Åšwiece irydowe?
• Strona 1 z 1
Åšwiece irydowe?
Witam, chciałem zapytać o świece irydowe, a mianowicie czy spalanie jest naprawdę mniejsze i jak jest z ich wytrzymałością?
Wcześniej miałem zwykłe świece ngk zalecane wg manualna do mojej fzr świece były nowe i pierwsza padła po około 3,5 tys a druga po 5 tys wg producenta wytrzymują 20 kkm...Więc dane producenta nijak się mają do rzeczywistości stąd moje pytanie na temat świec irydowych.
Wcześniej miałem zwykłe świece ngk zalecane wg manualna do mojej fzr świece były nowe i pierwsza padła po około 3,5 tys a druga po 5 tys wg producenta wytrzymują 20 kkm...Więc dane producenta nijak się mają do rzeczywistości stąd moje pytanie na temat świec irydowych.

- Lysek
- Świeżak
A jak traktowałeś te świece że tak szybko padły? Jakieś odpalanie na chwilkę po wymianie świec? Albo jakoś mieszanka dziwnie ustawiona. W sprawnym silniku świece nie powinna tak szybko padać. W zwalonym to nawet jak jakaś zajebiaszczą wkręcisz to padnie po kilku k.
-
Invi - VIP Åšcigacz.pl
swieca ile ma zadane to tyle wytrzyma - złe uzytkowanie skraca ich zywotnosc
tak samo jak ogólnie z silnikiem jak katujesz nie zmieniasz płynów to ci na pewno nie dolata tyle co producent napisał
co do irydówek one dają lepsza i pewniejsza iskre przez co mieszanka sie lepiej spala. przez co moto moze miec nieco lepszego kopa i moze mniej palic. ale czy róznica bedzie olbrzymia to zalezy od danego motocykla wg producenta swiec irydowych moc moze wzrosnąć o 5% jednemu tyle wzrośnie a innemu moze polepszyc sie nieznacznie
głownie do wyczynowych silników irydówki są wręcz wymagane

co do irydówek one dają lepsza i pewniejsza iskre przez co mieszanka sie lepiej spala. przez co moto moze miec nieco lepszego kopa i moze mniej palic. ale czy róznica bedzie olbrzymia to zalezy od danego motocykla wg producenta swiec irydowych moc moze wzrosnąć o 5% jednemu tyle wzrośnie a innemu moze polepszyc sie nieznacznie

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
mam irydowe nie widze roznicy chociaz podobno robia wieksze przebiegi nie wiem wiem za to ze jest duzo odrubek ngk na rynku
TL1000R- Odszedł została Hayabusa i
Nowy nabytek KTM RC8
Nowy nabytek KTM RC8
-
RUTRA.RD - VIP Åšcigacz.pl
motocyklem głównie dojeżdżam do szkoły 11 km w jedną stronę choć zaliczam czasami trasy niedzielne po 200 km:)
Ciężko stwierdzić co z tymi świecami było założone były przed serwisem zaraz po kupnie motocykl wtedy ciężko palił (popękane gumowe króćce ssące) przejechałem tak około 700 km na krótkich trasach ponieważ nie miałem prawo jazdy następnie serwis wszystko zostało wymienione wszelkie regulacje płyny itp. przejechałem jakieś 4 może 3 tys. km i pierwsza świeca padła jakieś 500 km i następna padła
dodam jeszcze że pierwsza padła na następny dzień po zatankowaniu benzyny z jakiejś małej czeskiej stacji paliw o pochodzeniu nieznanym...
Ciężko stwierdzić co z tymi świecami było założone były przed serwisem zaraz po kupnie motocykl wtedy ciężko palił (popękane gumowe króćce ssące) przejechałem tak około 700 km na krótkich trasach ponieważ nie miałem prawo jazdy następnie serwis wszystko zostało wymienione wszelkie regulacje płyny itp. przejechałem jakieś 4 może 3 tys. km i pierwsza świeca padła jakieś 500 km i następna padła

dodam jeszcze że pierwsza padła na następny dzień po zatankowaniu benzyny z jakiejś małej czeskiej stacji paliw o pochodzeniu nieznanym...
- Lysek
- Świeżak
dokładnie, jak stare to nie ma co sie dziwić ze padły. raczej podróbki to nie były skoro padły prawie obie naraz. to nawet dobry znak - to znaczy że obie wytrzymały praktycznie zadany czas. wymieniaj i kontroluj dalej czy padają. ale cos mi sie zdaje że nie bedzie problemu i znowu polatają nie jeden sezon ;D
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
tak
generalnie warto dołozyc troche $$ i miec lepsze świece. do starych motocykli średnio sie opłaca. ale do nowszych jednostek jak najbardziej !

generalnie warto dołozyc troche $$ i miec lepsze świece. do starych motocykli średnio sie opłaca. ale do nowszych jednostek jak najbardziej !
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 11 gości