroczenia. Dotychczas sprawa byla jasna - punkty ulegają zerowaniu po upływie roku od daty popełnienia wykroczenia. Nie wiem natomiast jak to się ma do
Gdy przez kolejne 5 lat ponownie uzbieramy 24 punkty, utracimy prawo jazdy.
Czy gdy uzbieram 24 punkty, to po kursie reedukacyjnym kolejne punkty nie będą "zerowane" przez okres 5 lat? Czy będą zerowane co roku, a jedynie jeśli w ciągu okresu następnych 5 lat przekroczę 24 punkty w danym roku to prawko zostanie zatrzymane?
Nie wiem czy nie zagmatwałem więc wyjaśnię na przykładzie. Załóżmy że jestem po kursie reedukacyjnym odbytym w 2011.
1. W IX 2011 złapię 5pkt.
2. W V 2012 złapię 10pkt
3. W XI 2013 złapię 10 pkt.
Utracę wtedy prawko?
Nigdzie nie mogę znaleźć takich informacji :/
PS: Aby uniknąć porad w stylu "Trza było nie zap**lać" informuję, że nie uzbierałem do tej pory 24 pkt

- pitti
- Świeżak
chodzi pewnie o to ze
masz 24 pkt idziesz na kurs reedukacyjny, po czym przez 5 lat jesli uzbierasz 24 pkt tracisz prawko i robisz od nowa
ale jesli minie 5 lat od kursu reedukacyjnego to
znowu lapiesz 24 pkt i mozesz isc na kolejny kurs reedukacyjny
jesli sie myle poprawcie mnie
a pkt kasuja sie po roku od ich otrzymania
masz 24 pkt idziesz na kurs reedukacyjny, po czym przez 5 lat jesli uzbierasz 24 pkt tracisz prawko i robisz od nowa
ale jesli minie 5 lat od kursu reedukacyjnego to
znowu lapiesz 24 pkt i mozesz isc na kolejny kurs reedukacyjny
jesli sie myle poprawcie mnie
a pkt kasuja sie po roku od ich otrzymania
- xede
- Świeżak
poszukaj w dziale prawo, już było to zanalizowane
jak znajdziesz, to przy okazji dowiesz się o jaki akt prawny chodzi
jak znajdziesz, to przy okazji dowiesz się o jaki akt prawny chodzi
(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
-
madcap - Administrator
dzięki. Poszukałem i znalazłem (nie wiem jakim cudem przeoczyłem to wcześniej).
http://www.kodeksdrogowy.com.pl/dodatki ... d2010.html
Czyli jak rozumiem, odpowiedź na moje pytanie brzmi: po przekroczeniu 24 pkt i obyciu kursu reedukacyjnego, konto punktowe zostaje wyzerowane. Natomiast punkty zdobyte w ciagu następnych 5 lat sumują się. Czyli w podanym w pierwszym poście przykładzie - zawinęli by mi prawko.
W takim razie proszę o zamknięcie tematu.
pzdr.pitti
Art. 103. 1. Starosta wydaje decyzję administracyjną o cofnięciu uprawnienia do kierowania pojazdami w przypadku:
(...)
2. ponownego przekroczenia liczby 24 punktów otrzymanych za naruszenie przepisów ruchu drogowego w okresie 5 lat od dnia wydania skierowania na kurs reedukacyjny, o którym mowa w art. 99 ust. 1 pkt 4 lit. a;
http://www.kodeksdrogowy.com.pl/dodatki ... d2010.html
Czyli jak rozumiem, odpowiedź na moje pytanie brzmi: po przekroczeniu 24 pkt i obyciu kursu reedukacyjnego, konto punktowe zostaje wyzerowane. Natomiast punkty zdobyte w ciagu następnych 5 lat sumują się. Czyli w podanym w pierwszym poście przykładzie - zawinęli by mi prawko.
W takim razie proszę o zamknięcie tematu.
pzdr.pitti
- pitti
- Świeżak
jeszcze nie
dopiero prezydent podpisał ustawę
musi ona jeszcze zostać opublikowana w Dzienniku Ustaw i musi po opublikowaniu upłynąć okres vacatio legis, co w sumie przełoży się jeszcze na jakieś 3-4 tygodnie
dopiero prezydent podpisał ustawę
musi ona jeszcze zostać opublikowana w Dzienniku Ustaw i musi po opublikowaniu upłynąć okres vacatio legis, co w sumie przełoży się jeszcze na jakieś 3-4 tygodnie
(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
-
madcap - Administrator
-
peterwhite - Świeżak
• Strona 1 z 1