Zobacz wÄ…tek - <i>[biblioteka]</i> Nowe kategorie prawa jazdy na...
NAS Analytics TAG

[biblioteka] Nowe kategorie prawa jazdy na...

Komentarze użytkowników
_________

Postprzez Komentatorzy » 4/10/2012, 17:55

Komentatorzy napisał(a):Czegoś tu nie rozumiem...Być może się mylę... Wszyscy teraz tak się śpieszą żeby zrobić kat. A, lecz i tak będą musieli ją wymienić na odpowiednią do wieku :

Art. 124.

1. Osoby posiadające prawa jazdy wydane do dnia 18 stycznia 2013 r. obowiązane są dokonać ich wymiany, na prawa jazdy zgodne z nowym wzorem prawa jazdy określonym w przepisach wydanych na podstawie art. 20 ust. 1 pkt 1.

Teraz załóżmy, że ja mam 18 lat i zrobię teraz prawko przed nowymi przepisami A, to po wejściu nowej ustawy i tak będę musiał je wymienić na A2 więc nie widzę sensu teraz robić prawka na "żeby zdążyć". Oprócz tego za wymianę u urzędzie trzeba będzie uiścić "opłatę ewidencyjną" a znając nasz urząd to będzie ona dość wysoka. Reasumując, większe koszty człowiek poniesie robiąc prawko na A przed nowymi przepisami, bo zapłaci za kurs, lekarza, egzamin i dodatkowo opłatę za wymianę prawka A na A2. Pozdrawiam.<br><hr>Wojtiz<br>
tutaj pisze ''zgodnie z nowym wzorem prawa jazdy'' to znaczy będzie po prostu inaczej ten plastik wyglądał i tyle to jest tak samo jak wymiana dowodów osobistych.<br><hr>CJ
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 8/10/2012, 16:23

Ta ustawa nie wejdzie w życie od 2013 tylko od roku 2015 :) więc Panowie spokojnie... :) A autora tej strony proszę o zmianę tej treści :)<br><hr>nowaustawa
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 8/10/2012, 16:42

Komentatorzy napisał(a):Ta ustawa nie wejdzie w życie od 2013 tylko od roku 2015 :) więc Panowie spokojnie... :) A autora tej strony proszę o zmianę tej treści :)<br><hr>nowaustawa<br>
Witam. A z kąd masz takie informacje? Bo ja również słyszałem wersję, że to wejdzie ale w maju 2013r. Jeśli ktoś jest w tym temacie obeznany to proszę o konkretne info.<br><hr>David
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 8/10/2012, 17:12

Komentatorzy napisał(a):Ta ustawa nie wejdzie w życie od 2013 tylko od roku 2015 :) więc Panowie spokojnie... :) A autora tej strony proszę o zmianę tej treści :)<br><hr>nowaustawa<br>
Oficjalnie wchodzi od 11 stycznia 2013 i nie gadaj bzdur ;) <br><hr>macko3131
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 9/10/2012, 22:33

Z tego co sie dowiedzialem maja wejsc w maju 2013 lub w 2015 gdyz nie maja kasy na przetargii.<br><hr>Silver
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 11/10/2012, 18:36

Komentatorzy napisał(a):Witam , mam pytanie zapisałam sie w 2012 roku na prawo jazdy ale nie wiem jak wyrobie sie z czasem . Więc moje pytanie sie tyczy tego czy zapisując się w 2012 r jak w styczniu lub w lutym będe podchodziła do egzaminu to po starych zasadach czy już na nowych ??<br><hr>Justyna<br>
Komentatorzy napisał(a):Jesli egzamin teoretyczny zdasz jeszcze na starch zasadach to i praktyczny jest na starych<br><hr>Dante<br>
niestety kolego nie masz racji, poniewaz jest to sprawdzone ze jesli w tym roku zdasz teorie i zrobisz kurs, to owszem jest to wazne przez 6 m-cy, co znaczy, iz do ok. kwietnia kiedy beda nowe przepisy. wniosek wszystko robimy od nowa:)powodzenia zycze zdajacym w przyszlych latach<br><hr>perspektywa
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 13/10/2012, 20:07

witam! Wiecie, co? Oni sami nie wiedza jak to bedzie. Projekt jest, niby zatwierdzony, niby ma wejsc w styczniu i niby pstryk sie wszystko zmieni. Ktos komu minelo pol roku od teorii ma zalozmy egzamin wytyczony na 17 stycznia 2013r i siada przedkompem a tu ma nowe egzaminy... i myslicie ,ze mozna tak? Mysle,ze nie. nie podepre tego przepisami. Gdyby wiedzieli no Ci wiecie z Firmy;p;p hehe to by wyjasnili co i jak -chodzi o chlopakow i dziewczyny ,co zdaja na A - co z wiekiem jesli maja 18 i zdaja na A znaczy sa po kursie na A maja zdawac na A1 . przed wejsciem tego w zycie musi byc wszystko jase a nie wszyscy gdybaja i sie delikatnie mowiacvzastanawiaja. Tak jak z wprowadzeniem nowej matury. Nie moze byc tak ,ze uczysz sie dostarej i a za dwa miesiace zalozmy wchodzi rozporzadenie ,ze masz zdawac nowa. Wprowadzaja zamieszanie ...<br><hr>pad2raz
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 17/10/2012, 21:18

hej ;) Czytam na wielu stronach, forach itp. i w dalszym ciągu mam pytanie czy od lutego 2012 wchodzi przepis że prawo jazdy kat A od 24 lat czy dopiero w 2013? Bardzo dziękuję za odpowiedź!<br><hr>Ola
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 29/10/2012, 22:12

Komentatorzy napisał(a):Witam. Jestem urodzony 5 marca jak autor 1 komentarza xD w 2013 roku będę miał 18 lecz chcę zacząć zdawać od stycznia. Czy dam radę jeszcze na starych przepisach??<br><hr>i3oLo<br>
też jestem z 5 marca.;) I też mam ten sam dylemat... Zaczynam w grudniu teorię z kat. A, w każdym razie z motoru, bo tam w ośrodku szkoleniowym też nikt nic nie wie.. Mam cichą nadzieję, że może jeszcze im się przedłuży o te kilka miesięcy i oboje damy radę na starych przepisach.;) Pozdrawiam<br><hr>Agnieszka
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 3/11/2012, 10:48

Czy jak zaczołem zdawać prawo jazdy na stary system to będę miał możliwość zawsze zdawania na stary , to na wypadek jak by mi się w wordzie nie udało , czy mam limit czasowy .<br><hr>Rider
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez leff » 3/11/2012, 15:18

Komentatorzy napisał(a):Czy jak zaczołem zdawać prawo jazdy na stary system to będę miał możliwość zawsze zdawania na stary , to na wypadek jak by mi się w wordzie nie udało , czy mam limit czasowy .<br><hr>Rider

jak sie nie wyrobisz to zdajesz po nowemu
Twoj podpis jest za dlugi
leff
ZlyCzlowiek

Postprzez Komentatorzy » 7/11/2012, 17:50

Coś czuje, że będę śmigał bez prawka.Innego wyjścia nie ma...<br><hr>Patryk
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 22/11/2012, 13:50

Komentatorzy napisał(a):Czy jak zaczołem zdawać prawo jazdy na stary system to będę miał możliwość zawsze zdawania na stary , to na wypadek jak by mi się w wordzie nie udało , czy mam limit czasowy .<br><hr>Rider<br>
witaj,niestety na nowych. jestem w tej samej sytuacji, pytalem egzaminatora. placna nowych motocyklach ...jedyny plus to taki, ze jeslimasz 24 lata to omina Cie poprzednie kategorie. <br><hr>pad2raz
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 28/11/2012, 18:07

Witam;) Miałem dziś egzamin na Kat A z tym ,że ślizgiem zaliczyłem glebe (podczas awaryjnego Hamowania na sliskiej i mokrej od deszczu kostce) więc poszedłem zapytać jak to będzie w roku 2013? czy na starych czy na nowych zasadach zdawalność? klient chodził pytał (dokładnie jakby sam nie wiedział) i w końcu przyszedł oznajmiając że jak wejdą nowe przepisy to po nowemu ... Pozdrawiam tych którzy są w podobnej sytacji i nie wiedzą o co kaman w roku 2013 Pozdrawiam<br><hr>Motorynek
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 28/11/2012, 19:49

Komentatorzy napisał(a):Witam;) Miałem dziś egzamin na Kat A z tym ,że ślizgiem zaliczyłem glebe (podczas awaryjnego Hamowania na sliskiej i mokrej od deszczu kostce) więc poszedłem zapytać jak to będzie w roku 2013? czy na starych czy na nowych zasadach zdawalność? klient chodził pytał (dokładnie jakby sam nie wiedział) i w końcu przyszedł oznajmiając że jak wejdą nowe przepisy to po nowemu ... Pozdrawiam tych którzy są w podobnej sytacji i nie wiedzą o co kaman w roku 2013 Pozdrawiam<br><hr>Motorynek<br>
wedle mnie jest to trochę chore bo kto mi odda pieniążki za kursy które zadawałem na starych zasadach? jutro idę zapisać się na kolejną jazdę i popytam jak to będzie.

Pozdrawiam<br><hr>Michał
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 28/11/2012, 21:26

Komentatorzy napisał(a):Witam;) Miałem dziś egzamin na Kat A z tym ,że ślizgiem zaliczyłem glebe (podczas awaryjnego Hamowania na sliskiej i mokrej od deszczu kostce) więc poszedłem zapytać jak to będzie w roku 2013? czy na starych czy na nowych zasadach zdawalność? klient chodził pytał (dokładnie jakby sam nie wiedział) i w końcu przyszedł oznajmiając że jak wejdą nowe przepisy to po nowemu ... Pozdrawiam tych którzy są w podobnej sytacji i nie wiedzą o co kaman w roku 2013 Pozdrawiam<br><hr>Motorynek<br>
Komentatorzy napisał(a):wedle mnie jest to trochę chore bo kto mi odda pieniążki za kursy które zadawałem na starych zasadach? jutro idę zapisać się na kolejną jazdę i popytam jak to będzie.

Pozdrawiam<br><hr>Michał<br>
Witam. Mam dla was taka informacje, że przepisy dotyczące kat. A zmieniają się dnia 19 stycznia 2013r było dzisiaj w panoramie. Nie wiem czy to oficjalny komunikat, ale prawdopodobnie jednak wejdzie.<br><hr>dawid94
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez alex. » 29/11/2012, 03:44

Zdania są podzielone. W internecie można znaleźć artykuły, że zmiany wejdą, jak i te w których pisze, że nie wejdą. 19 stycznia 2013 wszystko się okaże. Nie ma co gdybać - trzeba czekać.
alex.
Świeżak

Postprzez Komentatorzy » 19/12/2012, 00:29

Co do tych kategorii, wieku i przepisów to calkiem ciekawa sprawa. Ja miałem to szczęście i zdawalem prawko na A kat. w sierpniu w Anglii i tu sytuacja jest o wiele łatwiejsza. Po pierwsze aby uczyc sie jezdzic na motorze do 125cc wystarczy przejsc jednodniowy kursik to ok 5 godz. teorii i jazdy. Jest to kurs bez egzaminu i po nim kazdy przez 2 lata ma prawo poruszac sie po drogach w UK motorem do 125cc z nalepkami "L" uczac sie jezdzic samemu nawet bez egzaminu z teorii. W ciagu tych 2 lat ma prawo przystapic do egzaminów i uzyskac prawko. Teoretyczny egzamin sklada sie z 2 czesci - pytan i filmików. W trakcie filmików klikasz myszka jak najszybciej gdy spostrzegaz zagrozenie. Bardzo prosty egzamin. Praktyczny sklada sie z 2 czesci: MOD1 i MOD2. Zdajac go wybierasz czy chcesz miec pelne prawko kat A czy przez pierwsze 2 lata miec kat A1 i jezdzic tylko max 125cc a po 2 latach automatycznie bez jakichkolwiek egzaminow miec pelna kat A.
MOD1 to po prostu plac manewrowy - zwykly slalom, ósemka, awaryjne hamowanie itp.
MOD2 to jazda po miescie. Kazdy egzamin trzeba zdac po kolei -najpierw teorie potem MOD1 i MOD2.
Co ciekawe kazdy z nich jest traktowany indywidualnie , czyli jak nie zdasz MOD2 to teoria i MOD1 ciagle sa wazne i nie musisz ich powtarzac. To ulatwia zycie:)<br><hr>ak83
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 19/12/2012, 00:35

Komentatorzy napisał(a):Co do tych kategorii, wieku i przepisów to calkiem ciekawa sprawa. Ja miałem to szczęście i zdawalem prawko na A kat. w sierpniu w Anglii i tu sytuacja jest o wiele łatwiejsza. Po pierwsze aby uczyc sie jezdzic na motorze do 125cc wystarczy przejsc jednodniowy kursik to ok 5 godz. teorii i jazdy. Jest to kurs bez egzaminu i po nim kazdy przez 2 lata ma prawo poruszac sie po drogach w UK motorem do 125cc z nalepkami "L" uczac sie jezdzic samemu nawet bez egzaminu z teorii. W ciagu tych 2 lat ma prawo przystapic do egzaminów i uzyskac prawko. Teoretyczny egzamin sklada sie z 2 czesci - pytan i filmików. W trakcie filmików klikasz myszka jak najszybciej gdy spostrzegaz zagrozenie. Bardzo prosty egzamin. Praktyczny sklada sie z 2 czesci: MOD1 i MOD2. Zdajac go wybierasz czy chcesz miec pelne prawko kat A czy przez pierwsze 2 lata miec kat A1 i jezdzic tylko max 125cc a po 2 latach automatycznie bez jakichkolwiek egzaminow miec pelna kat A.
MOD1 to po prostu plac manewrowy - zwykly slalom, ósemka, awaryjne hamowanie itp.
MOD2 to jazda po miescie. Kazdy egzamin trzeba zdac po kolei -najpierw teorie potem MOD1 i MOD2.
Co ciekawe kazdy z nich jest traktowany indywidualnie , czyli jak nie zdasz MOD2 to teoria i MOD1 ciagle sa wazne i nie musisz ich powtarzac. To ulatwia zycie:)<br><hr>ak83<br>
I co ciekawe nie ma badan lekarskich, jedynie na egzaminie praktycznym stawiaja cie na lini i kaza przeczytac tablice z samochodu na przeciw - sprawdzaja tak tylko wzrok <br><hr>jaro
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 19/12/2012, 15:27

Komentatorzy napisał(a):Co do tych kategorii, wieku i przepisów to calkiem ciekawa sprawa. Ja miałem to szczęście i zdawalem prawko na A kat. w sierpniu w Anglii i tu sytuacja jest o wiele łatwiejsza. Po pierwsze aby uczyc sie jezdzic na motorze do 125cc wystarczy przejsc jednodniowy kursik to ok 5 godz. teorii i jazdy. Jest to kurs bez egzaminu i po nim kazdy przez 2 lata ma prawo poruszac sie po drogach w UK motorem do 125cc z nalepkami "L" uczac sie jezdzic samemu nawet bez egzaminu z teorii. W ciagu tych 2 lat ma prawo przystapic do egzaminów i uzyskac prawko. Teoretyczny egzamin sklada sie z 2 czesci - pytan i filmików. W trakcie filmików klikasz myszka jak najszybciej gdy spostrzegaz zagrozenie. Bardzo prosty egzamin. Praktyczny sklada sie z 2 czesci: MOD1 i MOD2. Zdajac go wybierasz czy chcesz miec pelne prawko kat A czy przez pierwsze 2 lata miec kat A1 i jezdzic tylko max 125cc a po 2 latach automatycznie bez jakichkolwiek egzaminow miec pelna kat A.
Co ciekawe kazdy z nich jest traktowany indywidualnie , czyli jak nie zdasz MOD2 to teoria i MOD1 ciagle sa wazne i nie musisz ich powtarzac. To ulatwia zycie:)<br><hr>ak83<br>
Komentatorzy napisał(a):I co ciekawe nie ma badan lekarskich, jedynie na egzaminie praktycznym stawiaja cie na lini i kaza przeczytac tablice z samochodu na przeciw - sprawdzaja tak tylko wzrok <br><hr>jaro<br>
Yyy, a jak nie przeczytasz, to się okaze, że nie zdajesz, i że cały kurs jest bez sensu, bo w rzeczywistosci tak czy siak nie mozesz prowadzić tego samochodu? ;o<br><hr>Agnieszka
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Komentarze do artykułów na Ścigacz.pl

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości

na górê