20 latem, Motor dobrym dojazdem do pracy ?
• Strona 1 z 2 • 1, 2
20 latem, Motor dobrym dojazdem do pracy ?
Witam mam 20 lat, i takie pytanie słyszałem że można mieć motor do określonej pojemnośći bez prawa jazdy, 2 pytańie czy można się takim motorem wybrać na obwodnice ? Zawszę bardziej interesowały mnie samochody ale może motor by był lepszym rozwiązaniem na dojazd do pracy. Może bym prosił o jakąś oferte takiego motocyklu 

- SzczurekApst
- Świeżak
Bez prawa jazdy możesz się poruszać motorowerem czyli do pojemności 50 cm3. Czy możesz się poruszać po obwodnicy? Jeżeli nie jest to droga ekspresowa ani autostrada to tak oraz jeżeli nie ma ewidentnego znaku zakazu poruszania się motorowerom.
SUZUKI RF 900 96'
-
marynarz1 - Świeżak
obwodnica 3-miasta jest drogÄ… ekspresowa
więc i tak z mocy prawa piździkiem nie może na nią wjechać
więc i tak z mocy prawa piździkiem nie może na nią wjechać
(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
-
madcap - Administrator
Polecam komunikacjÄ™ miejskÄ…, albo teleportacje
Lepiej pozostań przy samochodach jeżeli dwa kółka nigdy cię nie kręciły bo mógł bys się rozczarować, a to wiąże się zawsze z kosztami które mógł bys przeznaczyć na cos bardziej interesującego dla ciebie.

- 5
- Świeżak
a ja mam inne rozwiazanie. no dobra na obwodnice kolega wjechac nie moze - ale po co komu obwodnica jak takim pierdopędem szybciej sie prześlizgnie przez miasto
50 ccm są na tyle małe zwinne i maja niezła przyspieche do tych przepisowych 50 km/h ze spoko robią wszystkie samochody.no i zapewne na paliwko pójdzie sporo mniej. ja tam brałbym 50 ccm gdybym miał taką opcje. no dobra 125 ccm moze i lepsza ale trzeba miec kase a nie kazdy zyje ze moto stoi na 1 miejscu. prawko kosztuje moto kosztuje tez wiecej no i drozsze przeglady i drozsze opłaty i to po to żeby czasem podjechac do pracy. 50 przy tym wypada duzo lepiej ;D
a na obwodnicy gdyby to była zwykła droga to nawet szybki ruch nic ci nie zrobi
dobra 50 też swoje pociśnie
)

a na obwodnicy gdyby to była zwykła droga to nawet szybki ruch nic ci nie zrobi

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
henio12323 napisał(a): 50 ccm są na tyle małe zwinne i maja niezła przyspieche do tych przepisowych 50 km/h ze spoko robią wszystkie samochody.
... dobra 50 też swoje pociśnie)
jak chcesz byc przepisowy to motorower powinien cisnac na max 45km/h
spalanie 125 maja podobne, przy predkosciach motoroweru czasem nawet mniejsze, bo przelozenia sa korzystniejsze dla eco jazdy
co nie zmienia faktu, że dobry skuter nie jest zły na miasto, na obwodnice niebardzo, ale po co tam jechac, skoro mozna przejechać przez srodek korka

- regis440
- Świeżak
nie chce byc przepisowy bo jeszcze nigdy na oczy nie widziałem motroweru który wyciska do 45 km h głupi 50 letni komarek poleci więcej
co do spalania no tak, fajnie jest mieć mocy zawsze nieco w zapasie niz niedomiar. ale czy jest sens czasami zdawac specjalnie prawko (czas i pieniądze) plus łączyc dodatkowe koszty z opłatami dodatkowymi i kilka razy sie przejechac w korku ;P dla mnie moto to jedyny srodek transportu aktualnie w miescie ( po prostu nie chce auta bo na korki tylko moto :d ) i ja wiem że tylko tym bede latał wiec mam prawko itp itd ale np kumpel kupił sobie moto i on bedzie smigał okazyjnie. do szkoły czy gdziekolwiek to kupił motorower opłata 30 zł rocznie to nie opłata (przeglad teraz dochodzi ale to dla kazdego moto i tak d: )

co do spalania no tak, fajnie jest mieć mocy zawsze nieco w zapasie niz niedomiar. ale czy jest sens czasami zdawac specjalnie prawko (czas i pieniądze) plus łączyc dodatkowe koszty z opłatami dodatkowymi i kilka razy sie przejechac w korku ;P dla mnie moto to jedyny srodek transportu aktualnie w miescie ( po prostu nie chce auta bo na korki tylko moto :d ) i ja wiem że tylko tym bede latał wiec mam prawko itp itd ale np kumpel kupił sobie moto i on bedzie smigał okazyjnie. do szkoły czy gdziekolwiek to kupił motorower opłata 30 zł rocznie to nie opłata (przeglad teraz dochodzi ale to dla kazdego moto i tak d: )
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
jeśli OT
jeśli chodzi o szczegóły, to w tej chwili ograniczenie jest przy węźle Karczemki (podłączanie tzw. trasy kaszubskskiej) czyli drogi krajowej nr 7
drugim miejscem jest Straszyn, czyli punkt łączący budowaną południową część obwodnicy z wylotem w Koszwałach
pytanie co po badaniu mostu na węźle po wypadku gościa co przewoził koparkę
tak jeśli nie ma remontów to nie znajdziesz w 70 (pomijam zjazdy)
za to radością napawa mnie fakt trwającego od ponad roku "remontu nawierzchni" na obwodnicy Elbląga
radosna jest też info na temat "bezpłatnego" przejazdu Autostradą Obwodnicą Wrocławia przez Wrocław - bez komentarza
na dowód wklejam
http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,890 ... aczej.html
swoją drogą jeśli prawdą jest ziom, że masz 20 lat i chcesz kupić piździka
to imho albo jesteś pijak i straciłeś prawko, albo jesteś total cipą, że nie możesz nazbierać kasy na kurs i egzamin na A
jeśli chodzi o szczegóły, to w tej chwili ograniczenie jest przy węźle Karczemki (podłączanie tzw. trasy kaszubskskiej) czyli drogi krajowej nr 7
drugim miejscem jest Straszyn, czyli punkt łączący budowaną południową część obwodnicy z wylotem w Koszwałach
pytanie co po badaniu mostu na węźle po wypadku gościa co przewoził koparkę
tak jeśli nie ma remontów to nie znajdziesz w 70 (pomijam zjazdy)
za to radością napawa mnie fakt trwającego od ponad roku "remontu nawierzchni" na obwodnicy Elbląga
radosna jest też info na temat "bezpłatnego" przejazdu Autostradą Obwodnicą Wrocławia przez Wrocław - bez komentarza
na dowód wklejam
http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,890 ... aczej.html
swoją drogą jeśli prawdą jest ziom, że masz 20 lat i chcesz kupić piździka
to imho albo jesteś pijak i straciłeś prawko, albo jesteś total cipą, że nie możesz nazbierać kasy na kurs i egzamin na A
(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
-
madcap - Administrator
jeżeli zależy ci głównie na praktyczności pojazdu w mieście to najlepiej kup jakiegoś markowego skutera. będziesz miał do dyspozycji np. schowek w którym możesz np. schować kask czy jakieś zakupy. ale na obwodnicę to niczym poniżej 125ccm się nie wypuszczaj - jak już ktoś wcześniej napisał "rozjadą cię tam"
SPRZEDAM r1 rn04 8500zł
-
wasil1993p - Bywalec
ja tam sie z tym nie zgodze
kurde dobra prawko niby nie kosztuje duzo, nie jest trudno zrobic. ale na prawde nie kazdego ciagnie do wymarzonego prawka na MOTO i nie kazdy musi miec od razu 125 ccm. znam sporo ludzi którzy maja tylko skuterki 50 mimo że maja prawko - tanszy srodek lokomocji, najtanszy najmniej pali najmniej kosztuje utrzymanie, zawsze kiedy chcesz odpalasz jedziesz. ludzie tego pokroju że tak to ujme na 1 miejscu maja auto motocykl to dodatek - to tez trzeba uszanowac. dla mnie jak juz pisałem moto stoi na 1 miejscu i prawko dla mnie to podstawa. ale nie kazdy mysli o moto jako podstawa transportu

kurde dobra prawko niby nie kosztuje duzo, nie jest trudno zrobic. ale na prawde nie kazdego ciagnie do wymarzonego prawka na MOTO i nie kazdy musi miec od razu 125 ccm. znam sporo ludzi którzy maja tylko skuterki 50 mimo że maja prawko - tanszy srodek lokomocji, najtanszy najmniej pali najmniej kosztuje utrzymanie, zawsze kiedy chcesz odpalasz jedziesz. ludzie tego pokroju że tak to ujme na 1 miejscu maja auto motocykl to dodatek - to tez trzeba uszanowac. dla mnie jak juz pisałem moto stoi na 1 miejscu i prawko dla mnie to podstawa. ale nie kazdy mysli o moto jako podstawa transportu

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
A wiec tak, myślałem o 125 którą można przerobić na 50, jeżeli chodzi o dojazd do pracy to chodzi o kawałek z Złotej karczmy do Osowej dokładnie selgrosa.
Jak narazie z ofert widziałem Aprilia rs 125 z 1999 roku ( coś o niej moge prośić ? )
Jak narazie z ofert widziałem Aprilia rs 125 z 1999 roku ( coś o niej moge prośić ? )
Widzisz miałem może trochę inna sytuacje w domu niż Ty i może po prostu miałem inne wydatki ?swoją drogą jeśli prawdą jest ziom, że masz 20 lat i chcesz kupić piździka
- SzczurekApst
- Świeżak
"Jak se przerobisz 125 na 50 to wydatki możesz mieć dużo większe. Mniejszym ryzykiem byłoby po prostu latanie bez prawka."
Właśnie chodzi o podróżowanie bez prawka na sam dowód osobisty, a 125 przerobić na 50 to chyba nie tak rzadka sprawa
Właśnie chodzi o podróżowanie bez prawka na sam dowód osobisty, a 125 przerobić na 50 to chyba nie tak rzadka sprawa
- SzczurekApst
- Świeżak
W gdansku nie wiem, ale u mnie w miescie 2 lata jezdzilem skuterem bez karty, 2 lata RS 125 bez prawka, a potem rok cebra bez prawka, i rok legalnie (od roku mam prawko). Hmm nikt mnie nigdy nie zatrzymal, a rozne paraolimpiady sie na szosach ze znajomymi odstawialo. W Gdansku mozesz miec nieco mniej szczescia
Ale jezeli nie wygladasz jak 12 letnie dziecko na skuterze i nie bedziesz szalec, to raczej nie bedzie zbyt wielu powodow zeby Cie zatrzymac, ale roznie to bywa.

CBR 600F4i + Torowy Viper bez homologacji + mp3 

-
karamysz - Świeżak
SzczurekApst napisał(a):Właśnie chodzi o podróżowanie bez prawka na sam dowód osobisty, a 125 przerobić na 50 to chyba nie tak rzadka sprawa
Uważasz, że gliniarz z drogówki jest debilem? Za dużo tego się narobiło i za głośno na ten temat ostatnimi czasy więc policjanci są wyczuleni na tym punkcie. Ale rób jak chcesz. Jak masz ochotę odpowiadać za fałszerstwo dokumentów (przestępstwo) to Twoja sprawa.
Wypadki chodzÄ… po ludziach, ludzie po wypadkach nie zawsze.
-
Czester - Administrator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Powrót do Oceny ofert sprzedaży.
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 19 gości